Az A pont az y tengely 6 jelzésű pontjában, a B pont pedig az x tengely 4 jelzésű pontjában van. Hol metszi az AB szakasz felezőmerőlegese a) az x tengelyt; b) az y tengelyt?

Figyelt kérdés
F pontra nekem kijött a (2,3) és innentől elakadtam. Köszönöm előre is a segítséget

2020. ápr. 3. 01:31
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Az AB vektor, amely egyben az AB egyenes irányvektora, és az AB szakasz felező merőlegesének normálvektora: (-4;6) vagy (4;-6), én az előbbivel számolok. Ez úgy jön ki, ha az egyik pont koordinátáiból kivonjuk a másik pont koordinátáit.

Most már tudjuk a felező merőleges egy pontját és normálvektorát. Ezekből fel lehet írni az egyenes normálvektoros egyenletét, ami: -4x+6y=(-4)*2+6*3

Egyszerűsítve: -4x+6y=10

Ahhoz hogy megtudjuk melyik pont van rajta az egyenesen be kell helyettesíteni a koordinátáit az egyenletbe. Azt tudjuk hogy az x-tengelyen lévő pontok második koordinátákat mindig 0, tehát be tudjuk helyettesíteni az egyenletbe, így egy egyismeretlenes egyenletet kapunk:

-4x+6*0=10

Egyszerűsítve: -4x=10

Tehát X=-2,5

Ebből kiderül hogy az egyenes a (-2,5;0) pontban metszi az x-tengelyt.

Hasonlóan kell eljárni a másik feladatban is:

(-4)*0+6y=10

Egyszerűsítve: 6y=10

Tehát: X=5/3

Így tudjuk hogy az y-tengelyt a (0;5/3) pontban metszi.

2020. ápr. 3. 02:05
 2/2 anonim ***** válasza:

Elgépeltem

Az utolsónál y=5/3

2020. ápr. 3. 02:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!