Valaki tud segíteni matekkal?
Egy tetraéder lapjai egybevágó háromszögek, amelyek oldalai rendre 5 cm, 6 cm és 7 cm. Térfogat a kérdés.
Egyszerűen nem tudom hogyan kéne a magasságot kiszámolni. Neten se találtam semmit. Csak szabályos gúla/tetraédert találtam.
Hát baromi régen tanultam de arra tippelnék hogy:
Az alap magasságpontja / súlypontja és a szemközti csúcspont távolsága a magasság. [Hogy ez a 2 kifejezés ugyanaz-e azt meg nem mondom. :D Bölcsész-man]
Kiszámolod az alap 3 magaasságát -> a metszésük a magasságpont. Ennek a pontnak veszed pl az A oldaltól való távolságát. Ezt megcsinálod az alaplap A oldalának a másik háromszögével is. Így ugye már van 2 oldalad + tudod, hogy a 3. ismeretlen oldal és az Am szakasza egymással 90 fokot zár be -> ismered az átfogót és az egyik befogót, behelyettesíted a pitagorasztételbe és megvan a másik befogó ami egyenlő a tetraéder magasságával.
Ide feltettem a GeoGebrát, hátha segít. az oldallap magasságok megadhatók a Heron-képletből. Innen valami trigonometriai számolást tudnék elképzelni, de ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!