F (x) =1/x^2 derivaltja?
Szerencsére ez a példa annyira egyszerű, hogy még differenciálni sem nehéz;
lim (x->x0) [(1/x^2 - 1/x0^2)/(x-x0)]
(1/x^2 - 1/x0^2)/(x-x0) =
= ((1/x - 1/x0)*(1/x + 1/x0))/(x-x0) =
= ((x0-x)/(x*x0))*(1/x + 1/x0)/(x-x0) =
= (-1/(x*x0))*(1/x + 1/x0), és ennek már tudjuk venni a határértékét:
lim (x->x0) [(1/(x*x0))*(1/x + 1/x0)] =
= -1/x^2*(2/x) =
= -2/x^3, ami átalakítható -2*x^(-3) alakra, tehát jó az eredmény.
Koszonom viszont ha megkapom ezt a derivaltat.
Ebbol mi olvashato ki?
Ez miert lesz jo nekem?
Most keztuk a derivalast de eddig nem nagyon jottem ra,hogy mi az ertelme.
Oke kiszamoltuk
1/x^2 derivaltjat ami -2x^-3.
Ebbol ezek mit jelentenek?
Itt van egy csomó feladat a kérdésedre:
Oke, elolvastam de meg mindig nem ertem hogy a derivalt mi?
Mire tudom hasznalni? Mire jo nekem,hogy tudom hogy 2x^-3
Ha azokat "elolvastad", akkor ezeket megnézed?
A derivált arra jó, hogy az érintő meredekségét megkapd egy adott pontban, és segítségével lehet számolni pl. szélsőértéket. Azaz optimumproblémáknál meg tudod mondani hogy mikor lesz gazdaságos az a folyamat, amelyet a felírt függvényed definiál.
Majd a későbbiekben lesz integrálszámítás, és differenciálegyenletek. A deriválás és integrálás haszna majd a diffegyenletekben fog megmutatkozni.
Ha ábrázolod egy koordináta-rendszerben a függvényt, akkor egy görbét kapsz. A görbéhez -jellegétől függően- pontjaiba érintő egyenes húzható. A derivált azt adja meg, hogy az adott pontjába húzható érintő egyenesnek milyen a meredeksége. A példádnál maradva, ha az x=1-hez tartozó ponthoz szeretnél érintőt húzni, akkor azt tudod kiolvasni, hogy annak meredeksége -2*1^(-3) = -2.
Szerencsére ennél többet is ki lehet olvasni a meredekség értékéből; sok esetben a függvény menete az érdekes számunkra, vagyis hogy adott pontjában éppen nő vagy csökken-e, és ennek megítélése az érintő meredekségéből megadható; ha pozitív, akkor nő a függvény, ha negatív, akkor csökken, ha pedig 0, akkor ott lehetnek érdekes dolgok, mint például abban a pontban lehet szélsőérték.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!