Ebben a molekulában miért nem lép fel geometriai izoméria (kép csatolva)?
A megoldókulcs szerint a Pent-3-én-2-ol-ban van geometriai izoméria.
Akkor a Pent-2-én-4-olban miért nincs?
Lerajzoltam ahogy én gondolom a cisz transz állást, a kettős kötés mentén vizsgáltam a két szénatomot, és nekem jónak tűnik, meg tudná valaki mondani mi a hiba?
itt a rajz
köszi
A két molekula ugyanaz, de az IUPAC név a 3-pentén-2-ol.
2 geometriai és 2 optikai izomer kombinációjából 2 * 2 = 4 izomer van. [link]
Bocs nem teljesen értem amit írták, de ez a kérdés emelt érettségibe volt benne: Mi a szabályos neve annak a telítetlen egyértékű alkoholnak, amelynél fellép a geometriai izoméria?
A, Pent-2-én-4-ol
B, Pent-3-én-2-ol
C, Prop-1-én-1-ol
D, But-2-én-3-ol
E, But-3-én-2-ol
És a B válasz a helyes, amit értek is, de az A-nal is van geometriai izoméria, vagy rosszul látom :(
Az IUPAC elnevezésre tojnak az érettségikben általában...
Akkor fussunk neki mégegyszer:
A Pent-3-én-2-ol és Pent-2-én-4-ol UGYANAZ a vegyület, csak attól függ az elnevezés, hogy a C lánc melyik végétől számozzuk:
CH3-CH=CH-CH(OH)-CH3
A kérdés pedig így szól, melyik a SZABÁLYOS nevű molekula? A Pent-3-én-2-ol a szabályos elnevezés, mert az IUPAC szabálya szerint a névben szereplő számok ÖSSZEGE kisebb: 3 + 2 = 5. (Míg a Pent-2-én-4-ol elnevezésnél: 2 + 4 = 6.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!