Mi a szabályos neve annak a telítetlen, egyértékű alkoholnak, amelynél fellép a geometriai izoméria?
A) Pent-2-én-4-ol
B) Pent-3-én-2-ol
C) Prop-1-én-1-ol
D) But-2-én-3-ol
E) But-3-én-2-ol
Alapvetően kizárható az E, hiszen annál nem léphet fel a geometriai izoméria, így már csak arra kellene figyelni, hogy a név helyes legyen, azonban számomra mind a B, mind a C helyesnek tűnik. Miért van mégis az, hogy csak a B helyes?
Hogy lenne az 1-en egyszerre "-én" és "-ol"?
Az az elektron vagy egyik, vagy másik "dologra hazsnálódik fel".
Nem világos a probléma. Mi pontosan a probléma azzal, ha egy szénatomhoz hidroxil csoport, meg kettős kötésű szénatom is kapcsolódik?
C) 1-propén-1-ol
Ha csak a szerkezetet tekintenénk, jó lenne megoldásnak:
(1Z)-1-propén-1-ol:
(1E)-1-propén-1-ol:
Azonban az enolok (OH csoport C=C kötéshez kapcsolódik) egyensúlyban vannak keto formájukkal (keto-enol tautoméria) és egyszerű enolok esetén az egyensúly messze a keto forma (karbonilvegyület) oldalán van, így a vegyület valójában a propionaldehid (propanal):
CH3-CH=CH-OH <==> CH3-CH2-CHO
D) 2-butén-3-ol
E) 3-butén-2-ol
Ugyanazt a szerkezetet takarná a két név, de a két elnevezés egyike sem helyes. A szerkezet helyes elnevezése 2-butén-2-ol: CH3-CH=C(OH)-CH3
(Amennyiben 2-butén-2-ol lenne megadva a feladatban, szerkezetileg jó lenne megoldásnak, de a a C) pontban említett karbonilvegyület oldalán lévő egyensúly miatt a vegyület neve valójában etil-metil-keton lenne:
CH3-CH=C(OH)-CH3 <==> CH3-CH2-CO-CH3)
A) 2-pentén-4-ol
B) 3-pentén-2-ol
Ugyanarra a szerkezetre a B) a helyes elnevezés (a funciós csoportok helyét jelölő számok összege kisebb). Geometriai (cisz-transz vagy Z-E) izoméria fellép.
*E) 3-butén-2-ol
Elnézést, nem a 2-butén-2-ol helytelen elnevezése:
(2R)-3-butén-2-ol
(2S)-3-butén-2-ol
Nem megoldás, mert a C=C kötésben résztvevő C atomok közül az egyik láncvégi (terminális) helyzetben van, amihez 2 H atom kapcsolódik, így nem lép fel geometriai izoméria. (Optikai izoméria viszont fellép: R illetve S jelölés az elnevezésben.)
Meg kell hogy jegyezzem: rendkívül zavaró kérdés, hogy helytelen elnevezést is belecsempésznek és egyértelműen látszik, hogy nem a tudás felmérése, hanem a szívatás és az összezavarás (engem is sikerült...) volt a célja, bárki is találta ki. Hadd kérdezzem meg, honnan van a kérdés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!