Tudnátok segiteni? Még mindig nem jöttem rá hogy pontosan most mi is a feladat, és mi a megoldás.
tehát igazából azt nem tudom hogy értéket kell e adni a és b vektoroknak, vagy azt kell eldönteni hogy melyik allitas igaz illetve hamis?
illetve még egy kérdés. :) :)
skaláris szorzat: cos gamma=55fok
itt magát a fokot nem váltom át értékké ugye? tehát 55=a*b/|a|*|b|
és nem váltom át az 55fokot értékké mint például alfa 55fok-nak is van ugy értéke.
Kár, hogy a korábbi kérdésednél a válaszokra nem reagáltál. Azt hittem minden világos. Most látom, hogy az alapokat sem érted, ezért elkezdtem csinálni neked egy dinamikus munkalapot:
Az n csúszka mozgatásával haladhatsz tovább.
Ha tudod használni később folytatom.
Hasonló alapfeladatokat itt találsz:
Feladat megmondani, hogy az adott egyenlőség milyen a, b vektorokra igaz.
Ehhez érteni kell a vektorokat.
a) Az mondja, hogyha b vektort |a| hosszával megnyújtod, akkor az ugyanaz, mintha a-t nyújtanád |b| hosszára.
Vagyis két vektorod van, ami egyenlő: |a|*b egy vektor, ami b irányú, de hosszát megváltoztattuk. |b|*a szintén vektor.
Két vektor akkor egyenlő, ha hosszuk és irányuk is egyenlő.
|a|*b=|b|*a -ból következik, hogy a és b iránya azonos.
A két vektor hossza csak úgy lehet egyenlő, ha |a|=|b|, emiatt az a feladatra a megoldás, hogy akkor és csak akkor igaz, ha a=b.
Na ugyanígy kell kiokoskodni a többit is.
Pl
d) Ha a vagy b vektor 0, akkor igaz a feltétel.
Ha egyik se nulla, akkor készítünk egy ábrát. a és b vektort behúzzuk egy közös pontból, a-b vektor a háromszög harmadik oldala.
Mikor lesz a háromszög két oldalának hossza akkora, mint a harmadik?
Hát csak úgy, ha ez egy elfajuló háromszög, azaz a és b egy egyenesre esnek és ellentétes irányúak.
Tehát a válasz erre:
Akkor teljesül az egyenlőség, ha
a vagy b hossza 0 VAGY
a és b iránya ellentétes.
Ezekhez a feladatokhoz gondolkodni és rajzolni kell, meg érteni a vektorok tulajdonságait.
"a) Az mondja, hogyha b vektort |a| hosszával megnyújtod, akkor az ugyanaz, mintha a-t nyújtanád |b| hosszára.
Vagyis két vektorod van, ami egyenlő: |a|*b egy vektor, ami b irányú, de hosszát megváltoztattuk. |b|*a szintén vektor."
Ezt ki kell egészítenem.
Mindegyik felaatnál ELŐSZÖR meg kell nézni mi van, ha az egyik vektor 0.
a=0
0*b-|b|*0=0
Ez minden b-re igaz.
Tehát, ha a=0 vagy b=0, akkor IS teljesül a feltétel.
#2 -ben kérdeztél egy másik feladatot is. Itt van kidolgozva:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!