Hogyan kell megoldani? Hányféleképpen lehet egy adott n elemű halmaz egy x elemét és egy A részhalmazát kiválasztani, hogy x eleme A?
Én így gondolkoztam, de nem jön ki szép eredmény: ha A halmaznak n eleme van, akkor (n alatt n) *n féle lehet, ha n-1 elemű, akkor (n alatt n-1)*(n-1) (Mert n-1 elem közül variálhatok minden esetben, h eleme legyen x) és így tovább, ha 1 elemű A akkor (n alatt 1)*1. Tehát ezeknek az összege lenne a válaszom, de ezt nem tudom szebb alakra vinni:
(n alatt n)*n + (n alatt n-1)*(n-1)+...+(n alatt 2)*2 +(n alatt 1)*1.
n elem közül 1-et n féleképpen lehet kiválasztani. Legyen a kiválasztott elem x. Ekkor ki kell választani az A azon részhalmazait, amiben szerepel x. Vagyis x mellé még n-1 elem közül választunk ki valamennyit. ezt annyiféleképpen tehetjük meg, amennyi részhalmaza van egy n-1 elemű halmaznak, tehát 2^(n-1).
A megoldás ezért n*2^(n-1).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!