Hogyan tudom kiszámolni egy kör középpontját hogyha semmilyen adatom nincs róla?
ha rajzolva van, akkor kiszámítani sehogy.
megszerkeszteni tudod a középpontot. aztán meg mérni (pl. sugárt) és számolni.
középpont szerkesztése:
pilótakexem, ez így hiányos ám. Nem akartál volna inkább a Győri Kekszgyár csomagolásában maradni? :D
A középponthoz két húrt kell megrajzolni. egy nem elég. Ha két húrt megrajzolsz, akkor mind a kettőnek meg kell szerkeszteni a szakaszfelező merőlegesét. Ahol ezek metszik egymást, ott a kör középpontja.
Ez egyébként analitikus geometriából is látható. Egy kört egyértelműen általában három pont határoz meg. Ha egy szelőt rajzolsz, az csak két pontja a körnek. Két pontra pedig végtelen sok kört lehet illeszteni, sőt adott átmérőjűből is kettőt.
#3:
csöndben maradtál volna, bölcs maradtál volna...
javasolom #1 animáció megtekintését.
Egy húrt ha megfelezel és merőlegest állítasz rá akkor kapsz egy másik húrt ami az átmérő. Mert nem kaphatsz mást. Annak a felénél lesz a kör középpontja.
Pusztán azért mert te kétszer csinálod meg amit én egyszer. Attól az eredmény ugyanaz mert nem lehet más. :D
Te két átmérőt szerkesztesz én csak egyet. Ennyi.
Na jó, már értem. De az általános módszer nem ez, hanem amit én mondtam. A tietek ugyanis csak akkor működik, ha a teljes kör adva van.
Ha csak egy kis ív van adva, akkor az én módszerem a jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!