Nálunk az egyetemen is ugyanúgy "tanították" a szorzást mint általános iskolában: nincs különbség aközött, hogy ki van-e írva a szorzásjel vagy nincs, illetve a szóköz mérete nem számít semmit.
Amúgy a Google és a WolframAlpha is 30-at dob rá eredményül.
#31: igen, mert a hivatalos matematikában nincs különbség! Legalábbis a linkek alapján én is erre jutottam.
Van egy széles körben elterjedt szokás, ahol egyes helyzeteket úgy kezelnek, mintha nem kiírt zárójel lenne, de ez tudományos platformon, hivatalosan sehol nincs rögzítve. Legalábbis a mellékelt linkek egyike sem tekinthető annak szerintem.
"És az emberek abba a dilemmába esnek,hogy vajon most az általános iskolában tanult szabályt alkalmazzák-e,vagy az egyetemen megszokottat."
Ilyet nem tanítanak általános iskolában, hogy elhagyhatod a szorzásjelet a "(" előtt.
Szorzásjelet akkor hagyhatod el, ha egy kifejezés együtthatójaként használod.
Számokkal végzett műveletek között nem szokás elhagyni. Senki ne csinálja :)
Tisztességes ember ilyenek pl nem ír le:
2a3b
2/3x
2(5)
"Szorzásjelet akkor hagyhatod el, ha egy kifejezés együtthatójaként használod."
Viszont itt vitatható, mi számít együtthatónak...
A 2 a (2+3) előtt a nevezőben? Vagy a 12÷2 a (2+3) előtt?
"Viszont itt vitatható, mi számít együtthatónak..."
Egyetértek.
Épp ezért a tisztességes ember nem hagyja el a szorzásjelet, hanem normálisan kiírja. :)
Ezért nem írnék le ilyet se, hogy 2/3x, mert jó esetben csak magamat vezetem félre, rosszabb esetben mást is :)
Az eredmény 30. Ebben nem is lehet kétsége senkinek.
Az, hogy van a matematikusok között olyan, aki azt mondja hogy a szorzásjel elhagyása elsőbbrendű mint a szorzás, és ezt komolyan vesszük, az olyan mintha elhinnénk hogy a Föld lapos, csak mert pár ember ezt állítja.
Szabályszerint a 2+3 az első, ami így a zárójelben 5 lesz az eredmény. Ezek után -mivel a szorzás és az osztás egyenrangú- balról jobbra haladva kell elvégezni a műveletet. Azaz 12/2=6, majd 6x5=30. Tehát a eredmény a 30.
Ha a szorzás elsőbbrendű lenne mint zárójel, akkor a számítógépes jelölésben annak így kellene kinéznie: 12/(2(2+3))=x. Ez esetben az eredmény 12/10=1.2 lenne.
Ha a számláló 12, úgy az eredmény szintén 1.2, ha pedig a 12x(2+3) a számláló, akkor az eredmény ugyanúgy 30.
azert ez az egyenlet felirhato maskeppen is
12
-------
2(2+3)
#38: csak akkor ez már nem az az egyenlet, hanem:
12÷(2 (2+3)) =x
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!