Viszont ott sincs feltüntetve, mire alapozza ezt. Így ennek olyan "brit kutatók" feelingje van.
Tény, egyes szoftverek így kezelik, de ettől még matematikailag nem helyes. Tudtommal...
Valami hitelesebb forrás kellene. Vagy legalábbis hiteles tudós által írt tanulmány...
"the multiplication that is indicated by placement against parentheses (or brackets, etc) is often regarded (by science-y folks) as being "stronger" somehow than "regular" multiplication which is indicated by a symbol of some sort, such as "×".
ez tokeletesen igaz...
#22: de mire alapozod? Egyetemista vagyok, ilyenről még sosem hallottam, sosem tanultam. Ettől persze lehet.
De hol van ez leírva úgymond hivatalosan? Tankönyvben, vagy matematikus által?
Bocs, nem vagyok angolos, így nekem ez túl hosszú. Összefoglalnád?
Közben beütöttem a wolfram alphába is (analízis tanáruk szerint a legtutibb), ott is egyformán kezeli szorzásjellel, és anélkül.
Azt írja, hogy sokan használják azt a verziót,ahol a jelöletlen szorzás előrébbvaló mint az alap műveleti sorrend, és tök jó,ha következetesen csinálják,de nem terjedt el mindenhol.
Például a Google és a WolframAlpha sem számol így.
És az emberek abba a dilemmába esnek,hogy vajon most az általános iskolában tanult szabályt alkalmazzák-e,vagy az egyetemen megszokottat.
"In this more sophisticated convention, which is often used in algebra, implicit multiplication is given higher priority than explicit multiplication or explicit division(...)
his convention is very reasonable, and I agree that the answer is 1 if we adhere to it. But it is not universally adopted. The calculators built into Google and WolframAlpha use the more elementary convention; they make no distinction between implicit and explicit multiplication
(...)
The viewer is left wondering whether to use the sophisticated convention for implicit multiplication from algebra class or to fall back on the elementary PEMDAS convention from middle school."
Közben találtam egy matematikus véleményt...
Ez alapján, ha elfogadjuk az implicit szorzást, és a topográfiai jelölést, akkor is 30, mivel ebben az esetben a szóköz máshol található.
De ha egy matematikusnak sem egyértelmű, akkor eredendően nem itt fog a probléma megoldásra kerülni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!