Hogyan is működik ez az újrafelvételizés?
Jelenleg 2. féléve járok egyetemre, de át fognak sorolni önköltségesre, mert nem lesz meg az elegendő kreditem.
Tudom, hogy újra tudok felvételizni, azonban a szeptemberben induló képzésekre a jelentkezési határidő már elmúlt, így ki kell hagynom egy évet.
Viszont úgy tudom, az államilag fizetett féléveimet vissza kell fizetnem 1 évvel a jogviszony megszűnését követően.
Namost mivel júliusban fognak valószínűleg átsorolni, de újra felvenni majd az azt követő szeptemberben fognak csak, nem fordulhat elő hogy ki kell fizetnem azt a 2 állami félévet?
Állami öszdöndíj estén visszafizetési kötelezettség akkor keletkezik, ha: 1) a képzési idő másfélszerese alatt nem szerzel diplomát; 2) az időben megszerezett diplomával külfödre mész dolgozni. Egyébként ha nem akarsz fizetni miután megszerezted a diplomád, 20 évig itthon vagy köteles dolgozni. Ha nem töltöd ki a 20 évet, a visszafizetési kötelezettségedet az itthon munkaviszonyban töltött napok számával arányosan csökkentik.
Tehát egy év kihagyáson nem kell parázni. Csomóan csinálják így. Csak ne felejtsd majd el, elfogadtatni a meglévő tárgyaidat miután újra felvettek. Így nem kezded majd előről és nem csúszol ki a határidőből.
Abban az esetben kell 20 évet itthon dolgozni ha 20 évet jártál egyetemre XD
Annyi félévet kell teljeskörűen, adózva itthon ledolgozni, amennyit álltak neked.
Ha elmész külföldre, ráterhelik a költséget arra amire lehet (ingatlanok, bejegyzett ingóságok), de itt is van átmenet, hogy ha mennyi éven belül nem jössz vissza dolgozni akkor keletkezik egy a jogviszony.
Illetve ha másfélszer annyi idő alatt nem végzed el ez jónak tűnik, de azt is tudni kell, hogy másfélszer annyi féléved van amennyi a képzés, maximum 12 ha jól tudom. Ami vicces mert az orvosok nem kapnak így esélyt a csúszásra államiban :D
Passzváltasd magad következő félévre, az a legegyszerűbb. És próbálj meg legközelebb teljesíteni a kötelező minimum kreditszámot, nem olyan sok elérni a megfelelő átlagot.
Ja igen bocsi, nem 20 év hanem a végzés után 20 éven belül, annyit kell ledolgozni amennyit jártál egyetemre :D :D
De a többi infó az helyes volt.
Igen, azzal nem is volt gond :)
Időközben megtaláltam az idevonatkozó jogszabályhivatkozást:
A Nemzeti Felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 47. paragrafus, 48/A paragrafus, 48/B par., 48/N-48/S par. a márvadóak ebben az esetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!