Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mit választanátok? Műszaki...

Mit választanátok? Műszaki kontra egészségügy

Figyelt kérdés

Most voltam első éves a villamosmérnöki karon, jól megy, bár nem mondom, hogy szenvedni nem kell...

Viszont pár hónapja folyamatosan az jár a fejemben, hogy esetleg szívesebben tanulnék fogorvosnak vagy gyógyszerésznek. A gond az, hogy 10.óta semmi biológiát/kémiát nem tanultam, bioszt mindig szerettem, kémiát meg sose tanították meg rendesen. Valahogy én se foglalkoztam vele külön, hisz tudtam, hogy nekem nem fog kelleni. Lehet csak az újdonság varázsa vonz? Most akár elkezdhetném a kémiát, és meg is tanulhatnám, csak az újrafelvételi is rengeteg pénz, ami ugyan megtérülne, ha lenne a legjobb számomra, de most 1 évig különtanár stb ráadásul csak a duplázás játszik nálam és nagyon magasak a ponthatárok. Tudom az egyetem sokkal nehezebb, megtapasztaltam, de azért nem mind1, hogy 1, 2 vagy 3 évig felvételizel újra mire bejutsz. Nyelvvizsgám még nincs, matek+infó duplázással jutottam be. Két emeltet elég necces lenne bevállalni, pláne, hogy perpill nullán vagyok mindkettőből. Nem tudom miért motoszkál ez bennem, de valahogy nehéz elhesegetni.

2010. júl. 7. 12:11
1 2 3 4
 1/38 anonim ***** válasza:
100%

Én most szeptemberben megyek mérnökire, de nálam is ugyanez volt egy ideig. Feljött bennem ez az orvosis téma.

Nálunk az osztály harmada orvosira ment, és nyilván el kezdtem nézegetni, hogy miket kell tanulniuk. Hát az valami borzalom... Ajánlom, hogy nézz meg egy emelt kémia érettségit (bioszról nem is beszélve) és rájössz, hogy nem rontottál el semmit :) Főleg, hogy mindkettőből emeltezned kellene, ha nyelvvizsgád sincs, és mindkettőt 90% körülire kéne írni.

2010. júl. 7. 12:23
 2/38 A kérdező kommentje:

Igen, ezt tudom, megnéztem és én is rosszul lettem.:S

De valahogy időről-időre feljön, egyébként sok mérnök és leendő mérnök "kollegától" hallottam ezt, hogy orvosi is szóba jött. Ez vajon miért lehet. Te hová mész és milyen mérnök szeretnél lenni? Nem tudom miért gyötröm magam.

2010. júl. 7. 12:26
 3/38 anonim ***** válasza:

én elsős közgazdász vagyok, énis rájöttem h orvos akarok lenni, ősszel emeltezek, közgazdász megy passzívra, decemberbe nyelv vizsgázok (szerencsére a nyelvvel nem lesz gond, legalább abba nem kell óriási energiát fektetnem), és májusba kémiázok ... beszerzel 1-2 jó könyvet és benyalod mint a kisangyal, akkor meg tudod csinálni!

Biológiát én is alig tanultam, középsuliba 2 évet, és az is inkább egészségtanról szólt. Ált suliba volt "bővebb" a biosz, de arra meg már ki emlékszik... kémiával uez. a helyzet :)

Ha komolyan gondolod, biológiából tudom ajánlani a Panemsulis Biológia tankönyvet, minden benne van ami az érettségire kell! Ezen felül az OM honlapján van követelményrendszer emelt bioszra, kérdések-témakörök szerinti beosztásba ... kevés az időd, ha ezt szeretnéd, állj neki a tanulásra, bioszra felkészülni van kb 4 hónapod! okt. vége az érettségi időszaka.

21L

2010. júl. 7. 12:45
 4/38 anonim ***** válasza:
és még valami: ha van rá módod, menj el egy laborba/gyógyszergyárba, boncolásra(orvosoknak kell, még egy fogorvosnak is) stb, szétnézni, és megláthatod h valóban ez e ami érdekel!
2010. júl. 7. 12:47
 5/38 A kérdező kommentje:
Voltam már boncoláson, sőt ki is vehettünk 1-2 szervet, izgalmas volt, de mivel a mérnökség is vonz nem tudom, hogy így érdemes e. Te a kísérletekre hogy készülsz fel?
2010. júl. 7. 12:49
 6/38 anonim ***** válasza:

kémiából még sehogy, de a biológia követelményrendszerbe ott vannak a kisérletek! Úgy tudom nem kellesz megcsinálni csak felvázolni, hogyan csinálnám, illetve az a jellemzőbb h kapunk egy cikket, és mellette vannak kérdések, azokra kell válaszolni. Vannak könyveim amibe kidolgozva vannaka kisérlet minden lépései ...

az egyik a 130 tétel emelt biológiából, és a középszintű szóbelis biosz könyv, A- és B tételek :)

ez meg kémia: [link]

erre van még egy éved, nem létezik h ne sikerüljön :)

2010. júl. 7. 13:08
 7/38 anonim ***** válasza:
gondold át,hogy villaosmérnökként, ohgyna kerülhetsz az eü közelébe. Jobban fogsz keresni ,mintha az említett pályákat választotd. Gyógyszergyárban akárhol jól el lehet ám ezzel is helyezkedni.
2010. júl. 7. 14:19
 8/38 anonim ***** válasza:

Én most leszek elsős, ha minden igaz, fogorvosin, és még a gyógyszerészetet jelöltem meg ezen kívül. :)

Szerintem ha igazán elszánt vagy, simán fel tudsz készülni 1 év alatt! Viszont szerintem azért ajánlottabb legalább az egyik trágyból magántanárnál készülni, így célirányosabb. Bioszból sokminden nincs benn a könyvekben, ezzel idén páran ráfáztak, (lásd poliploidia), viszont egy jó magántanár ezt is megtanítja.

Kémiából pedig ajánlom az ötösöm lesz példatárat, van hozzá megoldás kötet, ha matekból jó vagy, nem lesz gond, mivel a kémia emelt többnyire számolás. (min. 60%-a)

Ha pedig mégiscsak a villamosmérnöki pályát választod, sok sikert hozzá! De ne feledd, lehet, hogyha nem próbálod meg az orvosit, később bánni fogod, és benned lesz az a "mi lett volna, ha"...

vannak, akik 3-4szer is próbálkoznak az orvosira, de ne ezt vedd alapul. Ha szorgalmas, és elszánt vagy, sikerülni fog!

2010. júl. 7. 15:57
 9/38 A kérdező kommentje:
Szerényi nagy biosz könyvéről (2kötetes) mit gondoltok? Ezzel szeretném kiváltani a biosztanárt, mivel ez megvan, már ha emellett döntök, amúgy a villányi féle ötösöm lesz kémiából könyvet, pont féléve adtam el, mert nekem nem volt rá szükségem.:D Na meg lehet nekem tanácsosabb lenne fizikából érettségizni, kémia helyett, de még ezt se tudom, mert a gyógyszerészeti így elég oroszrulett lenne, még akkor is ha felvesznek fizikával, persze mellette kémiáznék. Viszont a két emelt elég rémisztől a nulláról. Jövőre csökken a nyelvvizsgákért járó pont, vajon emiatt többen mennek emeltre?
2010. júl. 7. 16:17
 10/38 anonim ***** válasza:
100%

Biztos, hogy többen mennek emeltre,idén meg ugye bevezették, hogy 1 emelt kötelező lesz. A ponthatár szerintem emelkedni fog, úgy kalkulálj, mivel a gytk egyre népszerűbb, idén jóval többen jelentkeztek.

Fizika emeltet nem ajánlják, mivel főleg a kémia szokott gondot okozni az orvosin, nem a fizika.

Szerinted nem volt jó az ötösöm lesz ? Pedig szinte mindenki azt használja, a villányiban is van számolós példa,de negyedannyi sem. Az ötösöm lesz-ben meg nehézség szerint vannak, és tényleg rengeteg feladat.

A Szerényis könyvet nem ismerem, én nem ebből tanultam, hanem a mozaikos volt meg nekem, az Oláh Zs-féle és a Lénárdos, ebből a háromból ollóztam össze, de jobbára a mozaikból. Ezen kívül még vannak a Sebőkné féle emelt biosz kötetek, én a szóbeliset használtam, nagyon jól kidolgozott tételek vannak benne. Meg pl. a Biológiai feladatbank is nagyon jó, + az előző érettségik.

2010. júl. 7. 16:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!