Hogyan tartsak fegyelmet az osztályban tanóra alatt illetve a napköziben?
Diákként mondom, nálunk 3 típusú tanár van:
1. Az akit mindenki utál, de félünk tőle, így csendben vagyunk órán.
2. Az akit szeretünk, de mégis tisztelünk. Akivel jó a kapcsolatunk, nem ordibál egyfolytában és kedves. Az óráján van egy minimális zaj, de nem zavaró mértékben.
3. Az, akit senki se tisztel, órán ordibálunk, zenét hallgatunk stb. Na ezek a tanárok általában elég hülyek (tudnék mesélni, hogy mennyire hülyén érzem magam, mikor mi, gyerekek okosabbak vagyunk a tanárnál).
Lehetőleg a 2. típust próbáld meg elérni, szerettesd meg magad a gyerekekkel. Pl most karácsony előtt vigyél nekik szaloncurot, beszélgess velük, ha fáradtak, ne erőltesd nekik a tanulást, mondjál nekik érdekes történeteket :)
Az egyetemen nem tanítottak ilyen pedegógiai módszereket a fegyelmezésre? Mert én nem tudom elképzelni, hogy nem.
Én azt csinálnám, hogy amíg a 2 perces csend van, akkor mond el nekik szép nyugodtan, hogy tartsák ezt a zajszintet, különben felelteted, aki hangoskodik. Esetleg elültetheted egymás mellől/közeléből az egymással beszélgetőket (lehetőleg minél messzebbre egymástól). Vagy ha nem csak egyénileg van 1-2 emberrel a probléma, hanem a teljes osztály hangoskodik, akkor a biosz tanárom azt csinálta gimiben, hogy húzott 1 vonalat a táblára. Ha 1 percen belül nem lett csend, akkor még1 vonalat. Ha csend lett, akkor folytatta az órát, viszont ha közbe megint hangzavar lett, akkor már húzta is a 2.vonalat. Amint összegyűlt a 3.vonal, mindnekinek mondta, hogy vegyen elő egy lapot, és dolgozatot írnak az eddih elhangzott anyagból+rakott bele a múlt óraiból is kicsit. Ez olyan hatásos volt, hogy 2 ilyen doga után kb síri csend lett az óráin.
Ne bántsátok, valószínleg van oka, hogy feltette a kérdést! Én is dolgoztam iskolában, tanárasszisztensként (akit beküldenek órára helyettesíteni), és én sem tanárképzőre jártam, így nyilván én sem tudtam fegyelmet tartani.
A napközi nehezebb, mivel többféle korosztály zsúfolódik össze, ráadásul már ők is fáradtak. Vannak diákok, akiknél tényleg csak az egyes típus válik be, a fenyegetés. Rendetlen? Hangos? Még egyszer megnyikkan, hozhatja az ellenőrzőjét kifelé. És ha még egyszer, akkor mehet vele szépen az igazgatóhoz. Legalábbis nálunk volt ilyen tanár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!