Ez a FIDESZ miért emeli jövőre az egyetemi minimum átlagát műszaki téren 3, 0-ra? Mi ez, PUBG, hogy szűkül míg a végén egy ember maradjon bent?
Nincs ezzel semmi baj. Az egyetemre tanulni kell menni és nem bulizni. Aki tanul annak jobb az átlaga, mint 3. Persze lehetnek olyan tárgyak amiket szinte lehetetlen 2 -esnél jobbra megcsinalni. De ha arra is tanulsz simán lehet. Ha mindent tudsz nem tud a tanár olyat kérdezni az anyagból, hogy rossz jegyet kapj.
Nem baj, ha kevesebben járnak majd egyetemre legalább nem kap mindenki diplomát és újra érni fog valamit a diploma, mert jelenleg minden agyhalott drogos megkapja. Ez megy az egyetemeken. Drogoznak, buliznak aztán sírnak, hogy rosszak a jegyeik nem sikerülnek a tárgyaik.
Kérdező, ha a 3 as átlagot nem tudod elérni akkor nem neked való az egyetem. Később a munkásba hogy akarsz 100% rá helytállni? Ott nem lesz olyan , hogy 2 esre csinálsz meg egy feladatot.
Erről hol lehet olvasni? Csak azért érdekel, mert most van a 3. félévem. A mi szakunkon nincs átlagra vonatkozó előírás.
Ebben az esetben érinteni fog?
#1 és #3 vagyok és szólok, hogy bár mindketten 50%-osak vagyunk nem én vagyok #5.
"Ez megy az egyetemeken. Drogoznak, buliznak aztán sírnak, hogy rosszak a jegyeik nem sikerülnek a tárgyaik. Később a munkásba hogy akarsz 100% rá helytállni? Ott nem lesz olyan , hogy 2 esre csinálsz meg egy feladatot."
Ez tipikusan az egyetemet nem végzett proli hozzáállás. Jaja... drogozás, bulizás meg minden! Menj el MŰSZAKI főiskolára aztán majd meglátod.
Szerintem is teljesíthető a 3.0 átlag (nekem is megvolt annó), de ez a hozzáállás... na menj vissza az esztergához, oda jó leszel.
Azért emeli, mert a NER érdeke az, hogy minél kevesebben legyenek a felsőoktatásban. Orbán Viktor miniszterelnök urunk a Kossuth rádióban mondta még régebben, hogy túl sokan járnak egyetemre, és ez nem tetszik Neki. Szóval meg is lépték a megfelelő intézkedéseket: emelt érettségi és nyelvvizsga kell 2020-tól a felvételihez, valamint emelik az előírt súlyozott tanulmányi átlagot, amit el kell érni az állami finanszírozáshoz.
Viszont van egy kiskapu, amivel az átsorolást ki lehet játszani:
Minden évben jelentkezel a felvin oda, ahova most jársz, és ha eléred a ponthatárt, akkor nem sorolhatnak át. Elfogadtathatod az elvégzett krediteidet. 0 kredites tárgyakkal vannak bajok, mert azt újra fel kell venned, szóval azokat érdemes a képzés vége felé felvenni.
Ezt én se hallottam korábban, de rákerestem:
Szerintem egyértelmű a céljuk. Még több pénzt kifacsarni az emberekből, jól tudják, hogy ezen nem fognak sokan felháborodni, max az egyetemisták. A köznép csak legyint, hogy "Mé' is fizetnék az adómból bukdácsoló egyetemistákat? Tanujjon, oszt nem ke' fizetni!"...
Műszaki szakokon, különösen a BME-n ez, főleg a későbbi 3,5 nagy pofon lesz. Ha az egyetemek nem akarnak elesni a fejpénzektől/támogatásoktól, akkor a színvonalat/elvárásokat is lejjebb adhatják, ami nem jó. Hozzáteszem, hogy a tandíjak összegével van a baj, ha olcsóbbak lennének a félévek, nem is feltétlenül lenne szükség ennyi ösztöndíjasra, szociális támogatás természetesen kell a rászorulóknak/hátrányos helyzetűeknek. Én pl támogatnám azt is, hogy a vidéki egyetemeken növeljék a férőhelyeket a bp-iek rovására. Ezzel sok mindenkit megkímélnének a hosszas utazásoktól, valamint a vidéki egyetemek színvonala, és presztizse!!!! is nőhetne. Sok bp-i egyetemen a képzés színvonala már így is leesett, mert nem ennyi hallgatóra tervezték az épületeket, valamint oktatóból is kevés van. A BME pl nem bírna el 500 villamosmérnököt évente, pedig annyi a hivatalos keret, jó ha 300-an végeznek belőlük. Oktató, laboreszköz, stb - ezekre sincs elég pénz. És el is jutottunk oda, hogy miért is bűzlik a hal...
Hát nem tudom, én is műszaki területen tanulok (gépészmérnök), most direkt rákerestem az egyetem szabályzatában. Most frissítették egy hónapja, de ez a rész változatlan benne:
"Az önköltséges képzési formára, illetve formáról történő átsorolás
[Az Nftv. 48. § (2) bekezdéshez és a Díjr. 29. §-ához]
24. §
(1) Az Egyetem, az Nftv-ben meghatározott esetekben önköltséges képzési formára sorolja át az
állami (rész)ösztöndíjas hallgatót.
(2) Az Egyetem az Nftv. 48. § (2) bekezdés alkalmazásában (két utolsó aktív félév átlagában legalább
18 kredit megszerzésén kívül) nem határoz meg ajánlott tanulmányi átlagot."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!