Már nem bírom ezt az iskolai stresszt. Sem lelkileg, sem fizikailag. Mit tehetnék?
17 éves lány vagyok. Egy 5 évfolyamos angol kéttannyelvű, erős gimnáziumba járok, második nyelvként németet tanulok, illetve focizok és atlétikázok. Sajnos az utóbbi kettőt az elmúlt 2 hónapban elhanyagoltam. Minden reggel 6-kor kelek, 7-kor indulok az iskolába kocsival, mert messze lakok és nyáron letettem a jogosítványomat. Általában 8-9 órám van, ami azt jelenti hogy 15:05-ig vagy 15:55-ig az iskolában vagyok. Természetesen minden órán felelünk, írunk és egy tanárt sem érdekel, hogy 3 témazáró dolgozatot nem lehet egy nap egy gyerekkel íratni, mert miért ne? Ezután rohanok haza, általában 5-re haza is érek, a nyugodt evést el is felejthetem, mert időm semmi. Azonnal kezdek is tanulni és így is szinte minden nap 9-10-ig tanulok, 0 perc pihenővel. Ezután gyorsan lefürdök és 11-re (jobb esetben) kerülök az ágyba. Iszonyatosan stresszelek, nagyon szeretnék jó egyetemre bejutni, ezért hajtok. Az átlagom 4,7 körül, de egyszerűen bármennyire tanulok a reál tárgyak nem mennek. Szinte minden nap sírok a könyv felett, hogy hogyan fogok én mindent megtanulni holnapra. A tanárok egyáltalán nem megértőek, hétközben nem lehet semmien családi programom, nem lehettem tegnap este rosszul, mert kit érdekel az anyagot meg kell tanulnod akkor is ha az anyukád betegen fekszik a kórházban vagy ha éppen 40 fokos lázad van, de holnap menned kell, mert 3 témazáró dolgozatot írsz és természetesen a pótló dolgozat százszor nehezebb, mert az előzőt miért ,,lógtad el''. A családomra időm nincs, 14 kötelező olvasmányom van, köztük az Aranyvirágcserép és Az ember tragédiája, amit háromszor kell elolvasnom, hogy dolgozatra megértsem. Örülök, ha szombat, vasárnap ,,csak'' naponta 4-5 órát kell tanulni. Igen, van barátom, mily meglepő, aki szintén ebbe az iskolába jár, egy évvel fölöttem. Ennek a dupláját kell tanulnia, mert már a faktos évében van. Egymásra alig van időnk, örülök ha hétvégén az egyik fél napomat vele tudom tölteni, aztán rohanok haza természetesen tanulni. Én ezt már nem bírom idegileg. Naponta sírok, fáj a fejem, gyomorgörccsel járok iskolába. Nagymamámnak a gimiben naponta 5-6 órája volt, legkésőbb 2-re már otthon volt, délután 6-7-ig tanult és lássatok csodát mérlegképes könyvelő lett, a volt osztály társai között lettek orvosok, ügyvédek, gyógyszerészek, mérnökök és mind-mind művelt emberek, állítom okosabbak mint a mai újgazdag, fűszámoló, 26 évesen is anyucinál lakó, nulla diplomások. Akkor kérdem én: nekem miért kell ezt csinálnom? Miért kell minden nap 4-ig a padban rohadnom lassan 18 évesen is olyan felesleges órákon, hogy rajz és ének és miért kell annyi házit és tananyagot feladni, amit még egy felnőtt sem bírna megtanulni egy délután alatt. És miért kell sinust és tangest vonnom, mikor óvónő vagy biológia/testnevelés tanár szeretnék lenni. A jelenlegi oktatás gyalázat.
Köszönöm, hogy elolvastad.
Az érettségi tárgyakra koncentrálj, meg a nyelvekre, meg ami még kellhet a továbbtanuláshoz.
Anno nekem is 8 órám volt naponta, igen, fárasztó volt (igaz, nekem nem kellett a 4,7-hez 11-ig tanulni). Próbálj többet kihozni az órai jelenlétből, több dolgot megjegyezni a suliban.
Lazíts egy kicsit, és próbálj kikapcsolódni, ha csak azon rágódsz, miért is olyan az oktatási rendszer, amilyen, csak magadat húzod le.
hú, nem semmi. Ha tudod, hogy hová szeretnél majd felvételizni, akkor azokra a tantárgyakra koncentrálj, amik kellenek ahhoz. A többit vedd lazábban.
Nem tudok mást tippet adni és kitartást, már nem kell sok hátra.Ha jól olvastam, akkor még 1 éved van hátra.
Más ötlet. Ha nagyon rossz, akkor menj át másik, gyengébb iskolába, ahol szintén az érettségi tantárgyakra koncentrálj. Ebben az erős iskolában a javát már úgyis megtanultad.
Egyébként anyuka vagyok, és így felnőtt fejjel tisztábban látom a dolgokat, ezért merek ilyen merész ötletet adni.
Huh, 11.es vagyok, hát elvileg a város második legerősebb gimijébe járok és csütörtökön 13:20-kor, pénteken fél 1-kor, a többi napon pedig 14:15-kor végzek. 6:30-kor kelek, és 6:45-kor indul a buszom, és általában fél 4-re haza is érek.
Napi max. 2órát tanulok, ami fontos abból mindent, a nekem nem fontos tárgyakat csak elolvasom itthon, órán rám ragad a nagy része. (Dogák előtt picit többet, de ha óráról órára tanulok, dogára már kevesebbet kell, ráadásul a tanárainkkal meg lehet beszélni h esetleg 1-2 nappal elhalasszunk számonkéréseket.) Mégis valahogy kitűnő vagyok - na jó, idén a fizikával akad gondom.
Matekból versenyzem, külön készülök, havi egy hétvégén végig matektáborban vagyok. Emellett nem sportolok sajna, de lenne időm rá.
Régebben többet szenvedtem a tanulással, de rájöttem, hogyha órán nem csak gépiesen másolom a táblát, hanem úgy írom le ahogy nekem érthetőbb, és gondolkodok és figyelek közben, akkor otthon sokkal könnyebben megy. Érdemes hozzászokni h kevesebbet tanulsz, de akkor csak arra koncentrálsz. Órák közben is van idő átolvasni, sőt ha felmondom osztálytársamnak szünetben az anyagot, sokszor kijavít olyan hibát, amit pl. rosszul írtam fel.
A kötelező olvasmányokat én se nagyon értem meg, általában miközben olvasom, a rövidített tartalmat is nézem hozzá, hátha vmi nem esett le. (Az ilyeneket, hogy arany virágcserép, köpönyeg meg ivan ilijics halála, el ne olvasd, mert semmi nem történik bennük..)
Lehet, hogy nekem van jó agyam, és gyorsan tanulok, de hogy valami nincs rendben azzal a sulival az tuti. Látod, így is kb én vagyok aki sokat tanulok a napi 2 órámmal az osztályból, de ettől függetlenül valahogy elvileg az ország 9. legjobb gimije vagyunk.
Ha az iskoládon nem is tudsz változtatni, akkor az otthoni tanulásodon tedd: nem mindegy mit, mennyit és hogyan tanulsz.
Sok sikert és kitartást!
Egyébként ez az egész szerintem komolytalan, kedves kérdező.
Nem kell mindenből ötösnek lenni. Mivel írod, hogy "de egyszerűen bármennyire tanulok a reál tárgyak nem mennek", feltételezem, hogy ami nem megy, azt bemagolod.
Ezt így nem lehet csinálni. Ha pl felsőoktatásban így folytatod, beleőrülsz. Habár már megtetted... Na mindegy.
Egyáltalán mit vársz az élettől? Mi az, ami érdekel? Miről tájékozódsz szívesen szabadidődben?
A tanulást ne szükséges kínnak fogd fel, hanem egy alkotóelemnek, ami nélkül nem teljesedhet ki teljesen a személyiséged! Pl hiába érdekel engem a töri, ha nem tudok róla semmit! De nem feltétlenül úgy kell "tanulni", hogy beledöglök a tankönyvekbe. Néha megnézek xy YT csatornákon pár ismeretterjesztőt.
Aztán lehet, hogy elfelejtettem a középsulit pár hónap alatt. Én sosem tanultam ennyit, sőt, amikor végzős voltam, kb csak aludni jártam be minden nap :D ez nem jelenti persze, hogy nem tanultam. Úgy tanulok, hogy igyekszem csak a tárgyra koncentrálni. Megcsinálom ezt a példát/ azt az ábrát megértem. Nem ismerem a tanulási módszeredet, de valami nagyon nem stimmel vele.
És persze balesetmentes közlekedést kívánok ;) (hullafáradtan inkább ne ülj autóba).
Szia! Én is kéttanra járok, most leszek harmadéves. Nem tudom milyen irányba szeretnék tovább menni,de az biztos, hogy nem szeretnék két olyan tantárgyból angolul érettségizni, ami nem is érdekel. Gondolkozok szeptembertől iskolaváltáson. Most csinálom jogsimat, alapból bejárós vagyok 5:40 kor kelek. Egyszerűen kikészülök mentálisan, szellemileg és fizikálisan is az egész dologtól. Minimum 11kor ha ágyba kerülök, de akkor se tudok sokszor elaludni az agyalástól.
Ez az egész oktatás nem emberi. Nem mondom, hogy nyelv szempontjából nem érte meg, de inkább szeretnék lelkileg és fejben boldog lenni pár év múlva, mint itt maradni és idegroncsként valahogy leérettségizni, úgy hogy halálra szívatnának a legkevesebb jóindulattal.
Kitartást Neked, tudom ez nem segít, de nem vagy egyedül!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!