Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Milyen a tolmács szakma?

Milyen a tolmács szakma?

Figyelt kérdés
Sziasztok!:) Nagyon érdekelnek az idegen nyelvek. Jelenleg 8 éve angolul egy éve franciául és németül tanulok és nagyon szeretem őket. Miután kijártam a gimnáziumot olyan szakmát szeretnék választani (vagy munkát) ami az idegennyelvvel foglalkozik vagy idegennyelv tudás is kell hozzá nagyon. A tolmács szakma tetszik eddig a legjobban és kíváncsi lennék arra, hogy milyen fajtái vannak, vagy milyen maga a szakma!:) Válaszotokat előre köszönöm!:D

2018. nov. 20. 15:05
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! :D Ezek után maradok a tolmács szakmánál és becsületesen küzdök ezért az álmomért! :)
2018. nov. 21. 11:43
 12/25 A kérdező kommentje:
És milyen fajtái vannak a tolmács szakmának? :D Ez nagyon érdekelne.
2018. nov. 21. 11:53
 13/25 A kérdező kommentje:
Azon is gomdolkozok, hogy 10. Után egy újabb nyelvet is felveszek és elkezdek tanulni. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek melyik nyelvet lenne érdemes? Én olyat szeretnék ami ritkább nyelv (kínain, arabom kívül bármelyik jöhet :))
2018. nov. 21. 11:56
 14/25 anonim ***** válasza:

A tolmácsnak ezek a fajtái vannak:

1/ "valakinek a valakije és ezért kapott munkát" tolmács

2/ munkanélküli tolmács

3/ mekis munkatárs tolmács

2018. nov. 21. 12:58
 15/25 A kérdező kommentje:
Komoly válaszokat várok! 😃
2018. nov. 21. 13:16
 16/25 anonim ***** válasza:
Ugyanaz vonatkozik rá, mint amit fentebb a szakfordításról leírtak. Ha már konferencián kell tolmácsolnod (megintcsak: NAGYON ritkán, mert az angol az összes konferencia nyelve és mindenki érti), akkor nem árt, ha értesz a témához, különben hülyeségeket fogsz fordítani. A szimpla, általános tolmács szerepe mint mondom, rendőrségi/idegenrendészeti tolmácsolásra és pár nagyon ritka esetre korlátozódik. Nem lehet belőle megélni.
2018. nov. 21. 13:23
 17/25 A kérdező kommentje:
És például ha francia angol norvég tolmács szeretnék lenni akkor abból jobban megtudnék élni? :)
2018. nov. 21. 13:36
 18/25 anonim ***** válasza:
Menj fel egy állásportálra, és keress rá, hány francia tolmács állásajánlat van.
2018. nov. 21. 15:54
 19/25 A kérdező kommentje:
Tudtok ajánlani esetleg olyan munkákat amihez kell nagyon az idegennyelvi tudás? :)
2018. nov. 21. 16:04
 20/25 anonim ***** válasza:

Angol: MINDENHEZ. Angol tudás nélkül ma már max. magyar cégeknél kapsz szakmunkát. De az angol tudás alap.

Német: mindenhez, ha Németországba, Ausztriába vagy Svájcba mész dolgozni, vagy német cégnél dolgozol. Német cégeknél alsóbb szinten elboldogulsz angolul egy darabig, de hosszabb távon nagyon kell a német tudás.

Francia: csak ha francia cégnél dolgozol, vagy Franciaországban tervezel dolgozni.

Holland: teljesen felesleges, minden holland tökéletesen beszél angolul.

Kínai: külkereskedelem, kínai nagykövetség, kínában seftelő cégek. Az egyik leghasznosabb nyelvtudás, mert a kínai hivatalnokok nem beszélnek angolul vagy csak gyatrán, kínai nélkül elveszett vagy.

Japán: kb mint a kínai. Hasznos tudás.

Koreai: a koreai cégek (Samsung, LG stb.) beszélnek angolul. Ezért szerintem ez kevésbé hasznos tudás üzletileg, mint a kínai vagy japán, de azért hasznos.

Héber: mint a holland. Az összes izraeli perfekt angol, még a palesztin óvodások is jobban beszélnek angolul, mint az érettségiző magyarok. Nehéz vele munkát találni, persze előny, ha izraelben biznicelsz vagy izraeli cégnél dolgozol.

Arab: valahol a kínai meg a héber között félúton. Az arabok tudnak angolul, de nagyon sok arab van és nagyon hasznos az arab tudás. Szerintem a kínai/japán mellett ez még egy hasznos nyelv.

Szóval szerintem kínai, japán, koreai, arab, héber, török, perzsa – ezeket a nyelveket érdemes tanulni főszakként, és mellé meg külkereskedelmet vagy logisztikát vagy marketinget vagy menedzsmentet.

(Disclaimer: én is egy ilyen kis nyelvet tanultam és én marketinggel párosítottam, és soha nem bántam meg. De a marketing részéből élek, a kis nyelvet soha nem sikerült üzletileg hasznosítanom. Korábban viszont a kínai nyelvtudás jól jött volna nagyon.)

2018. nov. 21. 16:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!