Milyen a tolmács szakma?

A tolmácsnak ezek a fajtái vannak:
1/ "valakinek a valakije és ezért kapott munkát" tolmács
2/ munkanélküli tolmács
3/ mekis munkatárs tolmács

Angol: MINDENHEZ. Angol tudás nélkül ma már max. magyar cégeknél kapsz szakmunkát. De az angol tudás alap.
Német: mindenhez, ha Németországba, Ausztriába vagy Svájcba mész dolgozni, vagy német cégnél dolgozol. Német cégeknél alsóbb szinten elboldogulsz angolul egy darabig, de hosszabb távon nagyon kell a német tudás.
Francia: csak ha francia cégnél dolgozol, vagy Franciaországban tervezel dolgozni.
Holland: teljesen felesleges, minden holland tökéletesen beszél angolul.
Kínai: külkereskedelem, kínai nagykövetség, kínában seftelő cégek. Az egyik leghasznosabb nyelvtudás, mert a kínai hivatalnokok nem beszélnek angolul vagy csak gyatrán, kínai nélkül elveszett vagy.
Japán: kb mint a kínai. Hasznos tudás.
Koreai: a koreai cégek (Samsung, LG stb.) beszélnek angolul. Ezért szerintem ez kevésbé hasznos tudás üzletileg, mint a kínai vagy japán, de azért hasznos.
Héber: mint a holland. Az összes izraeli perfekt angol, még a palesztin óvodások is jobban beszélnek angolul, mint az érettségiző magyarok. Nehéz vele munkát találni, persze előny, ha izraelben biznicelsz vagy izraeli cégnél dolgozol.
Arab: valahol a kínai meg a héber között félúton. Az arabok tudnak angolul, de nagyon sok arab van és nagyon hasznos az arab tudás. Szerintem a kínai/japán mellett ez még egy hasznos nyelv.
Szóval szerintem kínai, japán, koreai, arab, héber, török, perzsa – ezeket a nyelveket érdemes tanulni főszakként, és mellé meg külkereskedelmet vagy logisztikát vagy marketinget vagy menedzsmentet.
(Disclaimer: én is egy ilyen kis nyelvet tanultam és én marketinggel párosítottam, és soha nem bántam meg. De a marketing részéből élek, a kis nyelvet soha nem sikerült üzletileg hasznosítanom. Korábban viszont a kínai nyelvtudás jól jött volna nagyon.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!