Mit nevezünk az egyetemen büfé szaknak?
8: Mivel jövőbe sajnos nem tudunk látni, így igen, ezt mondanám. Természetesen ha tudnám, hogy nem tud elhelyezkedni az adott területen akkor azt mondanám ne ezt tegye. Ugyanúgy ahogy mondanám ezt egy leendő mérnöknek, közgazdásznak, és így tovább.
9-es: Pár dolgot itt tisztázni kell fejben. Egyrészt: lehet jobban és rosszabbul is keresni PSZ-el, mint GM-el. Az, hogy jobban lehet keresni butaság, a 2 szakon végzettek átlagfizetése gyakorlatilag azonos (leheletnyivel magasabb GM javára), PSZ-el viszont valóban valamivel több az elhelyezkedési lehetőség. Most már ezt is tudod.
Másrészt a nagy arroganciád közepette észre sem veszed, de saját magadat ostorozod. Ha GM és KM könnyű, nem túl tanulós szakok akkor bizony a PSZ se az, hiszen nem csak hogy nagyon jelentős átfedés van a 3 szak tantárgyai között, de az összes komolyabb, matekosabb, buktatóbb tárgyon ugyanúgy átesnek ők is, mint egy PSZ-es. Sőt továbbmegyek ugye, még egy TV-s is. Szóval az a baj, hogy ha "igazából a hülye nem tudja csak elvégezni ezt a szakot.", akkor bizony ugyanez igaz a PSZ-re is. Ezek szerint te se lehetsz nagy észkombájn barátom.:)
10-es: Tévhíreket ne tessék terjeszteni ha fogalmunk sincs a dolgokról!
Azokat a szakokat szokták így nevezni, amelyeket mindenki elvégez, nagyon alacsonyak a követelmények és gyakran haszontalannak ítélik őket.(Bölcsész diploma=McDonalds-os munkahely? :D)
Én tipikusan ilyennek gondolom a kereskedelem és marketing szakot, a gazdálkodás és menedzsmentet a műszaki menedzsert, a szabad bölcsészetet, a töri szakot, a hagyományos nyelv szakokat (anglisztika, germanisztika) az agrármérnöki szakokat, a rekreációs szakokat stb.
Van még ezen kívül rengeteg, ha péntekenként féléveken keresztül nincs órád, (esetleg úgyis meg tudod csinálni az órarended, hogy csütörtökön se legyen) ha 2-3 vizsgád van összesen egy vizsgaidőszakban, ha 5-10 perces előadásokkal megajánlott jegyeket lehet szerezni, ha az ösztöndíj alsó határához is 4-es vagy 5-ös kreditindex kell, ha nagyon ritka az olyan tárgy ahol felsőbb évesekkel kerülsz össze, (tehát mindenkit átengednek) ha a tanári kar 90% motiválatlan, kiégett, középszerű és 20-30 éves tananyagból tanít akkor kezdhetsz gyanakodni és szedni a sátorfádat.. :D
14-es!
Nekem pedig teljesen úgy tűnik, hogy te terjesztesz tévhiteket. A PSZ mindig is nehezebb volt és lesz is, mint a GM. Az első 3-4 félév alapozó félév, ezért közös sok tárgy. Minden gazdasági szakhoz ezeknek hozzá kell tartozniuk. DE emellett, ekkor kezdődik meg a specializáció alapozása. A GM "matekja" soha nem volt olyan szigorú mint egy PSZ-en. A tanárok sem követelnek olyan szigorúan. Pont abból adódik a nehézség foka a PSZ-en, amiben más a GM-től(vagy egyébtől). Pláne a 3. évtől, ugyanis itt kezdődnek meg azok a tárgyak, amik már nem alapoznak, ami nem könnyű és nem világos másodjára sem pedig megvolt az alap. Jönnek a becsapós, cseles, kivételekkel teli ZH-k, mert az életben sem minden egyszerű ügye.
A kérdésre a válasz:
Azok a szakok ami mellett nincs lemondás a hétköznapokban. Óráról órára be tudsz menni úgy, hogy nem készülsz semmit se. A beadandókat elég összecsapni, illetve olyan a szak, amit össze lehet csapni(mert ügye nem mindenhol lehet csak úgy megírni egy beadandót). El lehet lógni az órákat. Tehát kényelmes életet tudsz az ilyen szakok mellett élni. Sőt simán dolgozni is tudsz mellettük. Akármennyire nem tetszik sok embernek, hogy le vannak értékelve egyetemistaként más egyetemistákhoz képest ez az igazság. Egyszerűen kifejezve az egyetemi képzések között a büfé szakok a legalja. Ezeknek a megítélése mindig negatívabb lesz, mint egy nem büfé szaknak. Ennek tudatában lehet jelentkezni.
Csak hogy a nekem szánt részre reagáljak:
"9-es: Pár dolgot itt tisztázni kell fejben. Egyrészt: lehet jobban és rosszabbul is keresni PSZ-el, mint GM-el. Az, hogy jobban lehet keresni butaság, a 2 szakon végzettek átlagfizetése gyakorlatilag azonos (leheletnyivel magasabb GM javára), PSZ-el viszont valóban valamivel több az elhelyezkedési lehetőség. Most már ezt is tudod.
Másrészt a nagy arroganciád közepette észre sem veszed, de saját magadat ostorozod. Ha GM és KM könnyű, nem túl tanulós szakok akkor bizony a PSZ se az, hiszen nem csak hogy nagyon jelentős átfedés van a 3 szak tantárgyai között, de az összes komolyabb, matekosabb, buktatóbb tárgyon ugyanúgy átesnek ők is, mint egy PSZ-es. Sőt továbbmegyek ugye, még egy TV-s is. Szóval az a baj, hogy ha "igazából a hülye nem tudja csak elvégezni ezt a szakot.", akkor bizony ugyanez igaz a PSZ-re is. Ezek szerint te se lehetsz nagy észkombájn barátom.:)"
Kezdjük ott hogy leírtam hogy jelenleg olyan szakon tanulok amivel jobban lehet keresni majd konkrétan ott van hogy gazdinfó mestert végzek. Infóval jobban lehet keresni és jobb az elhelyezkedési lehetőség is. Nehéz lehet szöveget értelmezni gondolom.
Azért írtam hogy psz-n végeztem hogy ne jöjjön a duma hogy közöm sincs a gazdasági képzéshez. Soha az életben nem mondtam hogy a psz nehéz szak lenne, mert rohadtul nem az. Csúszás nélkül végeztem, minden tárgy első felvételre meglett. A számvitel miatt gm-nél nehezebb, de ez se egy nagy kihívás.
16-os: Ha tisztában vagy vele, hogy nagyjából azonos nehézségi fokokról beszélünk akkor meg ne tessék leszűkíteni a kört, te konkrétan a GM-ről beszéltél! Akkor azt mondd, hogy te úgy gondolod, hogy te is olyan szakon tanultál, amit csak a hülye nem tud elvégezni, ne szelektáld a dolgokat! Ha a GM büfészak, akkor a PSZ is. (sőt, akár még a gazdinfó is :) Az pedig, hogy valaki csúszás nélkül elvégez egy egyetemet önmagában nem jelez nehézségi fokot.
15: Teljesen tájékozatlan vagy a témában. Az első 3-4 alapozó félév mindenhol a legnehezebb, ezeket tanulják közösen a GM-esek és a PSZ-esek. Aki ezeket elvégzi onnantól kezdve ahhoz képest gyerekjáték az egyetem, se a PSZ-es, se a GM-es tárgyak nem közelítik meg az alapozó tárgyakat nehézségben. Ez még csak nem is szubjektív, tökéletesen látszik bukási rátákból például. A buktató tárgyak mindkét szakon azonosak. Onnantól kezdve pedig hogy ki mit tart nehezebbnek már egyéni preferencia kérdése, GM-en több a közös projektmunka, többet kell magolni, PSZ egy fokkal kevésbé a soft skillekre gyúr rá, több gyakorlati tudást ad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!