Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Így lenne esélyem felvételt...

Így lenne esélyem felvételt nyerni valamelyik orvosi egyetemre?

Figyelt kérdés

Végre rájöttem, hogy mi is érdekel igazán és el is kezdtem olyan irányban tanulni. Viszont félek, hogy nem vennének fel. A Pécsi Tudományegyetemet, a Semmelweis-t, és a Debreceni Egyetemet is szeretném megjelölni. Viszont, ha egyikre se vesznek fel, akkor OKJ-ra mennék.

Emelt szintet tennék irodalomból, biológiából és persze egy nyelvből. Kémiából meg egy középfokot. De félek, hogy ez nem lenne elég.

A másik persze a magán életem. Nem tudom, hogy ha esetleg sikerülne az egyetem, stb akkor hogy lenne időm a magánéletemre. Mert sok olyat hallottam, hogy az háttérbe szorul elég rendesen.

2018. jan. 11. 21:00
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
100%
Közép kémiával nem fognak felvenni az orvosira, mert követelmény az emelt, teljesen felesleges megcsinálnod. Ha valóban orvosira akarsz menni, akkor az emelt irodalmat is nyugodtan felejtsd el, mert semmire nem jó, és csak magadat szívatod vele. (nem, az iskolád nem teheti kötelezővé)
2018. jan. 12. 22:58
 22/35 A kérdező kommentje:

Hálás vagyok a kommentek miatt. Ez már jobban segített irányt mutatni, és hogy mit is csináljak vagy mi lenne a helyes.

Bár kicsit félek, hogy az irodalom-töri tanárom ki lesz majd bukva, mert ő olyan, aki nagyon szereti szivatni a diákjait stb.

Az emelt kémia az tényleg nagyon nehéz? Beszéltem a tanárommal és azt mondta, hogy az nagyon húzós...

2018. jan. 12. 23:01
 23/35 anonim ***** válasza:
100%

Nem, nem nagyon nehéz. Sokan szeretik riogatni a diákokat az emelttel, de aki tényleg felkészül, annak nem lesz problémája vele. Pont attól rontják el egy csomóan, hogy mindenki beeteti őket azzal, hogy az emelt megcsinálhatatlan, aztán tanulás helyett szoronganak, elrontják és aztán azt hiszik, hogy buták a céljaikhoz, pedig végig azzal volt a baj, hogy nem hitték el, hogy megvalósítható.

Én kérdeztem, hogy hanyadikos vagy még egy korábbi válaszomban. Szerintem egy tizedikestől a tájékozatlanság megbocsátható, de azt semmiképpen nem ajánlom neked, hogy a szükségesnél több emeltet tegyél. Már két emeltre felkészülni is húzós. Nem lehetetlen, de bőven meg kell erőltetned magadat.

Egyébként nem tudom, hogy egyébként mennyire támogat a környezeted; sokszor van, hogy csak a negatívumokat halljuk minden elképzelésünkről, de néha vannak olyan észrevételek is, amik jogosak. Például, amikor mondtam anyukámnak, hogy meg szeretném jelölni a gyógyszerészetet is, kerek-perec megmondta, hogy egyáltalán nem illene hozzám, akkor inkább menjek el magyarra.

Amúgy én is humán tagozatról választottam az orvosit, és elsőre nekem is sokkolta a környezetemet, mivel elég masszív bennem a bölcsészvonal. Idővel, amikor látták, hogy komolyan gondolom, elkezdtek támogatni, sőt, nagyon sokan mondták nekem, hogy már el se tudnának képzelni máshogy, tökéletesen illik hozzám, satöbbi. Néha az embereknek csak idő kell. Ilyenkor kell az, hogy kiállj magadért és a céjaidért. Amikor az ember hirtelen elhatároz valamit, általában a jogosan felmerülő aggályokat hozzák fel azok, akik ezt megtudják, de ez nem hiszem, hogy bárkinek is a hibája. Főleg a nagy váltások tényleg nehezek, és tényleg ésszel kell csinálni őket. Remélem, megtalálod az utadat! :)

2018. jan. 12. 23:16
 24/35 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!! :)

Akkor mostmár teljesen biztos az elhatározásom. Ezek a kommentek rengeteget segítettek. Nehéz lesz, tudom jók de megcsinálom. És próbálok a tanáraimtól sem félni.

Már csak egyedül a tandíj az, ami aggaszt. De ha nincs más akkor diákhitel

2018. jan. 13. 12:47
 25/35 anonim ***** válasza:
100%
A tandíj ne aggasszon, ha eléred az államilag támogatott ponthatárt akkor az állam fizeti. A fizetős orvosiknál nem igazán szokott alacsonyabb lenni.
2018. jan. 13. 13:07
 26/35 anonim ***** válasza:
100%
Én sem értem, hogy miért kell piedesztálra emelni az emelt szintű érettségiket. Hogyan fordul az elő, hogy az ember összeszorított farpofával, véres verítékkel felkészül egy elfogadható eredményű emelt kémiára, aminél nehezebb nem is létezik, aztán bekerül egyetemre, ahol 100x nehezebb és több anyagot kell fele annyi idő alatt teljesíteni azzal a különbséggel, hogy itt 60%tól a kettes van meg, nem az 5-ös. És mégis sikerül, nem is kevés embernek. Nem tudom pontosan hányan csúsznak el egyáltalán vhol az orvosin, de sztem a felének sikerül végül csúszás nélkül megcsinálnia. Én anno felvételiztem 2012-ben, akkor a közép kémiám olyan pocsék lett, hogy nem vettek fel, majd 2013-ban emelt kémiával. No az sem lett sokkal jobb, de akkor volt, hogy lecsökkentek a ponthatárok, így felvettek. Ennek ellenére mégis csúszás nélkül igen jó átlaggal csinálom most már az ötödévet. Mindez azért, mert mindenkitől azt kellett hallanom, hogy az emelt kémia az hú, meg há. Hát tökre nem, egy dolog kell hozzá, ami majd az orvosihoz is és az a hátulsó fertályad. A tanárokra meg ne hallgass, azért hiszik, hogy az emelt az akkora nagy vmi, mert az ő tudásuk is ott áll meg. Hidd el, nem olyan teljesíthetetlen :)
2018. jan. 13. 13:36
 27/35 anonim ***** válasza:
100%
Az emelt kémiában annyi a csúnya, hogy nehezebb számítások vannak, mint amilyenek orvosin lesznek, mert ez a leendő kémia, vegyészmérnök stb. szakosoknak is van. Az emelt érettségi után egyáltalán nem volt gáz az első félév az orvosis kémiából, utána meg már túllép a középiskolás anyagon, új dolgok, új szemszög, érdekesebb is lesz. Én is elrontottam annó az emeltet, és bár úgy is bejutottam, tök rosszul éreztem magam, hogy jaj, most mi lesz. Nem lett semmi, én is tanrend szerint haladva ötödéves vagyok. Valóban nem kell misztifikálni azt az érettségit, fel kell venni fakultációnak a kémiát és a bioszt, és rendszeresen gyakorolni az előző évek feladatsorait. 2 év alatt fel lehet rá készülni. :)
2018. jan. 13. 21:15
 28/35 BetépettKacsa válasza:
72%

Én annó hozzád nagyon hasonló helyzetben voltam. Kitaláltam hogy orvos akarok lenni, egyébként nem is azért mert annyira tetszett, hanem mert szegények voltunk, és a bioszt szerettem, és 14 éves fejjel erre az egy szakmára tudtam gondolni, mint jól fizető állásra. Hát... erre mondanák sokan hogy így bele sem érdemes kezdeni.

És igazuk is lett végül: lusta voltam, nem vettem komolyan az éretségit, nem is vettek fel oda. Viszont egy hasonló szakra (olkda) felvettek, és talán jobb is, mert tudom magamról hogy ilyen lustasággal meg lazasággal nem tudnám elvégezni az orvosit. Ahogy a korábbi válaszolók is írták, nem nagy ész kell, hanem az hogy elkopjon a segged a tanulásban. Máshogy nem fog menni. Most már én is látom hogy így van. :D

Egyébként az emelt irodalmat felejsd el! Akkor már inkább töri, ha rád akarják erőltetni. Nálunk senki nem próbálkozott emelt irodaommal, még az se aki szerette, mert olyan mennyiségű anyagot meg verset meg milófaszt kellett volna bebiflázni, hogy inkább mindenki töriből emeltezett. Vagy inkább csak állj a sarkadra, és ne emeltezz egyikből se, mert emelt kémia/fizika mellett NAGYON elszívná az erődet. Vedd úgy hogy a tagozat miatt a humán érettségiket ki tudod maxolni középszinten, azért az se rossz.

Érettségire meg nagyon készülj, de nagyon! Főleg biosz kémiára, de jó ha a kötelező tárgyból is jó érettségiket teszel, azok kvázi potyapontok az emelt bioszkémiához képest, hidd el.

OKJ-t felejsd el. Jelölj be másik szakot, öt helyet ingyenesen megjelölhetsz, de pár ezer forint ráfizetéssel akár kilencet is, ha jól emlékszek. Az öt szakot jelöld be, legyen b meg c meg d terved is, csak ne okj legyen, hanem rendes egyetem. Lehet olyan szak is amihez irodalom kell, pl pszichológia vagy mittomén. Egy ismerősöm érettségizett bioszból, kémiából meg töriből is, mert orvosira akart bekerülni, de nem jutott be. A b terve a jogi egyetem volt, oda meg felvették. És mivel 3 tannyelvű suliba járt, ezért volt egy anyanyelvi angol meg egy felsőfokú spanyol nyelvvizsgája is, úgyhogy fogta magát és jelentkezett a wizzairhez légiutaskísérőnek. Azóta végzi a jogot, napközben repked, és imádja. Most kezdi a nemzetközi légijogot. Szóval ilyet is lehet csinálni. :) Az a fontos, hogy mindig legyen tartalék terved, de az okj-s képzéseket nem azoknak találták ki, akik nagy karriert akarnak befutni.

2018. jan. 14. 02:59
 29/35 anonim ***** válasza:
100%

Na ja, amúgy közel sem olyan nehéz az emelt kémia (és az emelt biosz, meg gondolom a fizika sem), mint amennyire sokan beállítják.

Én is évekig azt hallgattam, hogy jaaj, hát orvosira lehetetlen bekerülni elsőre, nagyon kevés embernek sikerül, nagyon nehezek az emelt érettségik, és emiatt baxtam is készülni rá, amíg középsuliba jártam. Aztán 12. végén csak azért emelteztem végül belőlük, mert a szüleim noszogattak, hogy legalább próbáljam meg. És elkerültem oda 0 tanulással, és rájöttem ott, hogyha nem lazsáltam volna egész évben, akkor ez simán menne nekem, mert egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek beállították azok az emberek, akiknek amúgy soha semmi közük nem volt hozzájuk. Nyilván így nem sikerültek azért annyira, hogy fel is vegyenek, mert szó szerint semennyit nem készültem rá, de ahhoz képest azért annyira nem is lettek rosszak. :D Kihagytam egy évet, és következő évben már simán ment, pedig alapjáraton nem vagyok olyan hú de nagyon szorgalmas, úgyhogy nem állítanám azért, hogy egy éven keresztül éjjel-nappal tanultam rá.

Ha gondolod, akkor leteheted a közép kémiát 12.-ben persze, de sok értelmét nem látom. Ha nem akarsz egyből felvételizni egyetemre, inkább kihagynál egy évet, akkor arra törekedj, hogy minél jobbak legyenek azokat az érettségik, amiket megcsinálsz, mivel az érettségi átlaga is beleszámít a pontszámodba. Úgyhogy ne terheld túl magad. Csináld meg az emelt bioszt 80+ra, meg a többit minél jobbra, utána meg csapasd tényleg az emelt kémiát. Az orvosi tényleg túl van misztifikálva egy kicsit, nem csak akkor teljesíthetők az elvárások, ha extrém okos vagy.

2018. jan. 14. 04:35
 30/35 A kérdező kommentje:

Köszönöm! :)

Akkor mostmár tényleg biztosan tudom, hogy mit hogy szeretnék csinálni. Sokat segített ez most. Így már a kémiától sem félek annyira. Bízom benne, hogy sikerül is.

De akkor OKJ-ra nem fogok menni.

2018. jan. 14. 13:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!