Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Így lenne esélyem felvételt...

Így lenne esélyem felvételt nyerni valamelyik orvosi egyetemre?

Figyelt kérdés

Végre rájöttem, hogy mi is érdekel igazán és el is kezdtem olyan irányban tanulni. Viszont félek, hogy nem vennének fel. A Pécsi Tudományegyetemet, a Semmelweis-t, és a Debreceni Egyetemet is szeretném megjelölni. Viszont, ha egyikre se vesznek fel, akkor OKJ-ra mennék.

Emelt szintet tennék irodalomból, biológiából és persze egy nyelvből. Kémiából meg egy középfokot. De félek, hogy ez nem lenne elég.

A másik persze a magán életem. Nem tudom, hogy ha esetleg sikerülne az egyetem, stb akkor hogy lenne időm a magánéletemre. Mert sok olyat hallottam, hogy az háttérbe szorul elég rendesen.

2018. jan. 11. 21:00
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
100%
Hogy a fenébe akarod te elvégezni az orvosit, ha képtelen vagy letenni egy emelt kémia érettségit? Tényleg menjél okj-ra! És ne tegyél magyarból emeltet, mert ha valaki ezt akarta megetetni veletek, az oltári nagyot hazudott.
2018. jan. 12. 17:05
 12/35 A kérdező kommentje:

Nálunk azt mondták az iskolában, hogy mivel humán szakos vagyok, ezért muszáj leszek vagy töriből vagy irodalomból emeltet tenni. Ha nem így lenne, nem mondanám.

Viszont akkor azon tényleg elgondolkozom, hogy egy évet kihagyok és úgy készülök fel az emelt kémiára.

2018. jan. 12. 19:12
 13/35 anonim ***** válasza:
100%
Egyrészt szerintem se tehetik kötelezővé az emelt magyar érettségit még egy humános osztályban sem, másrészt ha nem sikerül az orvosi akkor se okj-ban gondolkodj. Az egészségügyi képzési területen vannak különféle szakok, pl, az ápolás betegápolás, orvosi képalkotó diagnosztikai analitikus, egészségügyi szervező, ahol a biosz mellett elfogadják a magyart is felvételi tárgynak, itt legalább megláthatod, hogy tényleg érdekel e téged az egészségügy, de az orvosi után ne az okj legyen a legjobb ötleted. A három emeltet sem ajánlom, volt olyan osztálytársam, aki a felvételi tárgya mellett még két nyelvből emeltezett, hogy mindkettőből meglegyen a középfokú nyelvvizsga, meg is lett, de közben a felvételi tárgyát elrontotta és nem vették fel a kiszemelt szakra. Persze az ellenkezőjét is tapasztaltam már, hogy a bioszból, kémiából és angolból is emeltezett, mindegyik jól sikerült neki, fel is vették az orvosira, de szerintem nem éri meg kockáztatni, a három emelt nagyon megterhelő tud lenni.
2018. jan. 12. 19:26
 14/35 anonim ***** válasza:
100%
Ha az OKJ-t választod, milyen szak? Én ápolóin maradtam és nem bántam meg. Van bele látásom a dolgokba, mind gyakorlati, mind elméleti szinten. Amíg a kémiát csinálod, simán tanulhatsz ápolónak is, csak előnyödre fog válni.
2018. jan. 12. 20:39
 15/35 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, belinkeltem a hatályos rendeletet. Ezt egyik iskola sem írhatja felül azzal hogy megszabja hogy milyen szinten kell érettségizned egy adott tárgyból.
2018. jan. 12. 21:14
 16/35 A kérdező kommentje:
OKJ-nál műtéti szakaszisztensre gondoltam. Vagy valami hasonlóra. OKJ után csak nem olyan régen kezdtem utána nézni.
2018. jan. 12. 21:23
 17/35 anonim ***** válasza:
94%

Oké, ne haragudj, egy idegen vagyok az interneten és próbállak megérteni. Elhatároztad, hogy orvosira mész, de vagy nem találtad meg a pontos követelményeket, vagy nem értelmezted őket helyesen. Utóbbit nem hiszem, mert nagyon is világos a leírás. Viszont humán tagozatos vagy, és ezek amúgy pontosan azok a készségek, amiket egy emelt magyar érettségi tesztel. Azon felül, biztos vagy benne, hogy dobnád az egész életedet, és inkább elmennél OKJ-s ápolónak (feltételezem), csak hogy ne kelljen megírnod egy emelt kémiát, miközben egy olyan szakra akarsz jelentkezni, ahol többszáz oldal megtanulása mellett egy emelt kémia és egy emelt fizika tudásanyagát kérik tőled számon egy félév után. Nem lebeszélni akarlak az álmaidról, inkább felhívni a figyelmedet arra, hogy egy kicsit szedd össze magadat. Ha komolyan akarsz valamit, akkor akard komolyan. Járj utána annak, hogy mi kell. Ne fogadd el kritikátlanul a dolgokat, amiket az iskolában hallasz. Nem vagy köteles magyarból emeltezni, ezt az iskola nem határozhatja meg, maximum javasolhatja. Nem csak az egyetemen, hanem fiatal orvosként sem lesz mindig mindenre időd, de szerintem kevés az olyan időigényes magánélet, amit egy orvosi mellett ne lehetne folytatni. Ha akarsz valamit, érd el, és ne azon agonizálj, hogy nem fog menni. Őszintén; igen, így tényleg nem fog menni, el vagy veszve. Borzasztó felelősség van egy orvos vállán, úgyhogy ne legyél elveszve. Most még van lehetőséged összeszedni magadat, fiatal vagy. Vicces lenne, ha egy anatszigó előtt az emberek felcsapnák a könyvet, aztán hümmögnének, hogy "hát, ez nehéz, úgyhogy fájó szívvel, de lemondok az egyetemről", aztán elmennének OKJ-ra. Nem maradnának orvosok az országban. :D Azt is meg kell fontolnod, hogy ha már az első akadály hallatán inkább hagyod az egészet, lehet, hogy ez mégsem annyira a te szakod. Amivel semmi baj nincs. Szerintem minimum egyszer életében mindenki keresztülmegy azon, hogy komolyan fontolóra vegye az orvosit, de aztán a legtöbben rájönnek, hogy amellett, hogy ez egy nagyon szép hivatás, nem ezt szeretnék csinálni. Mert másban jobbak, mást jobban szeretnének, másban tehetségesebbek, más jobban érdekli őket. A rokonaim és a volt osztálytársaim is sokan úgy viszonyulnak az orvosihoz, orvosokhoz, orvostanhallgatókhoz, mintha az lenne a jóság és tökéletesség csúcsa, és mindenki alfa meg zseni lenne, aki emelett feláldozza mindenét, de ez amúgy nem teljesen így van. A legtöbb orvosis átlagos képességű, elhivatott ember, aki sokat tanul, de nem folyamatosan. Főleg, amikor még csak álmodozol róla, elképzelni, hogy orvos meg orvostanhallgató vagy, szuperjó érzés, a fejedben tök okosnak tűnsz, jól áll a köpeny meg minden, és talán könnyebb is úgy elengedni a dolgot, hogy életed végéig azt meséled az ismerőseidnek, hogy "óó, hát én orvosira akartam menni, de aztán lemondtam róla, mert nem lett volna mellette életem", mint megpróbálni, és szembesülni azzal, hogy nem megy, de na. Igazából szerintem az az egész kulcsa, hogy ha akarsz valamit, akkor megdolgozol érte. Ha nem dolgoznál meg érte, akkor meg nem ez a te utad, és keress valami mást ahelyett, hogy örök tüske legyen benned, hogy volt egy álmod, amire "amúgy se lettél volna méltó", miközben az lehet, hogy nem is a te álmod volt. Jóó, oké, csak tippelgetek persze.

Az pláne fura nekem, hogy három emeltet tervezel, de egyetlen opciód van a felsőoktatásra. Az emelt érettségik gyakorlatilag az egyetemi felvételit helyettesítik. Nekem kicsit úgy tűnik, hogy az igényelt felkészülés mértékével sem vagy tisztában. Hanyadikos vagy?

Amúgy akármi is fogott meg az orvosiban, az sok hasonló szakon is megtalálható; például az egészségtudományi karon, gyógypedagógián, pszichológián, szociális munkás szakokon szerzett diplomával ugyanúgy segítő szakmát végezhetsz, ha pedig a dolog tudományos oldala érdekel, ajánlom, hogy nézd meg a biológiát vagy a gyógyszerészetet. Szerintem ezek sokkal jobb B-tervek, mint egy OKJ.

2018. jan. 12. 21:35
 18/35 anonim ***** válasza:
100%
Olyanról hallottam, mert a volt sulimban is így van, hogy kötelező a szakmai tárgyból érettségizni (pl rendészet, egészségesügy). De amit nektek mondtak, kicsit sántít..
2018. jan. 12. 21:37
 19/35 A kérdező kommentje:

10. osztályos vagyok. Csak májusig van időm eldöntetni, hogy miből szeretnék emeltet és huh. Eléggé félek a jövőmmel kapcsolatosan, mert nem is igazán támogat senki, mert a terveimnek sokan csak a negatív oldalát nézik.

És ha úgy teszek emelt irodalmat és emelt bioszt, mellette középfokú kémiát, hogy az érettségi után felkészülök az emelt kémiára? Vagy az hülyeség lenne?

2018. jan. 12. 22:50
 20/35 anonim ***** válasza:
100%
figyu. állj ki magadért, és mondd meg a tanáraidnak, hogy nem kötelezhetnek az emelt irodalomra, mert te orvosira akarsz menni. már ha arra akarsz valóban. és készülj a biosz-kémia emeltekre. ha nem sikerül, még mindig kihagyhatsz egy évet utána.
2018. jan. 12. 22:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!