Matematika felsőoktatásban mit takar a Kalkulus nevű tárgy? Mivel foglalkozik pontosan?
#1 az angol calculus szóval keveri, amit magyarul analízisnek hívunk.
A kalkulus (legalábbis magyar nyelven) a számításelmélet, formális nyelvek, levezetőrendszerek területe. Lásd lambda-kalkulus, Frege-kalkulus stb.
Itt van még egy érdekes mondat:
"A tárgy célja a Kalkulus 1-2 és Analízis 1-2 tárgyak közötti különbség áthidalása, hogy az analízis technikái mellett megtanulják a hallgatók annak precízebb megalapozását is, a szükséges bizonyításokkal együtt."
"matematika,programtervező szakokon pedig tényleg a #2 által leírt dolgokat tartalmazza." - Ezt nem tudom honnan veszed.
SZTE - mérnökinformatika, programtervező informatika, gazdaságinformatika. Kötelező kurzus: Kalkulus I. (proginfón Kalkulus II. is az). Tematika:
(Kalkulus II.-n diffegyenletek vannak).
Debreceni Egyetem - Kalkulus 1. tematika:
Maga a Kalkulus nevű kurzus analízis. Az egy másik dolog, hogy pl. a Lamda-kalkulus nevében szerepel a "kalkulus" szó.
Köszi Pelenkásfiú (really?), a link segített, ugyanis ELTE matekszakról van szó. A honlapon láttam a tárgyakat, és nem igazán találtam magyarázatot rá, hogy mégis mi a különbség eközött és az Analízis nevű tárgy között.
Köszi mindenki másnak is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!