Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Matematika felsőoktatásban...

AnnaMio kérdése:

Matematika felsőoktatásban mit takar a Kalkulus nevű tárgy? Mivel foglalkozik pontosan?

Figyelt kérdés
2017. aug. 4. 07:24
 1/10 anonim ***** válasza:
89%
Sorozatok, határértékek, differenciálszámítés, integrálás...
2017. aug. 4. 07:39
 2/10 anonim ***** válasza:
7%

#1 az angol calculus szóval keveri, amit magyarul analízisnek hívunk.

A kalkulus (legalábbis magyar nyelven) a számításelmélet, formális nyelvek, levezetőrendszerek területe. Lásd lambda-kalkulus, Frege-kalkulus stb.

2017. aug. 4. 08:50
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Analízis (függvényelemzés, határértékszámítás, integrálás, deriválás, differenciálegyenletek, stb..)
2017. aug. 4. 08:50
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
(#2 ezek szerint az egész SZTE keveri, Kalkulus címszó alatt matekon, infón és a gazdasági szakokon is analízist tanulunk)
2017. aug. 4. 08:53
 5/10 Pelenkásfiú ***** válasza:
2017. aug. 4. 09:59
 6/10 Pelenkásfiú ***** válasza:
83%

[link]

Itt van még egy érdekes mondat:

"A tárgy célja a Kalkulus 1-2 és Analízis 1-2 tárgyak közötti különbség áthidalása, hogy az analízis technikái mellett megtanulják a hallgatók annak precízebb megalapozását is, a szükséges bizonyításokkal együtt."

2017. aug. 4. 10:00
 7/10 anonim ***** válasza:
32%
Milyen szakon? Gazdasági,mérnöki szakokon analízist, matematika,programtervező szakokon pedig tényleg a #2 által leírt dolgokat tartalmazza.
2017. aug. 4. 11:06
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

"matematika,programtervező szakokon pedig tényleg a #2 által leírt dolgokat tartalmazza." - Ezt nem tudom honnan veszed.

SZTE - mérnökinformatika, programtervező informatika, gazdaságinformatika. Kötelező kurzus: Kalkulus I. (proginfón Kalkulus II. is az). Tematika:

[link]

(Kalkulus II.-n diffegyenletek vannak).

Debreceni Egyetem - Kalkulus 1. tematika:

[link]

Maga a Kalkulus nevű kurzus analízis. Az egy másik dolog, hogy pl. a Lamda-kalkulus nevében szerepel a "kalkulus" szó.

2017. aug. 4. 11:16
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Hát jó, akkor ez van. Kettes vagyok, az én időmben ('95-ben diplomáztam villamosmérnökként) az analízist még sehol nem hívták kalkulusnak, csak a számításelméletben használták ezt a szót. Azóta se hallottam még senkit így hivatkozni rá, de be kell látnom, hogy elavult a tudásom, és ez azóta megváltozott.
2017. aug. 4. 14:20
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszi Pelenkásfiú (really?), a link segített, ugyanis ELTE matekszakról van szó. A honlapon láttam a tárgyakat, és nem igazán találtam magyarázatot rá, hogy mégis mi a különbség eközött és az Analízis nevű tárgy között.

Köszi mindenki másnak is!

2017. aug. 7. 22:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!