Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mire jó a ponthatár emelés?...

Mire jó a ponthatár emelés? 2013-ban még csak 240pont volt a határ most meg 280pont, ez mire jó? Miért jó a kormánynak az hogy elveszik a később érő diákoktól a lehetőséget hogy lediplomázzanak? Véleményekre lennék kíváncsi!

Figyelt kérdés
2017. jún. 18. 05:24
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:

Alapvetően az hülyeség hogy mindenkitől mindent követelnek...

Minek kell mindenkinek Ady, meg József A. hülyeségeit tudni? Minek kell tudni verset elemezni? Ezt soha az életben nem használja senki aki nem ezt tanulja.

Egy normális rendszert lehetne hozni ahol lenne egy alap érettségi meg közép szintű meg emelt.

Alap szinten csak szövegértés lenne irodalomból meg nyelvtanból és kész meg esetleg egy ,,formáljon véleményt" nem hogy beszéljen erről meg arról a könyvről.

De ez még a jéghegy csúcsa.

Amikor 4-5 kor érsz haza, és már abban elfáradsz hogy ott vagy mi kedved legyen azt tanulni amit utálsz?

Pl én reálos voltam semmi kedvem nem volt festegetni, meg irodalmazni mégis rá voltam kényszerítve és ezek semmilyen készséget nem fejlesztettek hogy kényszerből mázoltam.

Emelt reál meg humán szakos órákkal pl heti 5-6 óra ezekből jóval inkább jót tenne az oktatásnak.

Azt pedig hozzá se teszem hogy a nyelvoktatás a legtöbb helyen 0. Ami pedig az érettségin is működik... 2. VH-s kazettákat hallgatni...

2017. jún. 18. 21:32
 22/39 anonim ***** válasza:
Látom nagyon sokan szidják a magyar meg a töri érettségit. Miért kell ismerni Adyt meg József Attilát, miért kell verset elemezni, miért kell megtanulni a történelmet? Azért mert alapműveltség. Persze a verselemzést soha nem fogod használni, de egyfajta gondolkodásmódot és szemléletet tanít. Én utálom az irodalmat, de mégis tudok verselemzést írni. Vannak szempontok amiket végig kell venni és a szövegből következtetéseket kell levonni. Nem arra kíváncsiak, hogy szerinted mire gondolt a költő, arra kíváncsiak, hogy tudsz-e rendszerben gondolkodni, tudod-e használni az agyad és neked mit jelent az adott mű. Nem kell történésznek lenni ahhoz, hogy töriből tudj 75%-ot írni. Az esszé ugyan az mint a verselemzés. Arra kíváncsiak, hogy tudsz-e problémaközpontúan gondolkodni. Egy esszében senkit nem az érdekel, hogy mit csinált Sztálin a Szovjetunióban. Az érdekli a tanárt, hogy adott egy téma és hozzá a források, a forrásokból milyen következtetést tudsz levonni, azokat hogy tudod összekapcsolni a megszerzett tudással, és ezt hogy tudod összefoglalni. Aki ezt nem tudja megérteni az nem érdemli meg az érettségit sem. Engem a matek és a fizika érdekel, és utálom a magyart és a töri se a kedvencem, de meg kell benne látni, hogy mire tanít meg.
2017. jún. 18. 21:50
 23/39 anonim ***** válasza:

"Alap szinten csak szövegértés lenne irodalomból" - bocs, én azt hittem, hogy ezen az általános iskola alsó tagozatának a "műsora"

"Egy normális rendszert lehetne hozni ahol lenne egy alap érettségi meg közép szintű meg emelt" - igen, az alap és az emelt megvan, csak az alapot középnek "csúfolják".

Most komolyan, hogy lehet ennyit sírni egy középszintű érettségi miatt? A macskám is meg tudná bármelyiket írni.

2017. jún. 19. 08:19
 24/39 anonim ***** válasza:

"De. Ugyanis 2 érettségi tárgy duplázásával simán felveszik műszaki karokra, kutyát nem érdekli hogy töriből hogy teljesített."

... Na mégegyszer nekifutok. Műszaki pályán ami számít az a fizika/matek/infó +~idegennyelv ismerete. Mégis egyesek pontszámát a töri és az irodalom jegy emeli fel, hiába vagy 71%-os főtárgyakból, és a másik 65%-os CSAK, a döntő a töri és az irodalom LEHET, nem az hogy te JOBB vagy abból ami számít. És ez az igazságtalanság érvényes minden szakra tekintve függetlenül attól hogy mennyire magass a ponthatár és attól hogy duplázás vagy nem duplázás. Mellesleg duplázással jóval nehezebb összeszedni ugyanazon pontokat, mivel a 60%-os emelt érettségi már tökéletesnek számítódik át a másik rendszerben.

Irodalomból s töriből nyílván nem nagy kunszt megszerezni az átmenőt, de (sajnálatos módon) fontos minél nagyobbat is írni még akkor is ha nem olyan pályára készülsz, mert adott esetben ugyanannyit ad hozzá a pontszámaidhoz mint a főtárgyak. Lehet itt ugatni a duplázással, de ott varázslegyintésre nem lesz a 60%-ból 100%, s hasonló hülyeségek. Testvérem is jó nagy emelteket írt, viszont úgysem a duplázást vették, mert az a pontszám kisebb volt mint a másik, amit alapjáraton a lényegtelen tantárgyak is rontottak. Bejutott oda ahova szeretett volna, de biztos sokan akik arra a szakra érdemesebbek nem jutnak be, míg a gyengébbek igen.

2017. jún. 19. 09:48
 25/39 anonim ***** válasza:
magas*
2017. jún. 19. 09:49
 26/39 anonim ***** válasza:
Utolsó! Ezzel vitatkoznék. Ha valaki műszaki pályára készül, és nem megy az irodalom meg a töri akkor emelten íron 80%-ot. Sok évfolyamtársam aki műszaki pályára megy az emeltet megírtam 80-90%-ra. Két konkrét példa, az egyik jóbarátom töriből 82 magyarból 69%-ot írt. Infóból emeltezett azt megírta 94%-ra a matek közepet meg 99%-ra. Magyarból töriből 3-4-es volt. Duplázással és felsőfokú nyelvvizsgával van 476 pontja. Soha nem volt kitűnő és mégis ennyi pontot összehozott. Egy másik évfolyamtársam magyarból írt 52%-ot, töriből 64%-ot mert nem érdekelte egyik sem annyira, matek emelten 86%-ot írt, fizika középen meg 87%-ot. Középfokú nyelvvizsgával és duplázással van 424 pontja. Ha valaki tudja, hogy neki a magyar meg a töri nem megy akkor feküdjön rá a két felvételi tárgyra és írja meg 90% felettire ha emelt ha nem. Egy mérnökin amúgy is kell az emelt matek tanulja meg gimibe, jó lesz az érettségije is meg könnyebb lesz az egyetem. Ez az én véleményem, tiszteletben tartom a tiédet is, mert van benne valami.
2017. jún. 19. 13:30
 27/39 anonim ***** válasza:

"# 26/26 Időpont ma 13:30"

Tehát tisztázzuk, ha te kellene eldöntsd hogy ki jusson be:

1) duplázással jön ki a nagyobb pontszáma, van egy emelt matekja, 71%, s egy közép fizikája 72%, s mondjuk egy B2-angolja, a pontszáma 357 pont.

2) emelt matek: 60%, közép fizika 60%, másik pontszámítással kijön 397 pontja.

a 2.-diák jobban megérdemli a bejutást műszakira? Tiszta és világos hogy szerinted a 357 pontos nem való oda, de aki méggyengébb reálból az odavaló?

2017. jún. 19. 13:44
 28/39 anonim ***** válasza:

"# 26/27 Időpont ma 13:30"

Én is tiszteletben tartom a te véleményedet, szó se róla, csak kicsit úgy érzem nem érted mi a problémám. Abban egyet értek veled hogy a bejutás nem irreálisan nehéz műszakira, sőt! De azzal nem értek egyet hogy pl. matekból meg infóból pl. nem tudja megírni a 70%-ot, de bejut, míg az aki megtudja írni az nem jut be :\.

2017. jún. 19. 13:47
 29/39 anonim ***** válasza:

Bocsánat hogy már a 3. kommentet írom!

Szerintem az hülyeség hogy valaki műszakira megy, s akár !!!400!!! pontja is lehet úgy hogy se matekből se infóból se fizikából nem írja meg még a 70%-ot se, akár a 65%-ot se....

2017. jún. 19. 13:49
 30/39 anonim ***** válasza:

Irodalom meg a töri mióta tanít gondolkodni?

Pont a töri az amit megtanulsz és tudod vagy nem tanulod meg és nem tudod. Sima lexika.

A verselemzést meg hagyjuk is... gondolkodni tanít meg... ez nem matek hogy logika kell. Az értékelés pedig nagyon szubjektív. Az ,,alapműveltséggel" meg mindent meg lehet magyarázni. Ennyi erővel tudnod kéne Afrika összes országát mert ez is alap műveltség.

23-as

Milyen műsor az hogy nem 1 oldal szövegértés lenne aminek tényleg haszna van hanem pl 2-3.

Félreértés ne essék bármelyik jegy teljesíthető, csak baromság hogy ilyen hülyeségeket kérnek érte aminek semmi haszna nem lesz mint pl a verselemzés vagy a novella elemzés.

Amúgy meg nem igazán kellene flegmulgatni a kis tizen huszon 1-2 éveddel:)

2017. jún. 19. 14:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!