Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Egyetmisták/főiskolások,...

Egyetmisták/főiskolások, nálatok hogy megy ez a cserebere dolog vizsgaidőszak előtt/alatt?

Figyelt kérdés

Bár nekem ez még "csak" a második félévem és még 2 hét van a szorgalmi időszakból, de már most kezd elegem lenni a "légyszi küld ezt meg azt át" emberekből. Nem vagyok egy minden órára bejárós emberke, mondjuk a gyakorlatokon szinte kivétel nélkül mindig ott vagyok, előadások helyett meg inkább megveszem a könyvet és csinálok maganak valami jegyzet-féle dolgot, szóval nem vagyok egy kifejezett tanulógép, de azért megvan a magam esze.

Azonban így is egyre többen, egy több mindennel betalálnak, hogy jaj az emailemre küldd már el légyszi, magyarázd el ezt, magyarázd el azt, hát ma már úgy voltam vele hogy egy nagy lóf...t. Ha semmit nem ad cserébe, én ugyan miért adnék neki bármit is, végülis mostmár pénzre megy a játék (az UVdíjakra meg az újra felvett kreditek árára :D) és nincs sok kedvem jótékonykodni.

Persze, szoktam én is órai anyagot, jegyzetet, magyarázást kérni, de cserébe én is adok valamit, könyvet, jegyzetet, segítséget vagy egy ígértetet, hogyha pl. az illető a következő ... nemtom, mondjuk gazdasági matekra nem tud bejönni, én órán alaposabban leírok mindent és odaadom neki, szóval értitek.

Na hát akkor, nálatok mi a szitu ilyen téren?

2010. máj. 12. 00:33
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
76%

A logikád egészen addig jó amíg nem kell segítséget kérned egy olyan embertől akinek semmit se tudsz nyújtani.

Tapasztalatom szerint az ilyen embereknek mint te senki se ad szivesen semmit, másodév végére le fognak kaoni rólad a segítségkérők, eléred amit akarsz.

2010. máj. 12. 00:59
 2/31 anonim ***** válasza:
100%
Akivel jóban vagyok, kölcsönösen segítünk egymásnak jegyzetdologban, adok-kapok alapon megy. ha csak úgy megkér valaki a semmiből, odaadom, de csak ha ő eljön érte és vissza is hozza, én már nem vagyok hajlandó senkit a saját jegyzetem után kajtatni. és nem 1 hét múlva hanem amikorra én kérem. ha ezt nem tartja be ill. nem viszonozza a segítségemet, elmehet a búsba, többet tőlem ne kérjen semmit. ne hagyd, hogy kihasználjanak. eleinte jófejkedtem én is, de ne várj sokat az emberektől. akikkel jóban vagy, azokkal mehet a cserebere, de másokkal ne nagyon közösködj, nem éri meg. ötödéves vagyok, végzek lassan.
2010. máj. 12. 01:00
 3/31 A kérdező kommentje:

Azt hozzátenném, hogy akikkel jóban vagyok vagy hajlandó volt bejönni olyan előadásra, amire 170 emberből durván 130 tesz magasról azoknak szívesen adom és semmit nem várok el de akit nem is ismerek vagy tesz magasról arra, hogy akár egyszer is megjelenjen, annak ugyan miért tegyek szívességet?

Megszerezni meg gyakorlatilag mindent meg lehet. Ha mégse, akkor így jártam.

Abban pedig biztos vagyok, hogy nem vagyok egyedül evvel a hozzáállásal, csak még nem indult be ennek a "szezonja", de 1-2 ilyen emebr már így is akad és teljesen meg tudom érteni a felháborodásukat, mikor valaki csak úgy elkér pl. egy 30-40 oldalas, könyvből kijegyzetelt jó összefoglalást mert neki "kell" és kb 10 percébe és 500 forintjába kerül az, amivel más hetekig is dolgozott...

2010. máj. 12. 01:09
 4/31 A kérdező kommentje:
De köszi az eddigi válaszokat.
2010. máj. 12. 01:10
 5/31 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen egyetértek, nekem is tököm tele van kuncsorgó, lusta,logós, mázlistákból, meg a csalókból. Csak egy szűk (haveri) körtől kérhetek anyagokat "idegenektől" alapból nem merek, és nem is várhatok semmit. Annak szűk körnek csak fele segítő kész. Nincs ezzel semmi baj ha kölcsönös én is tudok szerezni tőle valami infót, sajnos nem mindenkinél van így. Ja amit utálok még amkor megígérnek valamit aztán nem hozzák és amikor elhallgatnak infót előlem. Magyarázni egymásnak nem szokás nálunk legfeljebb az óra előtti 10-15 percben.

Szerintem ez mindenütt így van ha kell valami füzeted, akkor hirtelen ismerőse barátja leszek mindenkinek különben észre se vesznek, nem segítenek. Sokaknak én magyaráztam egy hf-t én oldottam meg, rólam másolták, közben ebből a tantárgyból meg fogok bukni.

Sokszor nem is feladat nehéz hanem tanár megfogalmazását értelmezni.

2010. máj. 12. 01:15
 6/31 anonim ***** válasza:
100%
Engem nem érdekel, hogy a másik adott-e már jegyzetet vagy bármit. Ha már megcsináltam magamnak és elkéri más, hát vigye. Szívesen odaadom neki. Nem várom el, hogy cserébe a következő évben ő csináljon meg mindent helyettem és majd én elkérem. Ha viszont plusz dologról lenne szó, hogy pl. nekem sincs meg, de csináljam meg neki, akkor mondjuk tuti nem állnék neki, de ha nekem megvan, akkor nem tart semeddig elküldeni neki e-mailben. Azon az elven vagyok, hogy segítsük egymást, ahogy csak tudjuk. Elvégre közös a célunk és később még megtérülhet. Az irigy és rosszakaró embereket, meg senki sem szereti.
2010. máj. 12. 01:25
 7/31 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk - infós szak lévén - van egy fórumunk, ahol mindenki építi a csapatot. Mindenki bedob a közösbe ezt-azt: új infókat, jegyzeteket, ZH-eredményeket lefotózva, tippeket, stb.

Én az a fajta hallgató vagyok, aki egyáltalán nem jár előadásokra - sok tanáromat még csak nem is láttam. Viszont a fellelhető segédanyagokból és jegyzetekből megtanulom az anyagot, és levizsgázok belőle.

Ez a fórumos megoldás tehát jó megoldás, hiszen így mindenki ad is, meg kap is. Ha ért hozzá valaki, nálatok is megcsinálhatja! :P

2010. máj. 12. 01:35
 8/31 A kérdező kommentje:

Köszi nektek is.

Utolsó: a többség itt az excelnél már megakadt, úgyhogy nincs rá sok esély :D De van fórum, sőt olyan honlap is, ahová lehet segédanyagot feltenni, csak éppen nem a legfrissebbek az ottani dolgok és egyszerűbb lefénymásolni vagy besacennelni otthon. Mai egyik előadáson pl. úgy néztek rám, mint valami világ 10. csodájára, hogy laptoppal jegyzetelek, aztán persze hogy így vagy 1,5x annyi mindent le tudtam írni... :D Hehh, na mindegy, írjatok még, de ahogy nézem, megvan a két nagy ellentábor.

2010. máj. 12. 01:41
 9/31 anonim ***** válasza:
87%

Én nem féltem azt, amim van, vigyék, tojok rá. Én is kérek, ha nincs valamim.

Nálunk is van egy-két ilyen aki féltegeti magának a jegyzeteit, meg azt nézi, hogy ő mit kap cserébe, de úgy általában nem szeretjük őket. Egy-egy ember akad, aki kiszedi belőle a jegyzetet, az aztán körbejár úgyis, ő meg akkor üljön magában és majd csodálkozzon, ha senki nem hívja sehova, meg le se szarják elvégre van aki "csak" ennyit nyújtana, de egy irigynek majd pont, hát elmehet a búsba.

2010. máj. 12. 01:52
 10/31 anonim válasza:
73%

egyetértek az előttem hozzászólóval. Most évvégén ugyanezt csináltuk. Akitől kértük a csajtól a jegyzetet nem akarta ideadni, de sikerült megszereznem mástól. Amint nálam volt, szóltam a többieknek hogy ne stresszeljenek, megvan az anyag. A hétvégére mindenkinél otthon volt, a csaj meg csak lesett hogy miért nem kér tőle senki semmit, miért nem foglalkozik vele senkisem az osztályból. És igen, érdekes módon kimaradt az évvégi bulikbók. És igen, amikor elhagyta az egyik tételét, nem tudta elkérni senkitől, mert véletlenül pont az a tétel nem volt meg senkinek.

Összességében megérte irígykedni, és utálkozni.

Gondold meg jól hogy ilyen leszel-e, mert az iylen emberek általában besavanyodottak, akiket sokan utálnak.

2010. máj. 12. 02:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!