Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért csak az orvosoknak és a...

Miért csak az orvosoknak és a jogászoknak jár mindjárt az egyetem befejezése után a dr. Titulus?

Figyelt kérdés
Szerintem túl nagyképűek a dr. titulust viselő jogász. Más szakokon végzettek ugyanúgy megérdemelnék ezt a címet, sajnos jelenleg nincs erre lehetőség csak,ha egyetem után még doktori képzésben vesznek részt. Én valahogy jobban elismerek egy mérnök, vagy egy természettudományi szakon végzettet. Ugyanúgy 5 évig tanulnak, ráadásul ott nem csak magolni, de tudni, gondolkodni is kell. Persze tudom, most jönne a köpködés, hogy a jogon mennyi mindent tudni kell és át kell látni az egészet, jó elismerem, de azért nem lehet egy lapon említeni egy vegyészmérnök, egy sebész,asztrofizikus vagy egy neurobiológus képzettségét, tudását egy jogászéval. A jogászok meghalnának egy fél év után egy ilyen szakon. Persze más mindkettő, de miért nem jár nekik is alapból a dr.?
2010. ápr. 21. 20:59
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:

Egyébként itt tényleg most nem az asztrofizikán van a hangsúly. Mondhattam volna akár a molekuláris biológust is, ami egyébként érint engem.

A lényeg az, hogy szerintem alapjaiban nagy repedések vannak az oktatási rendszerben. Én eleve felelőtlenségnek tartom azt,hogy általános osztály első évében nem buktathatnak meg gyereket, nem baj,ha nem tud rendesen írni,olvasni, meg lemarad a többiektől és funkcionális analfabéta lesz de menjen azért tovább,mert a liberalizmus azt mondja.

Az sem normális, hogy míg egy kommunikáció, pszichológia, és az említett jogi szakra több százan mennek minden évben, addig például fizika tanárokból, természettudósokból nincs elég szakember. Fizikusokból,matematikusokból,vegyészekből,biológusokból pedig igen is szükség van, óriási szükség.

Sőt, még csillagászból is, akármennyire is hihetetlennek tűnik. Ha esetleg veszély fenyegetné a bolygónkat, mert egy közeledő meteorit épp a bolygónk felé tart és becsapódni készül, akkor nyilván nem a jogász, meg a közgazdász lesz az a személy, aki megoldást tud erre az egész Földet érintő problémára. És ez csak egy példa.

Szükség van jogászra, természetesen, ugyanúgy pszichológusra, még talán vallástudósra is, de az arányokkal és a megítéléssel vannak gondok.

2010. ápr. 22. 22:22
 22/27 anonim ***** válasza:

Na, jó akkor lezárom a vitát, válaszolok az eredeti kérdésre.

Azért kapják meg, mert a jogász és az orvos is osztatlan képzés, tehát egyben van a Bsc (3 év) és az Msc (2) év + a szakvizsgák (3-4 év).

2010. ápr. 23. 06:21
 23/27 anonim ***** válasza:
Úgy tudom az építészek is osztatlan képzésben vannak, de mégsem kapnak dr-t a nevük elé. Először én is azt akartam írni, hogy az kap, aki osztatlan képzésben van, de aztán eszembe jutott ez:)
2010. ápr. 23. 11:12
 24/27 anonim ***** válasza:

Azért van doktori címe az orvosnak és a jogásznak alapképzésben, mert ők tesznek eleget a JOGSZABÁLYI feltételeknek a doktori cím alapképzésben való megszerzéséről.

Szó sincs itt semmiféle hagyományról, meg ilyenekről!!!!!

de még ha lenne is, akkor sem a hagyomány a lényeg.

Az orvos és a jogász tanul egyedül két vagy több különböző tudományágat minimum 3 éven keresztül és államvizsgát is tesz belőle. NA EZÉRT!!!

A jogi diploma pl. nem létezik, a "jogi" diploma, az Állam és jogtudományi diploma, két különböző tudományterületből államvizsgázik a jogász, és mindkettőt legalább 3 éven át tanulta.

Hogy mi számít tudományterületnek, arról megint jogszabályi rendelkezés van.

2010. ápr. 24. 12:44
 25/27 anonim válasza:
100%
Amikor az első egyetemek a 11.-12. században Európában megalakultak, akkor is létezett a bolognai rendszer. A Ba/Bsc képzés sokkal hosszabb volt, mint manapság ennek során a hét szabad művészetet tanulták a hallgatók. A mesterképzés azonban borzasztóan drága volt, a leggazdagabb családok sem tudták kifizetni. Ezért annak, aki MA/MSc diplomát akart ott kellett maradnia tanítania a baccalareusokat (Ba/Bsc), kb. mint manapság egy gyakvezér. Így ledolgozták a tandíjukat. A mesterképzés során csak 3 szakirány volt: medicina, theológia és jog. A doceo latin ige az jelenti tanítani, így aki mesterképzésre járt és tanította a kicsiket, az lett a doctor. Az, hogy a teológusok (már) nem kapnak doktori címet azért van, mert időközben volt egy szekularizációs trend, magyarán az állam és az egyház összefonódása megszűnt. Tehát történeti okai vannak. Remélem segítettem.
2011. szept. 11. 20:10
 26/27 kerdezo.123 válasza:

Felfogom a kirohanásod Kedves "Kérdező"!

Ám mégsem értem, biztosíthatlak nem a felfogásommal van a probléma. Először is legyünk tisztába pár dologgal. Te is megkapod a doktori képzést...Csupán tovább kell tanulni!

De haladjunk lépésről-lépésre. Elmondom engem mi zavar.

Mondjuk az, hogy 3 éves Bsc képzés elvégzése után hencegnek emberek, hogy diplomát szereztek, meg diplomamunkán dolgoznak. Gondoljunk csak bele 1970-ben DIPLOMÁT szerzett illető DIPLOMÁJA nem helyezhető egy Bsc-s "diploma" mellé. Ugyanis A két képzés között minimum 2 év a különbség. Ő 5évre kapta a DIPLOMÁT, mig most egy Bsc-s 3 év után kap egy papírt, ami messze nem diploma. Csupán egy Oklevél, vagy szakszerűen egyszerűen alapdiploma. Valamint Bsc-n szakdolgozatot szokás írni, MSc-n Diplomamunkán szokás dolgozni. Ebből következik, hogy ma Msc után jár a valódi Diploma.

Most, hogy tisztáztuk lássuk be, hogy ugyan annyi év tanulás után doktori címet szerezhetünk. Nem kell rinyálni, tanulni kell. Hogy kinek fontosabb a szakmája, azon ne vitatkozzunk. Bár miért ne?

Az alábbi gondolatkísérletet hajtsuk végre.

Ártatlan személy(Tudjuk, hogy az),mondjuk egy tanárt. Nemi erőszakkal vádolnak, Ám a leányzó csak kiszeretne szúrni vele, mert megbuktatta egy vizsgán. -Azt gondolom egy ilyen esetbe, a tanár lefogja ****-ni, hogy milyen szupernovát vizsgálnak épp, vagy milyen az Analóg Hawking sugárzás mozgó Bose-Einstein kondenzátumokban. Őt éppenséggel az fogja érdekelni, hogy az az ügyvéd értsen ahhoz, amit tanult, bizonyára keményen 5-8 év alatt.

De van egy másik kísérlet is.

Egy 12 éves kisfiúnál daganatot diagnosztizáltak. Két opció lehetséges: *Kemoterápia-sugárterpáia. Kemoterápia legyengíti az immunrendszert és különféle kezelésekkel megtámadják a daganatos szöveteket. sugárterápia: Elektronokkal bombázzák a kiemelt részt. A következménye nem mindig kellemes, hajhullás é folyamatos szövetroncsolás. Vagy a másik megoldás. *Teraherzes terápia, ami következtében ionokat gyorsítva támadják meg a sérült részt, nincs roncsolás az elektron tökéletes munkát végez(Valóságban ez még a jövő, ám ha utána néztek Szegeden épül az ELI, aminek egyik pillére az orvoslás és a daganatkezelés)/De tételezzük fel, hogy elkészült és kísérleti stádiumban van és minden bizonnyal tiszta, szép és maradandó munkát végez./ Mit gondoltok a szülőket érdekelni fogja, hogy egy jogász mivel is foglalkozik? Fenéket. Abban fog reménykedni, hogy az a gép jól működjön. Abban fog reménykedni, hogy a Lézerfizikusok minden számítást jól végeztek el és ez minden bizonnyal megmenti a fiukat.

A gondolat kísérletet folytathatnám, folytathatjátok.

A lényeg szerintem érthető. Komolyabb probléma van itt, mint, hogy egy jogász mikor kap diplomát. A válaszom pedig az kedves molekuláris biológus, hogy ugyan annyi tanulás után, mint Te. Amúgy személy szerint részedről ez a lázadás, kicsit egomán. Komolyan ennyit számít egy titulus? Több lesz tőle az életed? Ez fog számítani valaha is? Albert Einstein sem volt doktor. Mégis teljes életet élt és szinte minden ember ismeri a nevét.

A javaslatom Kedves Kérdező: "Hass, Alkoss, Gyarapíts..."

Továbbá egy dolog bántotta a szemem mikor olvastam az irományod....a mérnökök....Tudod Kedves Kérdező. Egy mérnöknek én sem adnék diplomát. Azért annyit nem tesz le az asztalra. Persze most jön az, hogy pontosítok. Tehát, egy Magyarországon mérnöki diplomát szerzett személynek nem adnék. Ám kint külföldön osztogatnak ezért is. pl Boston MIT- egy repülőgép mérnök, aki tovább tanul űrhajómérnöknek kaphat doktori címet. Talán jogosabban, mint egy villamosmérnök. :P

//Egy Elméleti fizikus// ;)

2015. ápr. 5. 18:05
 27/27 anonim ***** válasza:

"Sőt, még csillagászból is, akármennyire is hihetetlennek tűnik. Ha esetleg veszély fenyegetné a bolygónkat, mert egy közeledő meteorit épp a bolygónk felé tart és becsapódni készül, akkor nyilván nem a jogász, meg a közgazdász lesz az a személy, aki megoldást tud erre az egész Földet érintő problémára. És ez csak egy példa.

Szükség van jogászra, természetesen, ugyanúgy pszichológusra, még talán vallástudósra is, de az arányokkal és a megítéléssel vannak gondok."

Ez aztán demagóg érvelés a javából. :DD

Na nézzük már ezt a csillagász - meteor dolgot közelebbről. Először is, ha egy meteor fenyegeti a bolygónkat, az globális probléma, az nem MO-t érinti csak. Ezért hatékonyabb, ha kidolgozunk egy akciótervet, kockázatokkal felmérésekkel, és ezt több állam együtt teszi. Hidd el amerikában meg van erre minden terv és forgatókönyv, folyamatosan monitorozzák a dolgokat. Ennél több csillagászra nincs szükség.

A probléma oldaláról megközelítve: Mi a gyakoribb? Az hogy meteor fenyegeti a földet. Hát ilyen még nem volt, hogy közvetlen veszélybe kerültünk volna. Azonban egy adóhatósági fellebbezés mindennapos dolog, amit a jogász végez. Nyilván látható, hogy mire van nagyobb kereslet: csillagászra kevés, jogászra több.

2015. ápr. 5. 18:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!