Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ti mit lépnétek a helyemben...

Ti mit lépnétek a helyemben ebben a helyzetben?

Figyelt kérdés
Nemrég végeztem az orvosin, és egy haverommal elmentünk mozizni. Visszafelé találkoztunk az egyik barátjával, és bemutatott neki. Viccesen Dr-ként mutatott be (nyilván barátok és az ő barátaik előtt nem használja az ember), de nem is ez a lényeg. A barátja megkérdezte, hogy jogászdoktor vagyok-e, mire a haverom rávágta, hogy "nem, csak orvos." Kicsit értetlenül állok a helyzet előtt.

2016. jún. 11. 12:12
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
88%

8-asnak

"3-as: A sértő/lealacsonyító a „csak”. Neked is sértő lenne, ha valaki azt mondaná, hogy nincs is PhD-d, és nem is X szakon végeztél, „csak” egy jogász vagy"

Nem érted, hogy mit írt a kérdező:

Az orvosi és a jogi képzés MA diplomát ad, azonos szintű diplomának számítanak. A kérdező azért rágott be a csak szón, mert őt összehasonlították egy jogásszal. Egy normális ember nem rág be ezen, ha két azonos szintű képzést, diplomát hasonlítanak össze. Ő nyilvánvalóan lenézi a jogászokat orvosként, és gondolom mindenki mást is: a közgazdászokat, mérnököket, bölcsészeket. Ezért érte az a csak szó őt sértően. Az már más dolog, a PHD szintjét néznék le egy jogi dr. szintre, mert nem ugyanaz a kettő.

Amit te mondasz az nem ugyanaz. Nem azonos szintű példát hoztál fel.

2016. jún. 11. 13:23
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

„A kérdező azért rágott be a csak szón, mert őt összehasonlították egy jogásszal. Egy normális ember nem rág be ezen, ha két azonos szintű képzést, diplomát hasonlítanak össze.”

Szerintem nem az volt a baja, hogy összehasonlították, hanem az, hogy ezt lealacsonító módon tették. Pl. ha azt mondaná, hogy te „csak” egy jogász vagy, nem pedig orvos, az ugyanúgy lealacsonyító lenne. És fordítva is az. Nincs értelme a kettő között alá/fölérendeltségi viszonyt megállapítani, mivel, ahogy írod is, azonos szintű diplomák. De ha nem azok lennének, akkor is lealacsonyító lenne olyat mondani pl. hogy a Józsi „csak” egy pizzafutár. Mert lehet, hogy a Józsi pizzafutár, de nem "csak" egy pizzafutár.

„Az már más dolog, a PHD szintjét néznék le egy jogi dr. szintre, mert nem ugyanaz a kettő. Amit te mondasz az nem ugyanaz. Nem azonos szintű példát hoztál fel.”

Valóban nem ugyanaz, de nem is lehet egyértelműen egymás alá/fölé rendelni őket. Ez egy igen bonyoulult kérdés. De szerintem a doktori cím szempontjából nincs értelme különbséget tenni a dr.med., dr. jur és a PhD közt. Mindegyik doktori címet ad. Ha tudományos pálya szempontjából nézzük, akkor a PhD tudományos fokozat. A másik kettő nem, de mégsem alacsonyabb rendűek, hanem nem összehasonlíthatóak.

Van pl. 5 ember. Az egyik „csak” orvos (MD). A másik „csak” jogász (dr. jur). A harmadikak „csak” PhD-ja van, de előtte nem volt diplomából adódó doktori címe. A nagyedik jogi vagy orvosi után PhD-t is szerzett (pl. MD, PhD). Az ötödik elvégezte a jogit és az orvosit is, majd PhD-t is szerzett. Doktori cím szempontjából mind az 5 azonos szinten áll. Tudományos fokozat szempontjából a 2., 3. és a 4. azonos szinten áll. A negyedik nyilván több, mint az első 3. Az 5. nyilván több, mint az első 4. De még ebből sem következik, hogy az 5 ember közül az 5. a legnagyobb tudású. A többi összehasonlítás (tehát pl. az első 3-at egymással) pedig értelmetlen, mivel mindegyik cím más jellegű.

És akkor még nem beszéltünk az „MTA doktora” címről, amely szintén „csak” egy PhD után szerezhető cím, mivel tudományos fokozat Magyarországon csak egyféle van, és ez a PhD. De a PhD-val szerzett doktori cím sem nagyobb cím, mint a jogász vagy orvos doktori címe, mivel nem összehasonlíthatóak.

2016. jún. 11. 14:05
 13/20 anonim ***** válasza:
95%
Az orvosi a legnehezebb ,a legértékesebb ,legtöbbre becsült diploma amit csak kaphatsz. A jogi meg egy büfé szak,amit Zimány Lindák végeznek levelezőn,hagyjuk már... Közel sincs a 2 szak egymáshoz. Orvosként emberek életéről döntesz,és bármely hibád egy ember életbe kerülhet.Éppen azért nincsenek egy szinten,mert az orvosin rohadt sok a gyakorlat illetve nehéz bejutni és még nehezebb elvégezni. Fizetős jogász szakra meg 300 ponttal már benn vagy,aztán meg mindenféle jóska gyerek menőzik,hogy ő jogra jár. Én összesen 3 embert ismertem,aki jogra járt,mind fizetősre.Mindhárom kibukott már a jogról. Éppen ezért van ez,hogy orvosin 1 millió/félév a tandíj hogy ilyen jóska gyerekek ne rondítsák le az orvosi imázsát. Ráadásul orvosra mindig szükség lesz,jogászra meg már ma sincs szükség mert dunát lehetne velük rekeszteni. Egy orvos mehet külföldre is akármikor,de egy jogász nem mert ő a magyar jogot tanulta és nem is kell külföldre. Már szinte minden második ember jogot végez,ilyen modellek meg vizilabdázók..
2016. jún. 11. 21:30
 14/20 A kérdező kommentje:

9-es és 11-es választ író! Kérlek, a nevemben ne mondd már meg, hogy mit hogyan értettem, mert gőzöd sincs róla! Hadd döntsem már el én, hogy mire gondoltam...

Igen, a lealacsonyító csak esett rosszul, nem az, hogy egy jogásszal összehasonlítottak. Egy szóval nem mondtam, hogy én mekkora király lennék egy jogászhoz képest, de a "nem jogász, csak orvos" mondatot kikérem magamnak, mert nem hinném, hogy kevesebbet érek egy jogásznál, mert orvosi diplomám van. Ahogy te is írtad, mintkettő MA diplomát ad (doktori címmel), így teljesen jogtalannak érzem ezt a lenézést. Azért a jognál cuki, ahogy a +2 év csúszást beleszámoltad... Ezt ugyanennyi erővel az orvosiba is bele lehet számolni, és már 13 évnél tartunk. Merthogy így fair, ha már évszámlálósat játszunk. Honnan tudom, hogy jogon nem kell többet tanulni? Elég sok ember van, aki TELJES MUNKAIDŐ (heti 40 óra) mellett elvégzi a jogot levelezőn. Egyetlen orvostanhallgatót se tudok, aki orvosi mellett tud dolgozni (félállásban se), mert végigtanulja a szorgalmi és a vizsgaidőszakot. Max nyáron vállal diákmunkát, mikor épp nincs nyári gyakorlat. Tudom, hogy a jog is nehéz, de a lenézést akkor is kikérem magamnak.

2016. jún. 16. 11:36
 15/20 A kérdező kommentje:
Figyelj, még valami. Aki reál beállítottságú, annak az orvosi a könnyebb, aki humán, annak a jog a könnyebb. De az ismerősödnek aligha azért volt könnyebb az orvosi (ha az volt), mert általánosban meg gimiben tanult bioszt meg kémiát... A biokémiának annyi köze van a gimis kémiához, hogy talán már tudsz pár képletet, ami a többezer egyenlet 1%-át teszi ki. De a biokémiai folyamatokról lósz_t se tudsz. Na meg a biosz.... Nyiss ki szépen egy Fonyó Élettan könyvet, egy Farmakológia könyvet vagy egy Funkcionális anat könyvet... Nem sok köze lesz annak se a bioszhoz. Nem látod megalázónak... Érdekes. Fogadni mernék, hogy jogász vagy, és úgy besértődtél a kérdésemen és úgy magadra vetted, hogy 3 kommentet írtál, mindegyik 10-15 soros és mondatonként kötöttél belém és forgattad ki a szavaimat.
2016. jún. 16. 11:47
 16/20 A kérdező kommentje:
Amúgy az melyik ujjacskádból szoptad ki, hogy lenézem a jogászokat? Kérlek, ne fogj rám sztereotípiákat!! Nekem mondják, hogy csak orvos vagyok, nem jogászdoktor, erre én nézem le a jogászokat.... Gratulálok a logikádhoz.
2016. jún. 16. 11:48
 17/20 anonim ***** válasza:

Tizenhármaska!

És orvosiról nem buknak ki emberek? De. És képzeld nekem van olyan ismerősőm aki kb. Zimány Linda minőségében tanul a SOTE-n már nem is tudom hány év csúszással, de kétségkívül elfogja végezni az egyetemet. Jó orvos lesz belőle? Kitudja..De elvégzi. Mert senki sem annyira inkompetens hogy ha már felvették az adott szakra, akkor az adott nehéz tárgyat 1 év ráhúzással ne tanulja meg.

Egyébként meg Zimány kollegina a Pázmányon tanult. A Pázmány jogi kara és az ELTE jogi kara között óriási különbség van. Bizonyára az orvosi egyetemeken is így van.

Én speciel tisztelem (joghallgatóként) a szakok többségét, főleg az orvos és a mérnők hallgatókat, mivel én sosem rendelkeztem sajnos azokkal a kompetenciákkal, amiket ezeken az egyetemeken elvárnak.

És zárásként: az egyik volt orvosis lakótársam iszonyat nehéznek találta a jogot külső szemmel.

2016. jún. 16. 19:47
 18/20 anonim ***** válasza:
szia. Nem olvastam végig a kommenteket csak az első párat. De amúgy nekem inkább poénnak tűnt. Tehát, hogy pont a jogászokat gúnyolva értette az egészet. Mert ugye a jogászok annyira nagyra vannak magukkal meg a doktori címükkel, de valójában mindenki tudja, hogy az orvosi nehezebb. Ezzel mi is szoktunk poénkodni... ja am én gyógyszerész vagyok. Még mi is poénkodunk ezen, hogy Dr ez meg az vagyok nem jogász.... :) De am kérdezd meg tőle, miért mondta.
2016. jún. 30. 23:49
 19/20 anonim ***** válasza:
"A Pázmány jogi kara és az ELTE jogi kara között óriási különbség van. Bizonyára az orvosi egyetemeken is így van. " A jogról nem tudok nyilatkozni, de az orvosi képzés tekintetében k...vára nem így van. Ellentmondásos a kommented is, mert a következő mondatban már tiszteled az orvosokat, az előzőben meg még a SOTE és a vidéki orvosik "bizonyára" óriási a különbség...
2017. febr. 21. 12:31
 20/20 anonim ***** válasza:
75%-os! Nagyon tudsz okoskodni és védeni a jogászokat. Talán elvégeztedaz orvosit? Nem. Akkor ne okoskodj, hogy az orvosi milyen a joghoz képest.
2017. febr. 21. 13:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!