Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért nem jó a szakközép iskola?

Miért nem jó a szakközép iskola?

Figyelt kérdés
Nyolcadikos vagyok, szeptembertől megyek továbbtanulni. Hogy jó órában lekopogjam, jó tanuló vagyok. A szüleim nyomása ellenére, nem gimnáziumba, hanem szakközép iskolába jelentkeztem. Kereskedelmi szakközépbe, a szüleim viszont mindig morognak mert szerintük egy szakközép iskola nem készíti fel úgy a tanulókat az érettségire, mint egy gimnázium és innen jóval nehezebb bejutni egyetemre, főiskolára.

2015. júl. 4. 05:55
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
37%
Valóban nem minden diploma nyerő. Főleg az olyan, amit egy nevesincs intézményben szereznek valami büfé szakon. Csak azért, hogy legyen diplomája a gyereknek. Mert az a menő. A szakács, ápoló, tűzoltó, stb. még véletlenül sem azért lett az ami, mert ez szeretett volna lenni, hanem mert hülye volt egyetemhez. Szánalmas ez a hozzáállás a társadalom részéről. Főleg úgy, hogy ezeket többre tartom nagyon sok diplománál. Szerencsére nyugat is. És ezt fizetésben is kifejezik.
2015. júl. 4. 09:22
 22/36 anonim ***** válasza:
14%

Én leszólom???? :D Olvasd már el, légyszi: azt írom, hogy a szakközéppel rögtön el tud helyezkedni az életben.

Ha mégis úgy jön le, hogy leszólom, akkor valamt nagyon nem tudtam kifejezni

Ráadásul a gyerekem szakközépbe jár:D , méghozzá nem is rosszba: az igaz, hogy a gyerekanyag gyenge, de a tanárok nagyon jók!

Egyébként köszi, hogy leírtad, Te hogy látod a hozzászólásomat :-)

2015. júl. 4. 09:22
 23/36 anonim ***** válasza:
60%
Szerintem jobb a szakkozep. Hugom szakkozepet végzett, én gumit. Ugyanugy jo tanulok voltunk, csak o szakmát is szerzett. Mindketten tovabbtanultunk..o a sajat teruleten kozgazt, én gimi utan bolcseszkart..mi mast....Mar dolgozunk....nem kicsi fizeteskulonbseggel
2015. júl. 4. 09:25
 24/36 anonim ***** válasza:
25%

Óóóóóó, gyerekek, 17,18-as meghülyült (ez én vagyok) :D

Nem is a 3-as az első hozzásom, hanem a 4-es: gimi-szakközép párhuzam, Szia :-) kezdéssel.

Véletlenül elírtam a nagy felháborodásomban a számot . Megyek, iszom még egy kávét, hogy "helyrejöjjek":D

Akkor a kérdésem: 4-es miért lett lehúzva?

2015. júl. 4. 09:27
 25/36 anonim ***** válasza:
65%

Ha minden áron egyetemre mennél jobb a gimnázium mint a szakközép.

Név alapján igazából mindegy az iskola itt a színvonaltól függ a dolog hogy hol milyen követelmények vannak mennyire tanítanak jól.

Vannak olyan gimnáziumok amik szakközép iskolák is ott szakok alapján vannak az osztályok.

Én olyan iskolába jártam ahol igaz szakközépbe mentem informatika szakra de gimnáziumi része is volt, és bizony a szakközépbe a szak szerint van az oktatásokon a nagyobb hangsúly pl többet foglalkoznak informatikával. De mi nálunk elég jó tanárok voltak, jobbára gimnáziumi szinten követeltek tőlünk is és a szerint is tanítottak minket.

Amikor végzősök voltunk 12. osztályba ott a tanárok kihangsúlyozták hogy fél évig 12. es anyag lesz, második fél év előtt meg már az érettségi tételeket fogják leadni nekünk és második fél évbe már csak az érettségire koncentráltunk. Mondták is hogy nagy lesz a követelmény adták le hogy az előző évek anyagaiból mikor mire készüljünk, elég kemény volt, mert egy haverom aki másik szakközépbe járt ott jóval egyszerűbb, rugalmasabb olt az érettségire való felkészülés, ott abba az iskolába nagyon kevesen értek el 4 esnél jobb eredményt valamelyik tantárgyból. Mi nálunk a kemény követelmények miatt független attól hogy szakközepesek voltunk igen csak keményen lettünk felkészítve él évben sokan buktak meg 1-2 tárgyból ezzel figyelmeztettek minket a tanárok hogy ha jó érettségit akarunk, és aki egyetemre szeretne menni az nagyon szedje össze magát, akinek csak az érettségi a lényeg mert kell egy OKJ-s képzés miatt és teljesen mindegy neki milyen az eredménye csak legyen meg annak közölték hogy a szóbeli tételek alapján készüljön az írásbelire plusz a régebbi érettségi feladatokból készültünk meg egyéb más gyakorló feladatokból. És aki nem vette igazán komolyan annak 3 asnál jobb érettségije nem lett. Aki komolyan vette és tényleg mindent bele adott annak 4 es átlag felett megvolt az érettségije. Minket gimnáziumalapján készítettek fel független attól hogy szakközepesek voltunk. Aki akart maradt még 2 évet OKJ-n aki nem az vagy egyetemre ment amin sokan elvéreztek akik nem tanultak jól, de akik jól tanultak ők elég jól elvannak ott.

A másik szakközépből összesen 2 ember jutott be egyetemre egy jó szakra, de ők már vért izzadva tanultak magán tanároknál hogy normális érettségijük legyen mert ott nem foglalkoztak igazán vele, ott inkább a szakmára ment a hangsúly. De ő nekik akik nem készültek egyetemre érettségi után maradtak 2 évet OKJ-n és utána egyből elhelyezkedtek és érettségi is volt a zsebükbe. Akik meg szakmunkásba jártak ő nekik is adva volt a lehetősé hogy 16 évesen járhassanak esti iskolába ha akarnak érettségit, mert ha a szakmájukra ráépülő képzést akartak hogy vállalkozók lehessenek vagy még komolyabb szintre szerettek volna lépni, ő nekik is megvolt adva a lehetőség hogy érettségi aztán onnan már tudtak lépni.

2015. júl. 4. 09:36
 26/36 anonim ***** válasza:
71%

Nem volt sem időm, sem energiám elolvasni az összes választ.

Nagy a különbség az egyes szakközépiskolák között (ahová te jelentkeztél, azt nem ismerem). Az ismerőseim között volt olyan, aki olyanba járt, hogy az egyetem első évében gyakorlatilag semmi újat nem tanítottak neki, meg olyan is, akit sehova sem vettek fel, pedig az osztályában ő volt az egyik legjobb...

Persze a gimnáziumokra is igaz, hogy lehet ilyen is meg olyan is, de a szüleid nyilván azért gondolkoznak így, mert olyan világban nőttek fel, ahol a gimnázium egyértelműen jobb eredményeket mutatott fel, mint a szakközép, amiben az is benne volt, hogy más volt a tanulók célja: a gimnáziumból tovább akartak tanulni, a szakközépből pedig jellemzően nem.

Nézz utána alaposan az adott intézménynek, ha jó híre van és jók a mutatói, akkor valószínűleg jobb döntés, mint egy "sima" gimnázium, mert mégiscsak tanulsz egy szakmát, ami csak a javadra válhat. Ha viszont a szakma nem hoz lázba, mert egyértelműen a diploma a cél, és van a közelben jó hírű gimnázium, akkor próbálj meg átjelentkezni.

2015. júl. 4. 10:05
 27/36 anonim ***** válasza:
81%

Az oktatás színvonalát nem az fogja meghatározni, hogy most gimnázium vagy szakközép. Mindegyikből vannak erősebbek, gyengébbek. A szakközépnél azzal kell kalkulálni, hogy lesznek szakmai tantárgyaid és általában van gyakorlat. Nálunk ezek miatt pl nem volt ének, rajz, etika, média. Jól gondold át, hogy érdekel-e a kereskedelem, mennyire segíti majd később a céljaid megvalósítását, a továbbtanulást, stb. Nem fogod-e később megutálni? Megéri-e 4 éven keresztül tanulni? Nézd meg az órarendeket, érdeklődj, mit tanulnak a szakmai órákon. Ezeket tapasztalatból mondom, én is szakközépbe jártam, viszont én gyűlöltem, műszaki suli volt, 8.-ban sajnos hasraütésszerűen választottuk ki. Egy jó szakirány megválasztása viszont nagy segítség lehet, egyik ismerősöm pl vegyészetibe járt, és később diploma nélkül is talált munkát ezen a területen, de a közgázos sulik is nagy segítséget adnak később, hogy ugyanilyen egyetemre sikerüljön bejutni.

Szóval én megkockáztatom, hogy ha nem gyenge a szakközépiskola, még jobban is jársz vele hosszútávon, mert már lesz szakmai tapasztalatod. Csak sajnos általában 14 évesen az ember még nem igazán tudja, mi is érdekli, vagy legalábbis hónaponta megváltoztatja a döntését:D

2015. júl. 4. 10:25
 28/36 anonim válasza:
31%

Sokkal jobb ha három év alatt szerzel egy szakmát

És nem kell azon aggódnod hogy hol helyezkedj el dolgozni.

2015. júl. 4. 11:00
 29/36 anonim válasza:
42%

Hát relatív hogy kinek melyik a jobb.

Szakközép ad egy szakmát, de annak is inkább az alapjait, aztán hogy azzal mennyire tudsz elhelyezkedni, az már kérdéses. Na meg nem mindegy milyen az a szakma, és hogy csinálod végig.

Egyetem, fősuli szempontjából kb első félévben van a szakközepeseknek előnye, viszont az erősebb gimikben szerintem sokkal inkább megtanulnak "tanulni" és sokkal hamarabb szintre hozzák magukat, vagy vevőbbek az új dolgokra.

Na meg szakközép és szakközép között sem kicsi a különbség. Van ahol az a cél, hogy 4-5-ös legyél, de pl ismerek olyat, akit 4 évig szivattak, vertek mert "stréber" volt és tanult.

2015. júl. 4. 11:10
 30/36 anonim ***** válasza:
74%

Szakkozepet vegeztem ma mar ket foiskolai es egy egyetemi vegzetseg van birtokomba.

Kozben szepen kerestem suli mellett a szakmamban hetvegen es szunetekben.

2015. júl. 4. 11:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!