Miért nem jó a szakközép iskola?
A mai világban mindenképpen célszerű a legmagasabb szintű képzettségre törekedni, valóban mélyen érteni valamihez, sőt esetleg több rokon dologhoz. Ez több diplomát jelent, jó egyetemeken, BSc után MSc-kkel és esetleg PhD-vel is.
A szakközép óriási előny a gimnáziumhoz képest ha szakirányban tanulsz tovább, viszont kicsit hátrányos, ha nem szakirányban folytatod a tanulmányaidat.
Tehát, ha már pontosan tudod, hogy miben vagy tehetséges, mivel szeretnél foglalkozni, melyik egyetemre mész tovább, és van abban a szakirányban egy jó, színvonalas szakközép, akkor azt kell választani.
Ha viszont fogalmad sincs, hogy "mi leszek, ha nagy leszek", vagy egyelőre több utat akarsz nyitva hagyni, akkor jobb a gimnázium.
Nem tragikus egyik választás sem, mert bármikor bármiből tudsz iskolától függetlenül is érettségit, (emeltszintű érettségit akár) tenni egyéni felkészülés után. A lényeg, hogy legyen valamilyen érettségi bizonyítványod és lehetőleg angolból legyen nyelvvizsgád is, mert az a nemzetközi kommunikáció és a tudomány közvetítő nyelve.
Azért nem jó, mert sok az általánosító, buta ember.
Ugyanúgy felkészültünk érettségire közgazdasági szakközépben, sőt valamiből még előrehozottat is tettünk. A nyelvvizsgám is elsőre sikerült, ráadásul üzleti szaknyelvvel bővítve. Egyetemre is majdnem mindenki bejutott és el is végezte. Több osztálytársam is a BCE-t, SOTE-t végezte el.
3-as vagyok. Egyszer kiváncsi lennék a lehúzók lelkivilágára, de sajnos, amikor felteszem a kérdést, miért lettem lehúzva, sose érkezik válasz - ők nem veszik a fáradságot, hogy akár csak egy betűt is leírjanak emiatt.
Most pl. megközelítőleg ugyanazt írtam, mint 9-es és 14-es, mégis óriási különbség van a hasznosságban. Kíváncsi lennék, mi rosszat írtam?... Pedig igyekeztem jó alaposan körbejárni a dolgot.
Nem sértegetek senkit, nem küldtem el melegebb éghajlatra senkit - tényleg nem értem...
No mindegy - kiszálltam, játszadozzatok csak...
16-os, totál igazad van!!! Azt hiszem, megvilágosítottad azt is számomra, mi az oka a lehúzásomnak (3-as)
Viszont fel kéne már ébrednie sokaknak is: Mindenki a diplomára hajt, mert csak az az ember, csak azzal lehet jól elhelyezkedni, stb. - amiben van igazság, de csak részben. Van pár keresettebb szakma, amivel tényleg pillanatok alatt el lehet helyezkedni, sőt, fejvadász cégek l utánad, de! Itt a Gyakorikérdéseken olvasom, hogy agrármérnök nem tud elhelyezkedni, HR-es nem talál állást, 2 diplomás letagadja a diplomáját, mert ha bevallja, nem veszik fel, mert túlképzett.
Szóval fel kéne ébredni: NEM MINDEN DIPLOMA NYERŐ! Sok a túlképzett ember az országban - szakmunkás meg kevés...
Én nem pontoztalak le, de meg tudom érteni azokat/azt, aki igen. Teljesen áltanosítasz a szakközepekről és mindet leszólod. Tipikus magyar mentalitás, csak gratulálni tudok.
Ja és, néhány szobatársam gimiből jött, mégis csúsztak egyetemen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!