Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek a többletpon...

Mi a véleményetek a többletpontokról? Miért így osztják őket?

Figyelt kérdés

Van két nyelvvizsgám (angol és német középfokú). Így 50 pontot kapok az elérhető 80-ból. Azonban eléggé idegesít, és bánt az, hogy egy osztálytársam csak azért, mert gyermektámogatási segélyt kap, a másiknak meg a szülei elváltak, ezért ők majdnem megkapják az elérhető 80 pontot. Én meg aki tanult, becsületesen, két nyelvet összekapart az 'csak' 50-et. Tudom már ennek is örülöm kéne, és fogjam be a pofám. Tudom.. csak belegondolva igazságtalanak érzem..A cigánykérdésről nem is beszélve, hogy ők csak azért mert cigányok, halmozottan hátrányosak (miért??), alapból kapnak, nem istudom mennyi pontot.

Csak érdekelne, hogy nektek mi a véleményetek erről.

Jó persze tudom, rossz lehet elvált szülök gyermekeként élni, meg nyilván nem a semmiért adják a gyermektámogatási segélyt, de csak egy példával demonstrálnám:

Tegyük fel van egy család, akiknek egy gyermekük van. A szülök ketten teszem azt 300 ezret keresnek (Anya:150ezret apa 150 ezret, és 3an élnek belőle) A család elvált, és a gyermek az édesanyjával marad. Az anya kap az államtól x összeget a gyermek után. + erre jön az apa fizetésének 20-40%-a a gyermek után.

A gyermek az anyjával lakik 150ezer + a támogatás + az apa fizetésének 20-40%-ból.

Kérdésem az, mennyivel élnek rosszabb körülmények között így ketten, mint ha mondjuk együtt élnének? Véleményem szerint semmivel. Hol is itt a hátrány?

Jó igen az hogy elvált szülök..igen ezt értem.. de ettől függetlenül semmivel nem hátrányosabb a gyerek. Szerintem ettől ugyanúgy tud tanulni mint bármely más gyerek.

Azt megértem ha vki szellemileg fogyatékos, vagy mozgásképtelen, hogy ő kap, mert neki ezeket leküzdve kell azt a szintet teljesíteni mint egy egészséges gyereknek.

Szüleim mind a ketten főiskolát végeztek, tudnak nyelveket, van munkájuk.

Azonban haverommal - aki hasonló cipőban jár mint én - szoktunk viccelődni, hogy tulajdonképp, mi vagyunk a hátrányos helyzetűek, mivel a szüleink iskolázottak, nyelveket tudnak. :D

Nem kell leoltani, olvassátok el amit írtam, és utána véleményt formáljatok. Nem akarok itt vitát nyitni csak érdekelne hogy csak én látom így vagy van benne igazság?

2010. febr. 14. 17:03
1 2 3 4 5
 11/47 anonim ***** válasza:
100%

Részben egyetértek. Én is idén felvételizek, nem kapok pluszpontokat "hátrányos helyzet" miatt. Azt megértem, ha valaki azért kap pontot ha árva, lakásotthonban él vagy a középiskola utolsó éveiben elvesztette szüleit. Nekik tényleg járna pont (mondjuk 25ről lecsökkenteném 10re) Viszont az felháborító, ha valaki kap rendszeres családvédelmi támogatást, annak automatikusan jár a 25 pont.. ez az osztályom felét meg is illeti... Pedig mi igazán "elit" osztály vagyunk. Csak ugye sok a vállalkozó, aki minimálbérre van bejelentve.. Felül kéne vizsgálni, kinek is adogatják a segélyeket. Van olyan osztálytársam, akinek saját kocsija van már egy ideje (és nem egy zsiguli...) tele van pénzzel, szoliba, plázákba, ide-oda jár, de ő "hátrányos" helyzetű..

Sajnos ilyen az élet, nem lehet ellene mit tenni :(

2010. febr. 14. 22:26
 12/47 A kérdező kommentje:
Azt én is megértem, hogy vki azért kap + pontot mert elveszti a szüleit, vagy ahogy írtad lakásotthonban él. (senkinek nem kívánom ezt) és én inkább nekik adnám a pontokat, minthogy azoknak akik ténylegesen nem szorulnak rá.
2010. febr. 14. 22:28
 13/47 anonim válasza:
100%

Teljesen egyetértek a leveleddel. Sőt. engem az is nagyon zavar, hogy itt vagyok például én. Egész végig a főbb tantárgyakból 5ös tanuló voltam, remélem érettségim is ilyen szinten lesz, és mégsem elég ez, hiszen nincsenek papírjaim a hátrányos helyzetről, amivel plusz pontokat szerezhetnék. És ez annyira bosszantó, hogy nagyon sokan vannak, akik végig jó tanulók, és kitúrják azok az egyetemi helyekről, akiknek van erről-arról papírjuk.

Oké, azt megértem, aki tényleg nehéz sorsú, vagy pl. egyik ismerősöm lisztérzékeny. Ezeket megértem, mert meg is érdemlik, mert éveken át, valami pedig életen át "szenved" emiatt. De az, hogy elvált szülő, vagy hogy cigány. Nem érdemlik meg. Meg az előttem lévő írta, hogy a szellemileg sérült, nem bírná az egyetemet.... Aki tényleg szellemileg sérült, az érettségizni sem tud?! Vagyis nem mérhető szinten. ( Ezt tudom, mivel van egy osztálytársam, aki rossz helyen van közöttünk) Szóval a lényeg, hogy felesleges, hogy tanulsz 4 év alatt, a lényeg a plussz pontokon alapszik. És ez szar.

Hiszen az aki tud tanulni, annak nincs meg az esély.

18/L- idén felvételizek

2010. febr. 15. 14:45
 14/47 anonim ***** válasza:
68%
Már a lisztérzékenységre is pluszpont jár? Laktózérzékeny vagyok, nem ehetek semmilyen tejterméket, nem jobb, mint aki lisztérzékeny. Most azért, mert fosok, ha nem jót eszem, miért járna pluszpont? Kevésbé tudok tanulni a vécén eltöltött órák száma miatt? Nem értem, esküszöm...
2010. febr. 15. 18:10
 15/47 anonim ***** válasza:
35%

Sziasztok!

Teljes mértéken egyetértek. Engem főleg az zavar, hogy aki hátrányos helyzetű, abból még válhat halmozottan hátrányos helyzetű is, és szinte max pont. De azért elmondanék valamit...az én szüleim árvák voltak 8általánost végeztek, dolgoznom kellett, hogy legyen pénzem nyelvvizsgára, a szüleim nem értik meg, hogy miért hagyok ki éveket, hogy újra felvételizzek az orvosira, mikor bárhová felvehetnének, és Pistike miért ül a tanárin, mikor ő csak kettes volt én meg végig ötös? Tiszteltem őket, de ők mivel csak 8általánost végeztek,nem volt lehetőségük továbbtanulni, ezért nem értenek engem meg, nem beszélnek le a tanulásról, de szerintem aki nincs ebben a helyzetben az nem tudja egyszerűen megérteni...Tény, hogy emellett is lehet tanulni, de nagyon nehéz, mikor a szüleid akkor se dicsérnek meg, ha oktv 3. helyezett vagy, mert azt se tudják mit jelent, egyszerűen nem tudnak támogatni, de nem csak anyagilag, hanem egyáltalán nem. Az édesanyám rokkantnyudíjas, pontosan 2x annyiba kerül a kezelése, mint a nyudíja, a szüleim nem váltak el, emiatt sajna megy a veszekedés, mert marják egymást. Nem mondom, hogy erre feltétlen pontot kellene adni, de ha valaki több milliót keres havonta és hátrányos helyzetű a gyereke, arra miért kell? Kicsit igazságtalannak érzem, mert csak azért, mert mi még így sem kapunk semmilyen támogatást, nem kapok plusz pontot, pedig keményen tanulok, jók az eredményeim, és igen, szerintem rossz a helyzetem. Szóval én a 8 általánost végzett szülőktől nem feltétlen sajnálnám és nem csak magam miatt, én most nem kapok, ugye mert nem vagyok védelembe véve stb. De ha engem felvesznek akkor is ezt fogom mondani, lehet van 1-2 ember, aki ennek ellenére támogatja a gyermekét, de tényleg, egyszerűen én és a szüleim tök más világ vagyunk, pedig jó emberek, gondoljatok bele milyen lenne ha még emellé rossz emberek is lennének? De egyszerűen nem tudnak támogatni, sose fogják igazán értékelni a küzdelmeimet, mert nem tudják átérezni, hisz hogy is tudnák, ha ők még középiskolába se járhattak, teljesen egyedül kell mindent csinálnom kicsi korom óta, sose bíztattak, vagy mondták, hogy "kislányom, üljél le tanulni", én magam miatt tanultam, ha szakmunkásba mentem volna, őket az se zavarta volna, ehelyett felvételt nyertem egy "elit" gimibe. Tudom, kívülről nem tűnik ez olyan nagy dolognak, de higyjétek el, ha benne lennétek nem ezt mondanátok...

2010. febr. 15. 18:20
 16/47 A kérdező kommentje:

:S

Haverom szerint: operáltassuk át magunkat cigány terhes (!) nővé, s így egyenes úton kerülünk be akármelyik nagy egyetemre :D

2010. febr. 15. 18:20
 17/47 A kérdező kommentje:

én megértem amit mondassz.. teljesen...komolyan (és senkinek nem kívánom ezt) akik így nőnek fel annak automatikusan adnám a plusz pontokat.

De azért sok esetben felülvizsgálnám a dolgokat, mert biztos van olyan amikor az adott személy nem érdemelné meg a többletpontot, mert ugyanolyan jó háttérrel rendelkezik mint bárki más

2010. febr. 15. 18:24
 18/47 anonim ***** válasza:
53%
Így van...ebben igazad van, nem mondom, hogy én megérdemlem, csak azt, hogy én, és tőlem sokkal rosszabb helyzetben levő ismerőseim nem kapnak, akkor most mi is van a hátrányos helyzettel? Egyébként tartósan beteg is vagyok, szóval az is plusz pénz...nem értem, mert tényleg sokan kapnak úgy, hogy tényleg csak lefizettek valakit, hogy kapjanak papírt, az igazán hátrányos helyzetűek meg csak pislognak, én igazából ezt tapasztalom, a húgom kapna elvileg fogyatékosság miatt, gyakorlatilag visszadobták, minden csatolva lett, és ő ovis kora óta ilyen, nem most a felvételi miatt lett kitalálva, ezt valaki magyarázza meg nekem kérem szépen!
2010. febr. 15. 18:50
 19/47 anonim ***** válasza:

Milyen majdnem 80 pont? 4, maximum 8 pont! Honnan veszed, hogy az elvált szülők gyerekeit támogatják? Pusztán a válás miatt senki nem kap gyerekvédelmi támogatást! Ma Ma-on minden második házasság válással végződik! Előbb talán tájékozódni kéne!

"1. A hátrányos helyzetű jelentkező minden jelentkezési helyén 4 többletpontra jogosult. Hátrányos helyzetűnek tekinthető az a jelentkező, akit középfokú tanulmányai során családi körülményei, szociális helyzete miatt a jegyző védelembe vett, illetve aki után rendszeres gyermekvédelmi támogatást folyósítottak, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult vagy állami gondozott volt. Ezenfelül további 4 többletpontot kap az a hátrányos helyzetű jelentkező, akinek törvényes felügyeletét ellátó szülője, illetve szülei legfeljebb az általános iskola 8. évfolyamán folytatott tanulmányait fejezte be, fejezték be sikeresen vagy akit tartós nevelésbe vettek.

2. Az tekinthető fogyatékossággal élő jelentkezőnek, aki testi, érzékszervi, beszédfogyatékos, autista, pszichés fejlődési zavarai miatt a tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás, illetve súlyosan beszédfogyatékos). Ebben az esetben minden jelentkezési helyén 8 többletpontra jogosult. (Megjegyzésem: a lisztérzékenység nem nehezíti a tanulást, a diszlexia igen.)

3. Az a jelentkező, aki a jelentkezési határidő és a felvételi döntés közötti időszakban gyermeke gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon van, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesül, a felvételi eljárás során 8 többletpontot kap." FELVI.HU

2010. febr. 19. 07:46
 20/47 anonim ***** válasza:
Valamilyen szinten jogos amit írsz, kedves kérdező! Engem is felháborít a rendszer, de ez van! Azzal viszont nem értek egyet, hogy felesleges tanulni négy éven keresztül, egyáltalán nem felesleges. Én tavaly érettségiztem, kettő tantárgyból emeltet csináltam, így nekem is meglett a plusz 80 pont! Csinálj Te is emeltet, és akkor neked is meglesz! Egyébként meg a pluszpont nem minden, ha az érettségid sz@r, és a tanulmányi eredményed is, akkor sem mész vele túl sokra. Én speciel megdolgoztam a plusz 80 pontomért, és büszke is vagyok rá, hogy nem szorulok rá ilyen "könyör adományokra"! Szerintem Te is legyél az, és ne azon keseregj, hogy miért ilyen igazságtalan az élet...Az egyetemen még rosszabb lesz!
2010. febr. 19. 11:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!