Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mennyire nehéz elsajátítani...

Mennyire nehéz elsajátítani abszolút kezdőként a kottaolvasás rejtelmeit?

Figyelt kérdés
Szeretnék hobbi szinten megtanulni zongorázni, szintetizátorozni. Ehhez azonban nem ártana megtanulnom kottát olvasni. 24 éves vagyok, még el tudom sajátítani, vagy már nem érdemes neki állni? Meglehet ezt egyedül is tanulni?
2010. febr. 13. 14:20
 1/2 anonim ***** válasza:

Szia, én tanultam zongorázni. Szerintem, mivel már láttam hegedű, gitár, és furulya kottát is, a legegyszerűbb az ütős hangszerkotta. Ugyanúgy néz ki, mint egy általános iskolai ének-zene kotta, csak általában ugye két kezes egy zongora kotta. Két két sort látsz mindig egymás alatt, a felső a jobb kézé, az alsó a balé. Egyszerűen csak tudnod kell símán, hogy ha a hangjegy az első vonalon van, akkor az milyen hang. Aztán ismerned kell, hogy ez hol található a zongorán. Ami egyébként tök egyszerű. A fekete billentyűk segítségével tájékozódsz. Általában ábécés névvel szoktuk leolvasni a zongora kottát. Először szerintem érdemes lenne ceruzával minden egyes hang alá odaírnod, hogy melyik-melyik hang. Ha a zongora billentyűk is újjak számodra, magára a billentyűkre is ragaszthatsz könnyen eltávolítható matricát. Először, mielőtt zongorázol, mindig be kell melegítened az ujjaidat, végezz ujjgyakorlatokat. Skálázással kezd. Játszd le a zongorán, hogy c-d-é-f-g-á-h-c, majd visszafele. Szerintem menni fog.

sok sikert.

2010. febr. 13. 14:39
 2/2 anonim válasza:

Tanulj meg szintetizátorozni!

Ott nem kell komolyan használnod a bal kezed, hanem csak a megfelelő akkordot kell lenyomnod és jobb kézzel pedig a dallamot játszod.

Nagyon könnyű, érdemes belevágni.

2010. ápr. 4. 00:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!