Mennyire nehéz elsajátítani abszolút kezdőként a kottaolvasás rejtelmeit?
Szia, én tanultam zongorázni. Szerintem, mivel már láttam hegedű, gitár, és furulya kottát is, a legegyszerűbb az ütős hangszerkotta. Ugyanúgy néz ki, mint egy általános iskolai ének-zene kotta, csak általában ugye két kezes egy zongora kotta. Két két sort látsz mindig egymás alatt, a felső a jobb kézé, az alsó a balé. Egyszerűen csak tudnod kell símán, hogy ha a hangjegy az első vonalon van, akkor az milyen hang. Aztán ismerned kell, hogy ez hol található a zongorán. Ami egyébként tök egyszerű. A fekete billentyűk segítségével tájékozódsz. Általában ábécés névvel szoktuk leolvasni a zongora kottát. Először szerintem érdemes lenne ceruzával minden egyes hang alá odaírnod, hogy melyik-melyik hang. Ha a zongora billentyűk is újjak számodra, magára a billentyűkre is ragaszthatsz könnyen eltávolítható matricát. Először, mielőtt zongorázol, mindig be kell melegítened az ujjaidat, végezz ujjgyakorlatokat. Skálázással kezd. Játszd le a zongorán, hogy c-d-é-f-g-á-h-c, majd visszafele. Szerintem menni fog.
sok sikert.
Tanulj meg szintetizátorozni!
Ott nem kell komolyan használnod a bal kezed, hanem csak a megfelelő akkordot kell lenyomnod és jobb kézzel pedig a dallamot játszod.
Nagyon könnyű, érdemes belevágni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!