Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Orvosképzés. Válaszolnál?

Orvosképzés. Válaszolnál?

Figyelt kérdés

Lenne néhány kérdésem az orvosképzéssel kapcsolatban, mert van néhány homályos pont. A rezidens képzés végülis mit foglal magába? Valóban 2 év? S a 2 év után szakorvosjelöltként folyik a képzés? Ez kb. meddig tart? Mennyibe kerül az egyetem, ha költségtérítéses szakon van a hallgató? Mennyit keres egy rezidens, egy kezdő orvos? Tudom, sok kérdés, de még lenne még egy. Azt olvastam, hogy akartak hozni egy olyan rendeletet, hogy ha államilag finanszírozott képzésben vett részt a hallgató, akkor ha szakorvos lett még 4 évet kötelező eltöltenie abban a kórházban amelyben gyakornokoskodott. Ez a törvény ebben a formában lépett hatályba?

Bocsánat a sok kérdésért. Előre is köszönöm a válaszokat.:)

2010. febr. 7. 20:39
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Az egyetem ugye hat év, utána 26 hónapig vagy rezidens. A rezidensképzés a szakorvosképzés első két éve, mely után a szakvizsga megszerzéséig szakorvosjelölt leszel. A szakvizsgák többsége 5 éves, de pl. a sebészet 6 év, idegseb, szívseb, gyerekseb 7 év, háziorvos 3 év. A költségtérítéses képzés tudomásom szerint kb. 1-1,5 millió Ft. félévente (pontos összeget nem tudok, de ilyesmi körül van, nagyon húzós). A rezidensek fizetést szerintem fölösleges ecsetelni, másodállás nélkül nem nagyon fogsz belőle megélni. A röghözkötést pont megúsztam, de tudtommal arról van szó, hogy ha elkezded a reziképzést itthon, akkor a szakvizsga után még 4 évig az országban (nem feltétlenül egy kórházban) kell maradnod azonos szakterületen. Ellenkező esetben vissza kell fizetni a képzés költségeit (végzősök, javítsatok ki, ha rosszul tudom). Azért ne ez tartson vissza, hat év alatt sokminden változhat még.

Egy rezidens

2010. febr. 7. 21:40
 2/5 anonim ***** válasza:

Előre bocsátom nem vagyok orvosis. De tudok egyet mást

1: 6 év maga az orvos egyetem osztatlan képzésben vagyis 12 félév. Ennyit támogat az állambácsi.

2: Ha valamiért az orvosit kötlségtéritésesen kell elkezdened vagy végéig csinálnod az elég húzós: minden egyetem ( Pécs, Bp, Debrecen, Szeged) fél évente 850-951 ezret kér félévente tandíjat. Aztán ott vannak még a 10-n ezres jegyzetek tankönyvek és a lakhatás.

3:Rezidens képzés 2 év azon a területen ahol van rezidensi hely. Ez nem mindig egyezik azzal ami te szeretnél lenni, ezek hamar elékelnek és a végén csak olyan hely marad ami kevéssé lehet szipmi neked. Kapós a nőgyógyász, belgyógyász, sebész kevésbé kapós a szemész, rtg orvos, stb.

4: Szakorvos jelöltként is kb 2-3 év mire szakorvos lehetsz.

5: kezdő fizetés brutto 122-130 ezer Ft. ( lásd közalkalmazotti bértábla 2010)

6: Olvasgasd a kamar honlapját ak ézéekről stb. Tudtommal még nem él a t9rvény, de ez nem biztos. Még kérdés?

2010. febr. 7. 21:44
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat :)
2010. febr. 8. 20:36
 4/5 anonim válasza:
Tudom, kicsit megkésett az üzenet, de akik később olvassák, azoknak kiírom: az álam az orvosi képzésben 14 félévet támogat összesen.
2010. máj. 20. 09:54
 5/5 A kérdező kommentje:
köszönöm :)
2010. máj. 21. 19:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!