Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A vér összetétele. Nem nagyon...

A vér összetétele. Nem nagyon látom magam előtt, valaki megfogalmazná nekem hogy mik azok az alakos elemek?

Figyelt kérdés
2010. febr. 7. 18:49
 1/5 A kérdező kommentje:

Alakos elemek:

1.) Vörösvértestek: mag nélküliek, a vérfesték, mint biokatalizátor képes felvenni, majd leadni az oxigént. A hajszálerek szemipermiábilis falán keresztül a vér közvetlen kapcsolatba kerül a sejtekkel, így lehetővé válik a tápanyagok leadása és a bomlástermékek felvétele. A vörös csontvelőben képződnek, élettartamuk kb. 12 nap, az elöregedett vvt-k a lépben esnek szét. A vv-t képződésének fő ingerlője az eritroprotein, ez a vesében keletkezik, fő ingerlője az oxigénhiány. A normális fejlődéshez B12 vitaminra van szükség, ez a táplálékkal és bakteriális szintézissel kerül a szervezetbe, felszívódását a gyomornyálkahártya egy anyaga, az ún. intrisic tényező teszi lehetővé. A vvt-k kialakulásához, a normális Hb tartalomhoz vas is szükséges.

2.) Fehérvérsejtek: színtelenek, magvuk van. Három csoportba soroljuk őket – granulocyták (infekcióktól védik a szervezetet), lymphocyták (immunrendszerben van szerepük, a szervezetbe kerülő antigéneket megkötik és ellenanyagot termelnek vele szemben), monocyták ( ugyancsak fagocitáló képességű sejtek).

3.) Vérlemezkék – thrombocyták: jelentőségük az erek endotheljének épségének fenntartásában és a véralvadásban van.

2010. febr. 7. 19:02
 2/5 anonim ***** válasza:
A vér áll vérplazmából és alakos elemekből:melyek a vörösvértestek a fehérvérsejtek és a vérlemezkék.A vérplazma nem tartozik ide.
2010. febr. 7. 19:03
 3/5 anonim ***** válasza:
Nem tudod máshogy megfogalmazni a kérdést?De lehet,hogy csak én vagyok hülye hogy nem értem,mert szívesen segítek ha tudok,én is erről tanulok.
2010. febr. 7. 19:08
 4/5 anonim ***** válasza:
Ezt nem értem. Feltettél egy kérdést, majd az első kommentedben megválaszoltad. Akkor mi a baj? Mit nem értesz?:)
2010. febr. 7. 19:32
 5/5 anonim ***** válasza:
Alakos elemek a vérsejtek, tehát a vörös és a fehér vérsejt, valamint a vérlemezke. A vörös vérsejtet vértestnek szokták nevezni, mert nincs magja, csak néhány szervecskéje; a vérlemezkék pedig inkább sejttöredékek. A vér többi alkotórésze nem alakos elem.
2010. febr. 8. 10:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!