Azt vettem észre, hogy sok főiskolai/egyetemi szaknak semmi értelme. Ugye?
Például anglisztikának mi értelme? Angoltanár nem lehet vele ma már, ahhoz meg, hogy tudsz angolul, elég egy nyelvvizsga, felesleges a diploma.
Az össze bölcsészszak a tanári kivételével: történelem, magyar önálló alapszakként mi értelme? Szabad bölcsészet: ez ér valamit egyáltalán?
Ezen kívül a természettudományos alapszakok, földrajz, biológia. A biológiának semmi értelme önmagában. Akkor legyen az ember inkább orvos, biomérnök vagy stb.
Matematika alapszak, fizika: aki érti a matekot, az gazdasági szakra, vagy infóra, vagy mérnökre menjen inkább.
Nincs igazam? Annyi a felesleges szak, hogy a legtöbbnél egy szakma többet ér.
Egy hozzászólásba ezt nem tudtad volna leírni? Amúgy nem kell szarul érezni magad, bár inkább dolgoznál ahelyett, hogy ilyenekkel töltöd az időd, na de ne írj akkor többet ide inkább!
A KÉRDÉS LEZÁRVA.
Sajnos Magyarországon a többségben elég elkorcsosult kép él a felsőoktatással kapcsolatban. Sokan képtelenek felfogni magát a tanulás fontosságát és mindent csak pénz/piaci kelendőség arányában néznek, ezt amúgy tükrözi a magyar helyzet is.
Ajánlom nézésre, hallgatásra:
https://www.youtube.com/watch?v=fC67YuwzKkQ&list=TLSV2WPUGyt..
Én egy korábbi kérdésnél leírtam a véleményem. Szerintem igen is szükség van humán szakos végzettségűekre is. A probléma ott kezdődik, hogy vannak akik csak azért mennek egyetemre/főiskolára, hogy legyen egy diplomájuk. Választanak tetszetős nevek alapján, miközben fel sem mérik, hogy ŐK tudnának-e kezdeni vele valamit. Illetve azt gondolják, hogy elég csak elvégezni és a lábuk előtt fognak heverni a munkaadók. Azt gondolom, hogy keresni kell a lehetőségeket, fejleszteni magunkat. Nem csak ücsörögni a diploma felett és várni a csodát. (persze kivétel, ha valaki minden követ megmozgatott de adott helyen ahol él nem talál munkát). Az a szomorú hírem, hogy olyan esetben meg fogni kell a bőröndöt és olyan helyre költözni ahol nagyobb a kereslet a munkájára és a képzettségére.
Nekem érettségivel van irodai munkám. Valaki meg diplomával gyárban dolgozik. Szóval azon is el kellene gondolkozni, hogy nem feltétlen az oktatás minősége a hibás. Mondom NEM minden esetben, de inkább azt látom, hogy az emberek nem is akarnak változtatni komolyan a helyzetükön. Lehet választott valami jól csengő szakot, de a papír megszerzése még nem biztosíték arra, hogy az ölébe hullik egy jól fizető állás (vagy bármilyen állás). Ha valaki szívből szereti amit csinál, az egész biztosan megtalálja a módját, hogy érvényesüljön benne.
Attól, hogy nem hallunk róla vannak (ma élő és fiatal) művészek is akik szép eredményeket érnek el Magyarországon (de sajnos inkább külföldön).
Én semmiképpen sem gondolom, hogy mindenkinek orvosnak vagy mérnöknek kell lennie, ha semmi érzéke vagy érdeklődése nincs iránta. Válasszon mindenki olyan szakot amit tényleg szívvel tud csinálni. Nyilván azért ne Holisztikus angyalérzékelő legyen (most csak kitaláltam valamit). De a többi szakkal szerintem nincs gond, ha valaki tényleg elhivatott és képes lépéseket tenni ahhoz, hogy eredményeket érjen el benne.
24N
#26-os vagyok.
"hány válasz érkezik, mert az értelmes kérdésekre..."
Én szinte naponta olvasom az egyetemmel, továbbtanulással kapcsolatos kérdéseket és válaszokat. Szerintem az emberek normális, segítő válaszokat szoktak adni.
Azt látom inkább, hogy az olyan kérdésekre nem tudnak leginkább válaszolni amikor nagyon specifikus a probléma (pl, hogy XY egyetem, ZZ szakán konkrétan, hogyan kellene adott problémát megoldani). Erre itt nem fog választ kapni.
Még olyanok is szoktak választ kapni, hogy felsorolják, hogy mik azok amik érdeklik, mit kellene választania. És meglepően kifejtő, hosszas válaszok is szoktak érkezni.
Ha most megkérdezi, hogy hogyan kell XY dolgot igényelni például. Miért válaszolna rá 80 ember ugyanazt.
24N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!