Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Jogosan leronthatja a jegyem?

Jogosan leronthatja a jegyem?

Figyelt kérdés

Nos, a mi iskolánkban félévkor záróvizsgát szoktunk tenni, és ennek a vizsgának a jegye alapján, illetve az átlag alapján kapjuk meg a félévi osztályzatot. Én jelenleg lázas beteg vagyok, és pont ez a hét a vizsgahét, és előreláthatóan nem is fogok jövőhétig meggyógyulni. Az osztályfőnök felhívta anyukámat, hogy, le fogják rontani a jegyem ha nem megyek be vizsgázni. Szerintem ezt jogilag nem tehetik meg, mivel orvos igazolta a távolmaradásom betegség miatt.

Részlet a pedagógiai programukból (itt emllítik a vizsgákat is):

III. Magasabb évfolyamba lépés feltételei és speciális vizsgarendszerünk

1.IX.-XII. évfolyamom tanuló diák, az iskola magasabb évfolyamára akkor léphet, ha a minisztérium által kiadott kerettantervekben – a továbbhaladás feltételei című –fejezetben meghatározott követelményeket az adott évfolyamon a tanév végére minden tantárgyból teljesítette. Ezekről a követelményekről minden évfolyam félév, illetve év végén záróvizsga keretein belül adhat számot a tanuló. XII. évfolyamon. Év végén már nem tesznek záróvizsgát a diákok

2.A követelmények teljesítését a nevelők a tanulók év közbeni tanulmányi munkája érdemjegyei és a záróvizsga osztályzatait összesítve bírálják el. A IX.-XII évfolyamon minden tanulónak az elégséges osztályzatot kell megszereznie minimum, a továbbhaladáshoz.

3.A tanulók IX.-XII évfolyamon tanév végén egy, vagy két tantárgyból elégtelen osztályzatot szerez, a követő tanévet megelőzőz augusztusi hónapban javítóvizsgát tehet. Az a tanuló, aki három, vagy több tantárgyból elégtelen osztályzatot szerez, évfolyamot ismételni köteles. De a tantestületi döntés alapján kizárással is sújtható.

4.Az évfolyamokon a tanév végi osztályzat megállapításához, a tanulóknak minden tantárgyból osztályozó vizsgát kell tennie, ha:

• az iskola igazgatója felmentette a tanórai foglalkozásokon való részvétel alól,

•Az iskola igazgatója engedélyezte, hogy egy, vagy több tantárgyból a tanulmányi követelményeket az előírtnál rövidebb idő alatt teljesítse,

•Egy tanítási évben 250 óránál többet mulasztott,

•Egy tanítási évnél hosszabb külföldi tartózkodás esetén,

•Magántanuló volt.

5.Az oktatási törvények értelmében a kötelezően előírt igazolatlan órák elérése esetén a tanuló nem léphet magasabb évfolyamba, illetve nem tanköteles tanuló kizárással sújtható.

IV. Az iskolánkba jelentkező tanulók felvételének elvei

1.Iskolánk az oktatási törvények alapján felvételi eljárást folytat. A tanulók az általános iskolai bizonyítvány alapján nyernek felvételt az általános tantervű évfolyamra. Mozgóképkultúra és médiaismeret speciális tagozatunkon alkalmassági vizsgán vesznek részt a jelentkezők.

2.Speciális nevelési problémával (dislexia, dysgráfia, stb.) és részlegesen mozgásproblémákkal küzdő gyermeket, melyek nevelését integrált feltételek mellett biztosítjuk oktatásukat – nevelésüket; automatikusan felvételt nyernek.

3.A IX. évfolyamba történő beiratkozáskor be kell mutatni:

•a tanuló személyi igazolványát,

•lakcímkártyát,

•általános iskolai diákigazolványát,

•8. évfolyamról a bizonyítványát,

•Sajátos nevelési igényű tanulók esetében Nevelési tanácsadó illetve Pedagógiai intézet szakvéleményét, illetve vizsgálatát igazoló dokumentumot.

Középfokú oktatási rendszeren belül más képzési szintről jelentkező tanulók a megfelelő tantárgyakból osztályozó vizsgát köteles tenni, amennyiben az oktatási forma nem kompatibilis a gimnáziumi rendszerrel. Amennyiben a tanuló az előírt követelményeknek nem felel meg az adott tantárgyból, 2 hónapon belül megismételheti a vizsgát. Ha az ismételt vizsgán újból nem felelt meg, az évfolyamot köteles megismételni.

2010. jan. 11. 12:28
 1/9 anonim ***** válasza:

Úgy tudom, hogy az orvosi igazolás minden esetben mentelmet jelenthet, ha nem jelensz meg egy vagy több vizsgán. Velem is volt ilyen, ugyanis nekünk is voltak félévente vizsgáink. Én egyszer pont egy szájsebészeti műtét miatt nem tudtam megjelenni. Betelefonáltunk, hogy nem megjelenni nem tudok, hanem még artikulálni sem nagyon, erre megbeszéltünk egy időpontot, amikor külön megtartották a vizsgát nekem, mivel igazoltan voltam távol.

Azt tanácsolom anyukád is hívja fel az igazgatót, mondja el, hogy nagyon beteg vagy, nem tudsz megjelenni, de amint lehet, mész és bármikor hajlandó vagy letenni a szükséges vizsgákat. Szerintem, ha anyukád is olyan hangsúllyal magyarázza el az igazgatónak, hogy érződik, hogy sajnáljátok a helyzetet, de akármikor készen leszel javítani és vizsgázni, akkor szerintem nem fognak problémát csinálni ebből.

2010. jan. 11. 12:55
 2/9 A kérdező kommentje:
Szia! Köszi a választ, csak, az a baj, hogy, amire meggyógyulok addigra le kell zárni félévkor. /törvény előírja, hogy jan 22.-ike a kiadási határidő/ A doki pedig mondta, hogy örüljek ha a jövőhét közepére rendben leszek. Na, akkor csak átlag alapján fog lezárni, vagy tényleg beírhat 1-2 egyest a semmire
2010. jan. 11. 13:02
 3/9 anonim ***** válasza:
Mindenképpen beszéljen anyukád az igazgatóval, hogy nem tudsz menni. Nem írhatnak be a semmire egyeseket, szerintem csak az átlag alapján fognak osztályozni.
2010. jan. 11. 13:18
 4/9 A kérdező kommentje:
Már beszélt vele, de nagyon húzta a száját. Nagyon remélem hogy átlag alapján leosztályoznak :)
2010. jan. 11. 13:22
 5/9 A kérdező kommentje:
várok még válaszokat
2010. jan. 11. 15:30
 6/9 anonim ***** válasza:
Mivel a félévi nem számít annyira,kérd meg,hogy most csak a jegyeid alapján osztályozzon. Ha vissszamész a suliba majd akkop megírod a vizsgát és azt beleszámíthatja az évvégi jegyedbe(ha jól értem,akkor ez egyébként is beleszámít).
2010. jan. 11. 15:53
 7/9 A kérdező kommentje:

Azt mondták ha nem megyek be vizsgázni, nem adják ki a félévit. Nagyon beteg vagyok, mit csináljak?

Jogilag megtehetik ezt?

2010. jan. 12. 20:02
 8/9 anonim ***** válasza:
nálunk ilyenkor az első vizsga az uv-héten volt. minden tanárnak ki kell írnia uv-időpontot...
2010. jan. 14. 10:40
 9/9 anonim válasza:
szard le oszt jóvan nem mindegy
2010. máj. 19. 18:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!