Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Emelt szintű történelemérettsé...

Emelt szintű történelemérettségire hogyan kezdjek felkészülni már most a nyáron?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Mivel nem vagyok túl jó tanuló, ezért szeretnék már most nyáron elkezdeni tanulni a következő évben esedékes töriérettségimre.

A gond az, hogy ugyebár az anyagokat még nev vettük végig (mivel még van egy évünk), de az előzőekkel is gondok vannak..

Hiába magoltam be az anyagot órára, hiába feleltem le mindig 5-ösre (nálunk az egy elég kemény dolog!) még a középszintű feladatokat sem tudom legtöbbször megcsinálni.

Szerintetek hogyan kezdjek felkészülni?

A tanárom azt mondta, hogy jövőre sokkal jobban fognak majd menni a feladatok (mivel idáig órán igazából nem is csináltunk feladatokat) mert többet fogunk vele foglalkozni, de szerintem lehetetlen hogy annyira nagy változás legyen, mármint eredményben.

Mit tegyek?

2014. júl. 3. 16:27
 1/8 A kérdező kommentje:
Száray 1-4 megvan, de idáig mindig olyan feladatokat kaptam (szerintem direkt), amikről nem tanultunk
2014. júl. 3. 16:29
 2/8 anonim ***** válasza:

Én idén érettségiztem töriből emelt szinten, és hatalmas segítséget nyújtott a Studium Generale ( a Corvinus előkészítője, de bárki mehet, nem kell odajelentkezni ahhoz, hogy járhass). Ha pesti vagy, mindenképpen érdemes bejárni a szombati előadásokra, de van nagyon jó e-learning programjuk is. És emellett teljesen ingyenes.

Tudom, ez nem nyári felkészülés, de remélem nem baj, hogy javasoltam :D.

2014. júl. 3. 16:35
 3/8 A kérdező kommentje:

Akartam rá menni, de úgy gondoltam, hogy azzal a tudással ami nekem jelenleg van felesleges.. Facebookon benne voltam az eseményben ezáltal a tételeiket letölthettem.. Nagyon jók szerintem is, jövőre biztosan ott leszek.

De sajnos most tényleg nem erre van szükségem :D Azért köszi

2014. júl. 3. 16:52
 4/8 anonim ***** válasza:

Először is ne magolj.

Mi úgy készültünk, hogy átvettük pl. az első könyvet és megoldottuk érettségibe az összes ahhoz kapcsolódó feladatot közép és emelt szinten. Nézd át a forrásokat, képeket, mindent.

Ezt szerintem magad is megcsinálhatod. Pl. egy hétig készülsz alaposan, aztán megírod az érettségiket.

És persze mindenképpen ismételj sokat. Gyűjtsd ki a fontos évszámokat és azokat is ismételd külön.

A negyedik Száray nem egészen jó könyv, mi még mellé vettük Dupcsik könyvét. [link]

2014. júl. 3. 17:52
 5/8 anonim ***** válasza:

Ha magolsz, akkor azzal semmire nem mész. A feladatokat pont ezért nem tudod megoldani.

A törihez is ész kell, meg a többi humán tantárgyhoz.Ha jó logikád van olyan feladatokat is meg lehet oldani, amiről gőzöd nincs. Ennyit az írásbeliről.

Szóbelin van 30 témakör, tuti lesz olyan amit nem fogsz kedvelni, szóval az sem sokkal könnyebb. Itt arra kell törekedni, hogy minél többet tudj a témáról, minél több extra információt ossz meg a vizsgabizottsággal, ami nincs benne a tankönyvben.

Tipp: a 9.-es könyvre ne fektess nagy energiát. Kemény 1 feladat volt most tavasszal ezzel kapcsolatban. Ami nagyon hangsúlyos az a 11. és 12.-es anyag.

Évszámokat szerintem felesleges nagyon tanulni. Kb. ez olyan 3-4% mínusz lesz csak, ha egyáltalán nem tanulod őket.

2014. júl. 3. 18:36
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Nos, érdekes dolgokat tudtam meg már így is. Hogyhogy nem lényeg az évszámok tudása? Nálunk ha esszét kell írni, akkor az a lényeg h teleírd évszámokkal, mert akkor lesz 5ös, különben max 2-3

2014. júl. 3. 18:52
 7/8 anonim ***** válasza:

Lényegtelen. Nézz meg egy emelt történelem érettségit. Max. 5 pontot lehet szerezni, ha az összeset tudod. Persze az ilyen 1456 évszámot jobb, ha tudsz, de gondolj vissza, hogy hány évszámra emlékszel tavalyról, vagy tavalyelőttről. :P Érettségin se fog jobban menni, ha rákérdeznek pláne egy olyanra, amit napra pontosan tudni kell.

Sokkal fontosabb, hogy legyen egy kép a fejedben, hogy mi miután történt.

Az esszénél, meg szóbelinél ugye kapsz pontot, ha elhelyezed térben, időben. Ott lesz az atlasz végén a kronológia. A legfontosabbak ott vannak benne. Csak olyanokat tanulj, ami nagyon fontos. Pl. a reformkor mettől meddig tartott. Az nincs benne ha jól tudom. Érted már?

Kell hozzá lexikai tudás, persze, de ha az ember agyának nincs erre kapacitása, akkor tényleg felesleges kínlódni az évszámokkal, csak a nagyon alapvetőeket érdemes memorizálni.

De nyilván dolgozatoknál elvárhatja a tanár, hogy tanuld meg őket kívulről, de nincs sok értelme.

Ha eddig nem tanultál atlasszal, akkor ezután mindenképpen forgasd, mert rengeteg minden benne van. Az első tippelős résznél nem tudod használni, de az esszénél, illetve a szóbelinél igen. Nem tudom milyen van neked. Nekunk a kék volt, érdemes beszerezni a piros mozaikost is. Lehet többet is használni egyszerre az esszéknél. (Szóbelin is lesz több valószínűleg, de azt nem neked kell vinni, tehát simán előfordulhat, hogy olyat kapsz, ami pl. régebbi)

2014. júl. 3. 19:06
 8/8 anonim válasza:
Én a 4.-es Dupcsik könyvet odaadom 1500-ért. Én most csináltam emeltet, ebből jól ment :D
2014. júl. 6. 11:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!