Érdemes még 27 évesen pszichológusnak tanulnom?
Azt még hozzáfűzném, hogy az állami képzésről ne mondj le azonnal, minden a pontokon múlik. Az meg ugye azon, hogy az érettségid hogy sikerült anno. De nézd meg, ez mondjuk pont a PTE, de szerintem a többi egyetemen is hasonlóak a felvételi követelmények, itt láthatod, hogy melyik tárgyakkal érheted el a felvételhez szükséges ponthatárt: [link] Mondjuk ehhez nem árt még egy nyelvvizsga, plusz pontért. De nem tudom, mostanában mennyi volt a ponthatár. Mindenesetre ha tényleg jelentkezni szeretnél, akkor nyugodtan add be a jelentkezésedet államira is, azzal nem veszítesz semmit.
Mondjuk ha nem nappalin akarsz tanulni, akkor már kisebb az esély rá, hogy megúszd fizetés nélkül, bár ilyen is van, a felvi szerint ezen az egy helyen: [link]
Ha ez az álmod, akkor vágj bele, ne azon agyalj, hogy ki mit fog szólni. Nem vagy hozzá öreg. Én 26 évesen kezdtem egy sulit (igaz 2. diplomám volt), mert addigra érett meg bennem, hogy mit is akarok. Én is teli voltam kételyekkel, hogy alkalmas vagyok-e, de ezek normális dolgok.
Ne foglalkozz az asszisztensi képzéssel, tanulj pszichológusnak ha ez a vágyad.
Ma már örülök, hogy akkor belevágtam, mert azóta is csak azon keseregnék, hogy mi lett volna ha... Így meg már 5 éve végeztem, és azt csinálom amit szeretek. :)
Sziasztok!
Nem tudom, hogy a kérdező azóta továbblépett-e, de én a következőt szeretném hozzáfűzni, ha valaki olvassa még ezt a fórumot:
nekem egy súlyos párkapcsolati válság kellett hozzá, és másfél év pszichoterápia, hogy megerősödjön bennem az elhatározás, hogy igenis, szeretnék pszichológiával foglalkozni. Jövő hónapban leszek 40 éves. Ráadásul mérnök vagyok, 14 éve műszaki vonalon dolgozom.
A terapeutám bátorított - szerinte soha nem késő elkezdeni. Sőt. Ahhoz hogy valaki jó legyen benne, kell egyfajta "érettség", tapasztalat. Szerinte nagyon jó érzékem van hozzá, úgyhogy az idén be is adtam a jelentkezésemet. :-)
Úgyhogy - szerintem hajrá! :-)
Annyi sok kedves és motiváló kommentet olvastam most. 😊 Én még informatika szakon tanulok, és egy ideje egyre jobban motoszkál bennem, hogy ha itt végzek, akkor munka mellett elkezdem a bsc-t estin, és adok egy esélyt ennek a részemnek. De aggaszt kicsit, hogy nem-e lesz késő, vagy furcsa lenne szintén 26-27 évesen ebbe belekezdeni. De ezután a sok pozitív komment után úgy látszik csak saját magam az, aki az utamba állhat.
Nem is tudjátok mekkora motivációs löketet jelentett ez most nekem, köszönöm. 😊
Remélem a kérdezőnek azóta sikerült elérnie, amit akart.
Sziasztok!
Valamelyikőtök elkezdte a szakot végül?
Engem is érdekelne. Sors akarhatta, hogy beugorjon ez a kerdes nalam es elolvassam, hogy par eve mit irtam. Azota el is felejtettem ezt.
15-os valaszolo vagyok egyebkent. En meg a bsc-s szakdogam elott allok, de vegre vegzek itt infon.
A sorsszeru a dologban, hogy hiaba azota letettem a pszichologia szakrol, pont mostanaban vettem elo ujra ezt az almomat. Azota kicsit talan valtozott a motivaciom, meg tapasztaltabb lettem terapias elmenyekkel meg diagnozisokkal.
Elegge szemelyes inditatassa valt a dolog, foleg hogy sokat segitene nekem is a szak megerteni a sajat problemamat, illetve hobbiva notte ki magat nalam a dolog, magam miatt is meg pusztan kivancsisagbol is nagyon sokat olvasok neten. Levelezon melo mellett nagyon remelen a bsct ossze tudom hozni. Rajottem tenyleg, hogy ezzel akarok foglalkozni, negativ oldalat is elfogadva.
Mast nem tudok irni. En most ezt egy jelnek fogom fel, hogy jo uton jarok es hogy visszatero az almom, ne hagyjam veszni. Foleg h latom nekem a bsc egy hobbi lenne kb.
Szia, kedves utolsó válaszoló!
Örülök, hogy megint rátaláltál erre a kérdésre. 16-os válaszoló vagyok. Igazából én is véletlenül találtam ide, csak a figyelt kérdéseim között böngésztem unalmamban, én magam nem is válaszoltam erre a kérdésre soha. Fura, amit írsz, mert egyébként nem szoktam ilyet csinálni, hogy egy olyan kérdéshez írok ennyi év után, amihez semmi közöm. Jelenleg csupán annyi kapcsolódásom van, hogy egy volt kolleganőm most kezdte el 35 évesen a Károlin a pszichót, és mondja, hogy kb. pont az ő életkora az átlag, mert levelezőn általában 30-as, 40-es, 50-es korosztály található meg.
Sokak szerint a pszichológia olyan szak, amivel jobban jár az ember, ha nem 18 évesen, hanem később kezdi el. Én is gondolkodom rajta, hogy elkezdem a mostani szakom után (gyógypedagógiát tanulok most, 2024-ben fogok végezni, 28 leszek akkor).
Szerintem vágj bele, ha ez az álmod, én hiszek benned! Abszolút nem késő elkezdeni, sőt, valószínűleg te leszel az egyik legfiatalabb. Ha nem lehetne teljesíteni levelezőn, akkor nem létezne ez a munkarend. :) Ne add fel!
Én mindig arra gondolok, hogy 5 év múlva akkor is 31 éves leszek, ha elkezdem, és akkor is, ha nem.
Ha esetleg szeretnél beszélgetni, nyugodtan írj privátban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!