Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Milyen érzés nem okosnak...

Milyen érzés nem okosnak lenni? Mitől számít valaki okosnak?

Figyelt kérdés
Ezek nyilván igencsak megfoghatatlan érzések. Nem olyan rég jöttem rá, hogy én eddig ilyesmin nem gondolkoztam. Tényként kezeltem, hogy az vagyok, mert jók a jegyeim, mert elismert gimnáziumba járok, mert csak ilyen jellegű visszajeléseket kaptam a környezetemtől. De én ettől már okos vagyok? Nem hiszem.

2013. okt. 23. 00:59
 1/9 anonim ***** válasza:
Ha az embernek megfordul a fejében, hogy nem okos, az már az okosság jele.
2013. okt. 23. 06:48
 2/9 anonim ***** válasza:
Ha valamihez nagyon értesz, akkor okos vagy a saját szakterületeden belül és ott kiemelkedőt nyújtasz. A polihisztorok ma már nincsenek, vagy én nem tudok róla.
2013. okt. 23. 08:53
 3/9 anonim ***** válasza:
Nincs objektív mérőszáma, de azért nem csak érzés. Ha jó a szövegértésed, megérted a nem szájbarágott feladatokat is különböző tantárgyakban, tudod értelmezni a helyzeteket, vannak önálló gondolataid, hozzá tudsz kezdeni a megoldásokhoz, megtalálsz összefüggéseket, akkor okos vagy. Ha meg csak azt tudod reprodukálni, amit szájbaréágtak, hogy csináld, akkor nem. Nekem is jó jegyeim voltak egy elitgimnáziumban, én is okosnak tartottam magam mindig. De látok magam körül még okosabb embereket (és persze butábbakat is). Még okosabbnak tartom, aki gyorsabban átlát helyzeteket, vagy mélyebb összefüggésekre jön rá magától, mint én.
2013. okt. 23. 09:49
 4/9 anonim ***** válasza:

Én például nem vagyok okos.

Egyrészt többet kell tanulnom, mint az átlag ugyanazon tudásszint elérése egy adott tananyagból.

Másrészt csak azt tudom, amit megtanultam.

Néha elszégyellem magam, ha szó van valamiről, és butaságokat mondok, kérdezek, vagy nem értek semmit belőle...

2013. okt. 23. 12:06
 5/9 Srapnel ***** válasza:

"Még okosabbnak tartom, aki gyorsabban átlát helyzeteket, vagy mélyebb összefüggésekre jön rá magától, mint én."

Ne keverd. Leegyszerűsítve: okos az, aki sokat tud, intelligens az, aki hamar megold szellemi feladatokat/problémákat. Kockásítva: okos az, akinek nagy és tele a memóriája, intelligens az, akinek gyors és fejlett a processzora.

2013. okt. 28. 07:38
 6/9 anonim ***** válasza:
Nem. Aki sokat tud, az művelt. Az intelligencia pedig egy bonyolult fogalom, aminek nincs egy rövid és általánosan elfogadott definíciója, de nem igazán ez, amit elírsz.
2013. okt. 28. 19:35
 7/9 Srapnel ***** válasza:
Akkor te most melyik nem voltál? Intelligens, okos, művelt, vagy jó-megfigyelő? Mert odaírtam, hogy " Leegyszerűsítve". Ott van. Tehát ne gyere azzal, hogy bonyolultabb az intelligencia definíciója, mint amit ide írtam, főleg, hogy nem definíció értékű és bevallottan egyszerűsítettem.
2013. okt. 28. 20:34
 8/9 anonim válasza:

Régi kérdés, de na.

Utolsó, ugye tudod, hogy az okos és intelligens szinonimái egymásnak? Másrészről értem, hogy absztrakcióval éltél, de az intelligencia tényleg bonyolult fogalom. Körülbelül úgy néz ki amit leírtál - vegyünk egy tételt először:

A paradicsom természettechnológiáját és felhasználását tekintve zöldség, de botanikailag a termése bogyótermés.

Leegyszerűsítve: a paradicsom piros!!44!!

Kb ennyi értelme volt.

Nem kell keverni a művelttel. Az okos az, aki arra rájön magától is, amit a műveltnek meg kell tanulnia ahhoz, hogy tudja. Mert azonos részegységnyi információt hatékonyabban hasznosít, többet megjegyez - ítél hasznosnak - és logikailag helyt álló konklúziókat képes levonni. Mondanám, hogy gyorsan, de ismerek valakit akinek feltesz az ember egy kérdést, el kell vonulnia, hogy kizárja a külvilágot mielőtt el kezdene agyalni. Ő is gyors, de a külső szem ezt képes félreérteni.

Az intelligens emberek ismertetőjele, hogy folyton hezitálnak. Hezitálni is kell, mert az agyuk sokkal több ismeretlen tényezővel játszik, és sokkal később ítél egy logikai maratont helyesnek, mint egy kevésbé okos. Szóval az, hogy megkérdőjelezted magad sejtethetné, de azt csak te tudhatod.

Az okos embereknek van egy olyan jellemvonásuk, hogy kérkednek az intelligenciájukkal. Vannak akik bunkó mód, vannak akik dominánsan és vannak akik szimplán idegesítőek. Ezek is egy csoportot képeznek, de ebből van legtöbb. Okosak, de annyira azért nem, hogy fejben tudják maguknak bizonyítani, hogy okosak. Ezért visszajelzésre van szükségük a külvilágtól.

A nagyon okos emberek általában tudják, hogy okosak, mennyire azok, így megesik, hogy csendesebbek - és furábbak.

2016. máj. 17. 12:38
 9/9 anonim ***** válasza:
Ezt nagyon nehez megfogalmazni, mert rengeteg parameter alapjan lehet valakit butanak vagy epp okosnak itelni. En szubjektiv azt lattam az eletben, es igy azt gondolom, h altalaban az a nagyon okos, aki fura. Persze latni kell a kulonbseget fura es fura kozt, de aki ilyen kirekesztett, szorakozott, az aki igazan okos, en nem lattam olyan embert akit ogy normalisnak mondanal es ugy magyon okos. Az max az atlagnal okosabb, eszesebb, de nem nagy szam. Sztem mindenki eleg fura, aki nagy dolgokat tud letrehozni. Ja, es sztem azert nem erdemes ezzel foglalkozni mert inkabb a teljesitmeny kene h valakit meghatorozzon, mintsem a papairok, vagy tesztek. Nekem pld a muveszek is rohadt okosak, mondjuk Peter Gabriel, Roger Waters, Tuomas Holopainen, George Orwell, Philipp K Dick, Stanley Kubrick, Vince Giligan, Sergio Leone, Ridley Scott, David Bowie vagy Trey Parker es Matt Stone. Mert letre tudnak hozni valami olyat, ami ujito ereju, ami addig nem volt, ami mas megvilagitasba helyezi a dolgokat. Es nem erdekel h egyes teszt mit mutatna, mert az emberalkotta, es lehet azokra nem terjed ki amiben ok erosek, de az attol meg egy szellemi ero. A papirok plane, biztos vannak olyanok akiket nem vettek volna fel egy corvinusra ezek kozt, akost pedig felvettek es latjuk mot er az eletmuve, meg a megnyilatkozasai. A parlamentbe ulo, orszagot elbaszo hatalommanias tanult vagy genetikai pazichopatakrol ne is beszeljunk akik megint itt vagy oxfordon, elten tanultak, megis szamomra suttyok es nem er semmit amit csinalnak. Azt elhiszem h az atlagnal okosabbak, de akiket felsoroltam azokhoz nem ernek fel. Sztem egy eletmu v az alapos ismerete az adott embernek sokkal inkabb enged arra kovetkeztetni h okos, kiemelkedo zsenialitasu ember volt e vagy sem. A tanulmanyi eredmenyeket sztem tok felesleges beleszamitani, az iskola azt jutalmazza aki stabil lelkiallapotu, eleg szorgalmas es van rendszer az eleteben, es az agya pedig ugy szivja magaba az infot mint egy szivacs, jo a memoriaja magyaran. En nekem is voltak ilyen oszt tarsaim, most a corvinuson tanulnak, holott nem volt ezen kivul semmi extra bennuk, de ez a kepesseguk anyira jo volt, h keptelen voltam utolerni oket, max ha raszenteltem volna a az egesz kamaszkorom a tanulasra, annal meg tudtam erdekesebb idotoltest is talalni, mint h magoljam a tortenelmi teteleket vagy matekba a peldak megoldasait gyakorolgassam. Nem erdekelt ekkora mertekben ez az informaciohalmaz amit ramzuditottak nem volt ambiciom ezt visszamondani. De ezen kivul mindig erdekeltek az ertelmes dolgok, az ertelmes emberek munlassag, az o megvilagitasaik, a vilag, az ertekek. Es en magam is mindig sok gondolatot fogalmaztam meg, irtam, vitaztam stb.
2018. márc. 31. 11:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!