Milyen érzés nem okosnak lenni? Mitől számít valaki okosnak?
Én például nem vagyok okos.
Egyrészt többet kell tanulnom, mint az átlag ugyanazon tudásszint elérése egy adott tananyagból.
Másrészt csak azt tudom, amit megtanultam.
Néha elszégyellem magam, ha szó van valamiről, és butaságokat mondok, kérdezek, vagy nem értek semmit belőle...
"Még okosabbnak tartom, aki gyorsabban átlát helyzeteket, vagy mélyebb összefüggésekre jön rá magától, mint én."
Ne keverd. Leegyszerűsítve: okos az, aki sokat tud, intelligens az, aki hamar megold szellemi feladatokat/problémákat. Kockásítva: okos az, akinek nagy és tele a memóriája, intelligens az, akinek gyors és fejlett a processzora.
Régi kérdés, de na.
Utolsó, ugye tudod, hogy az okos és intelligens szinonimái egymásnak? Másrészről értem, hogy absztrakcióval éltél, de az intelligencia tényleg bonyolult fogalom. Körülbelül úgy néz ki amit leírtál - vegyünk egy tételt először:
A paradicsom természettechnológiáját és felhasználását tekintve zöldség, de botanikailag a termése bogyótermés.
Leegyszerűsítve: a paradicsom piros!!44!!
Kb ennyi értelme volt.
Nem kell keverni a művelttel. Az okos az, aki arra rájön magától is, amit a műveltnek meg kell tanulnia ahhoz, hogy tudja. Mert azonos részegységnyi információt hatékonyabban hasznosít, többet megjegyez - ítél hasznosnak - és logikailag helyt álló konklúziókat képes levonni. Mondanám, hogy gyorsan, de ismerek valakit akinek feltesz az ember egy kérdést, el kell vonulnia, hogy kizárja a külvilágot mielőtt el kezdene agyalni. Ő is gyors, de a külső szem ezt képes félreérteni.
Az intelligens emberek ismertetőjele, hogy folyton hezitálnak. Hezitálni is kell, mert az agyuk sokkal több ismeretlen tényezővel játszik, és sokkal később ítél egy logikai maratont helyesnek, mint egy kevésbé okos. Szóval az, hogy megkérdőjelezted magad sejtethetné, de azt csak te tudhatod.
Az okos embereknek van egy olyan jellemvonásuk, hogy kérkednek az intelligenciájukkal. Vannak akik bunkó mód, vannak akik dominánsan és vannak akik szimplán idegesítőek. Ezek is egy csoportot képeznek, de ebből van legtöbb. Okosak, de annyira azért nem, hogy fejben tudják maguknak bizonyítani, hogy okosak. Ezért visszajelzésre van szükségük a külvilágtól.
A nagyon okos emberek általában tudják, hogy okosak, mennyire azok, így megesik, hogy csendesebbek - és furábbak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!