Az első héten a tavalyi anyagból írt dolgozat egyes jogosan ronthatja le az idei jegyet?
A kérdés nem költői, én érzek benne jogi és logikai bukfencet, meg egy nagyadag paradoxont. A fiam osztályában a történelem tanár íratott egy dolgozatot az első héten a tavalyi anyagból, amit témazáró egyesként írt be. Ráadásul összetett és esszé jellegű kérdések voltak.
Az első kérdés az, hogy tisztességes, etikus e egyáltalán ilyen dolgozat íratása, magyarul van e a tanárnak ehhez "joga". (Nyilván meg lesz magyarázva, hogy van. Na de akkor miből zárta le tavaly? Az nem témazáró volt? Lehet tavalyi témából idén témazárót íratni?
A másik kérdés az, hogy ez lehet e témazáró jegy, ami egyenértékű az idei témák dolgozataival, amiket a fiam mindig nagyon jól megír.
A kérdés komoly, a 3 műszak idecitálása demagógia, semmi köze hozzá.
Az első kérdés, hogy fel voltak-e készítve a dolgozatra. A tavalyi tanulás nem elég, volt-e ismétlés előtte? ha nem, akkor mindenképpen etikátlan a dolog. És főleg mindenképpen célszerűtlen, mert ezzel nevelési célokat nem nagyon lehet elérni. Ha első héten volt, akkor valószínűleg elmaradt ez a felkészítés, te viszont későn kezdesz reklamálni. Azt meg kell mondjam, hogy általam nagyra tartott, komolynak tartott tanárok ilyet soha nem csináltak, pedig láttam eleget magam körül.
Ami irányadó, az a köznevelési törvény: [link] és az iskola házirendje. Az utóbbi határozhatja meg a számonkérés formáit és feltételeit, olvasd el.
A törvényben pl. ilyen van. "Az óvoda, az iskola, a kollégium döntése, intézkedése vagy intézkedésének elmulasztása (a továbbiakban együtt: döntés) ellen a tanuló, a szülő - a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutásától számított tizenöt napon belül - a gyermek, tanuló érdekében eljárást indíthat, kivéve a magatartás, a szorgalom, valamint a tanulmányok értékelése és minősítése ellen. Eljárás indítható a magatartás, szorgalom és a tanulmányok minősítése ellen is, ha a minősítés nem az iskola által alkalmazott helyi tantervben meghatározottak alapján történt, a minősítéssel összefüggő eljárás jogszabályba vagy a tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezésekbe ütközik."
Na ezért mondom, hogy elkéstél, a 15 nap az 15 nap.
Még 1-2 pont van benne, amibe talán lehetne kapaszkodni, de inkább a házirend, és a szakmai szabályok alapján lehet indokolni, miért helytelen ez.
"és így már kb majdnem fele annyit kell dolgozniuk, mint a versenyszféra dolgozóinak"
Na ez viszont a te részedről előítélet és durva csúsztatás. De mindegy. Csak ülj ott egyszer egy felkészült tanár mellett egy héten addig, amíg ő dolgozik, szégyellni fogod magad. (#12 voltam)
Igen, az iskola pont olyan, mint a foci, hogy mivel mindenki járt iskolába, ezért mindenki azt hiszi, hogy ért is hozzá. Meg lehet nézni, amikor egy tanár hajnal kettőkor esik le a székéről a fáradtságtól, amikor a családja helyett a munkájával tölti az egész hétvégét, csak éppen nem egy kivilágított irodaházban teszi, hanem a saját lakásában. És? Ismersz tanárokat, személyesen? Hú, apám, mekkora szakértő vagy ettől! Mindjárt el is felejtem, hogy átéltem mindkét oldalt belülről, és bedőlök a szakértelmednek.
Úgy látom, te tényleg nem segítségért jöttél ide, én pedig kétféle demagógia párharcába csöppentem bele, amire végképp nincs időm. További kellemes szájtépést mindenkinek, én megyek dolgozni, mert még van két nap munkám erre a hétvégére, csak szombaton kicsit később kezdhetem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!