Az egyetem előtt fontos, hogy milyen gimnáziumba jártunk?
Az érettségin nem kérnek olyan egetrengető dolgokat. Szerintem simán be fogsz jutni, sőt inkább könnyebb nyengébb iskolákból bejutni.
Az egy másik kérdés, hogy egy jó gimnáziumban sokkal több alapod lesz majd az egyetemhez és így egyszerűbb lesz, de alapvetően az egyetemek igyekeznek minnél kevesebb tudásra építeni, felzárkoztatni és (még ha gyors tempóban is) leadni azt, ami kell hozzá.
Legalábbis BME ilyen...a többiről is kb. ezt hallani szerintem.
Bejutni kb egyenlő eséllye jutsz be. A felsőoktatási intézmények nem tehetnek különbséget a középiskolák/gimnáziumok között erősség szempontjából (bármennyire is szeretnének). Egyedül az érettségi eredmény és a hozott évvégi eredmény számít. Egy gyengébb gimiben esetleg jobb évvégi eredményt érsz el, de várhatóan rosszabbat a központi írásbelin. A szóbeli az pedig erősen tantestület függő.
De nem is a bejutásnál számít ez, hanem a bennmaradásnál.
Egy erősebb gimiben valószínűleg jobb alapot kapsz a bennmaradáshoz. De szerintem még mindig a legjobb egy szakirányos szakközépiskola. Ott eleve arra hegyezik ki a tantervet, amire később tovább akarsz tanulni.
Ahova én jártam szakközépbe, az egy gimnáziumhoz képest viszonylag gyengének számítana. De olyan szakirányos képzést kaptam, hogy az egyetemen kevés dolog okozott fejtörést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!