Megfenyegetett az iskola jegyzője. Perelhető?
Ma volt előrehozott érettségim. Pontosabban annak a szóbelije. Alfabetikus sorrendbe voltunk (mi, vizsgázók) rakva, így az utolsók között voltam. Természetesen az időpontot is csak tegnap mondták meg, és már volt programom mára. Mivel átrakni nem voltak hajlandóak, kénytelen voltam az említett programom után bemenni, így viszont nem volt lehetőségem ünneplő ruhát felvenni.
Lényeg: a bejárati ajtónál összefutottam az iskolánk jegyzőjével, megjegyezte hogy nincs rajtam ünneplő, majd később odajött, és elmagyarázta hogy ha valamilyen csoda folytán nem küldenek ki érettségiről, akkor az érettségik átadására menjek ünneplőbe, mert különben nem adják át. Mosolyogva rákérdeztem hogy komolyan gondolja-e ezt, amire az volt a válasz hogy (határozottan) igen.
Nem provokálni akartam őket, egyszerűen csak utolsó pillanatba táblázták csak ki az időpontokat, és az egész hetemet e miatt az egy 15 perces szóbeli miatt nem tettem szabaddá. Erre megfenyegetett, pedig jogszabály alapján nem is szabadna kötelezővé tenni az "Ünneplő öltözetet".
Félreértesz. Nem azt várom el, hogy "toleráljanak". Arról már rég lemondtam. Azt várom el, hogy ha már bürokraták, akkor legalább törvényes bürokraták legyenek.
Ha egyszerűen csak toleránsok lennének, most nem lenne miről beszélnünk. Ha egyszerűen csak bürokraták lennének, akkor se lenne miről beszélnünk. De igazából egyikek se.
Valamiféle "hagyomány alapú törvénnyel nem egyező intolerancia" van hatályba. És ha ezt bárki észreveszi, akkor az itt tapasztalt heves ellenreakciókat vált ki.
Az iskola elméletileg arra tanítana, hogy érett, felnőtt emberként gondolkodj. De egyszerűen nem látok olyan értelmes, összefüggő gondolatmenetet, amivel a saját elveiket igazolhatnák.
Franciaországba nagyon kemény bürokrácia van. Nem voltam oda érte. De legalább annyit el lehetett mondani, hogy van egy kép, egy elv ami alapján működnek. Lehet, hogy ez a kép nem a legjobb, leghatékonyabb, de legalább volt egy általános elképzelés, amit az összes állami intézmény elfogadott és alkalmazott.
Ehhez képest itt homály van. Valamiféle hagyomány-alapú, Szociál-Horthysta porosz eredetű félbürokrata, szubjektív alapokon nyugvó rendszer áll fent, ami még a többi állami szervezettel sem képes együttműködni (pl. a szabályzatai megalkotásában...)
A jogi részen meg nem azért vagyok kiakadva, mert hogy nincsen minden pitiáner jogsértésből bírósági tárgyalás.
Hanem azért, mert egy Állami intézmény, egy iskola, amely a jövő állampolgárait neveli, képes keresztül kasul hajtani a saját tulaja, finanszírozója törvényein. Hogyha egy Francia vagy Belga iskola alkalmazottja fenyegetett meg volna azzal, hogy visszatartja a hivatalos irataimat, botrány lett volna belőle. De (Hogy Magyarországon maradjunk) ha a jelenlegi főnököm, vagy nagyfőnököm fenyegetne meg azzal, hogy nem látom többet az irataimat, repülne a cégtől. Sőt, elég ha bármiféle negatív megjegyzést tesz bőrszínemre, hajszínemre, származásomra, vagy koromra (!). A cég hírnevét rontaná hogyha ilyen ügyekre fény derülne.
Hogyha befektetők kezén lévő cégek, amelyek fő célja a profit-termelése, a terjeszkedés, képesek törvényesen működni. Képesek tiszteletbe tartani az alkalmazottaikat, és nem balhézni velük minden idióta ügy miatt, nem tudom miért nem képes erre egy oktatási intézmény.
Ha az állam képtelen a saját intézményeivel betartatni a saját szabályait, nem értem milyen alapon próbálja ugyanezeket a törvényeket ráerőltetni a tőle független magánkézben lévő cégekre. Mégis azt látom, hogy a verseny-szférában van elképzelés, az államiban pedig nincs. És amint ezt valaki (jelen esetben én) leírom, a Magyarok többsége fegyvert ragad, körbeállja az elavult és megmagyarázhatatlan alapokon nyugvó intézményt, és haláláig védi.
Itt most arról van szó, hogy törvényszegéssel él és fenyeget egy iskola. Gondolom 180-as IQ és 3 doktori kell ahhoz hogy megértsétek ez miért nem jó így, szóval inkább hagyom. Én rengeteg indokot, gondolatmenetet, érvet írtam le, ti meg csak az "így kell" vagy "úgy kell" meg a nagy Gyurcsánytól tanult "menj külföldre ha bajod van" érvekkel jöttök.
Majd ha valaki le tudja vezetni, hogy miért jogos ha egy iskola a magánirataim elkobozásával fenyeget azért, mert nem fekete hanem fehér nadrágba mentem be, akkor lesz miről beszélgetnünk.
AZ ügyvédnek meg csak annyit kell tennie, hogy elegánsan nézzen ki. Azt is azért, mert így adja el magát neked. Így vesz rá hogy sok ezer forintot lökj oda neki azért cserébe, hogy így majd képvisel téged. Így hiteti el magáról, hogy ért a dolgához, és hogy kellőképp védeni fogja az érdekeidet.
Hogyha egy ügyvédet beküldenél ABC sorrendből vizsgázni, akkor nem feltétlenül menne öltönybe a 35 fokba. Ez történt velem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!