Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Megfenyegetett az iskola...

Megfenyegetett az iskola jegyzője. Perelhető?

Figyelt kérdés

Ma volt előrehozott érettségim. Pontosabban annak a szóbelije. Alfabetikus sorrendbe voltunk (mi, vizsgázók) rakva, így az utolsók között voltam. Természetesen az időpontot is csak tegnap mondták meg, és már volt programom mára. Mivel átrakni nem voltak hajlandóak, kénytelen voltam az említett programom után bemenni, így viszont nem volt lehetőségem ünneplő ruhát felvenni.

Lényeg: a bejárati ajtónál összefutottam az iskolánk jegyzőjével, megjegyezte hogy nincs rajtam ünneplő, majd később odajött, és elmagyarázta hogy ha valamilyen csoda folytán nem küldenek ki érettségiről, akkor az érettségik átadására menjek ünneplőbe, mert különben nem adják át. Mosolyogva rákérdeztem hogy komolyan gondolja-e ezt, amire az volt a válasz hogy (határozottan) igen.

Nem provokálni akartam őket, egyszerűen csak utolsó pillanatba táblázták csak ki az időpontokat, és az egész hetemet e miatt az egy 15 perces szóbeli miatt nem tettem szabaddá. Erre megfenyegetett, pedig jogszabály alapján nem is szabadna kötelezővé tenni az "Ünneplő öltözetet".

2013. jún. 18. 20:32
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
90%
Több osztálytársam a nagy melegre való tekintettel nem öltönyben/egyenruhában érkezett az érettségire, hanem rövidnadrágban/miniruhában. Természetesen hozták az ünneplőt. Nem értem neked miért nem fért el egy zacskó/ruhazsák a kezedben.
2013. jún. 18. 21:23
 12/25 A kérdező kommentje:

Felelősségérzet? Bőr a pofámon?

Szerintem te 89 előtti vagy...

Én elég sokat éltem külföldön, és botrány lett volna belőle, ha az iskola ilyenekkel fenyegetőzik.

Gondolom most neveletlen idiótának tartasz, de szerintem ha ennyit sírunk hogy miért nincsenek itt Nyugati fizetések, talán nem ártana kicsit modernizálódni. Nem csak technikailag, hanem hozzáállás szempontjából is.

Ahogy írtam, szabaddá tettem azt a délutánt, csak a nyamvadt ünneplőjüket nem volt lehetőségem felvenni.

Elég egyszerűen látom a dolgokat: Fejpénzt kapnak utánam, cserébe teljesítik a kötelességeiket. A kötelességeiknek (és jogaiknak) nem része hogy az öltözetemet szabályozzák. Szólnak utolsó pillanatba hogy másnap vizsgázok, bemegyek, de nincs lehetőségem átöltözni, erre hivatalos dokumentumaim kiadásának megtagadásával fenyegetnek.

Szerintem itt nem én vagyok a felelőtlen. Nem én tagadom meg, az engem finanszírozó állam törvényeinek betartását (miközben a jövő nemzedékének nevelésével vagyok megbízva) Nem én fenyegetőzök alaptalanul, olyan indok miatt, ami nem is tartozik a hatáskörömbe.

Ha van ellenérved, megvitatnád álláspontodat, tedd. De kérlek ne azzal állj elő, hogy a te erkölcsi világodba mennyire elítélendő vagyok, mert ez nem érv.

2013. jún. 18. 21:29
 13/25 anonim ***** válasza:
75%
De milyen jegyzője van az iskolának?
2013. jún. 18. 22:06
 14/25 anonim ***** válasza:
84%

Hat nezd, ez illedelmesseg. Nalunk elofordult, hogy az igazgato hazakuldte azt, aki strandpapucsban ment atvenni az erettsegi bizonyitvanyat. Ebben csak annyi a lenyeg, hogy ha mar a tanaraid idot szakitanak rad, kioltoznek, benned is legyen mar annyi, hogy ugyanigy megtiszteled oket.

Te vagy a hulye, de nyilvan nem fogod ezt belatni, hiaba mondja ezt minden valaszado:) Csak annyit vallalj, amennyit teljesiteni tudsz. Ugy latszik neked nincs tul jo problemamegoldo kepesseged, vagy egyszeruen csak leszarod. Hidd el, a nagy nyugat sem ilyen hozzaallastol lett olyan hu de f@sza.

2013. jún. 18. 22:24
 15/25 anonim ***** válasza:
89%

Ha a nyugati viselkedésmintával példálózol, akkor kezdhetnénk rögtön a toleranciával, vagyis egyszerűbbre lefordítva nem akadsz fent minden embernek minden apró baromságán. Ha jogilag nem teheti ezt meg, akkor nyilván direkt túlzott, az is lehet, hogy poénkodott, csak a stílusából adódóan nem következtetted ezt le. A lényeg az, hogy túlkonspirálsz egy nevetségesen hétköznapi ügyet, és pereskedésről beszélsz. Ez egy olyan dolog, amit az ember kb. 2 órával később már el is felejt alapvetően, nem ilyen kispolgári felháborodást vág le.

Másrészt meg nehogy már te akard megszabni diákként az érettségid időpontját és körülményeit. Igenis szabaddá kell tenned a hetedet. Ezt jobb ha jól megjegyzed, mert egyetemen, vagy állásinterjún a megfelelő megjelenés hiányában akár a bemutatkozással indulhatsz is hazafelé. Nem te teszel nekik szívességet, főleg mivel gondolom nem múltak életek az aktuális programodon.

2013. jún. 18. 22:25
 16/25 A kérdező kommentje:

"Másrészt meg nehogy már te akard megszabni diákként az érettségid időpontját és körülményeit. Igenis szabaddá kell tenned a hetedet. Ezt jobb ha jól megjegyzed, mert egyetemen, vagy állásinterjún a megfelelő megjelenés hiányában akár a bemutatkozással indulhatsz is hazafelé. Nem te teszel nekik szívességet, főleg mivel gondolom nem múltak életek az aktuális programodon."

Csak mondjuk előzetes megegyezés alapján van Interview. Nem 1 nappal az alkalom előtt szolnak hogy "jah, amúgy holnap jössz ide 3-kor" aztán képtelenség módosítani rajta. Mindenesetre volt annyi értéke a tudásomnak, hogy ennyivel megtiszteljenek a munkaadóim.

A tanárok pedig nem voltak kiöltözve. Volt néhányukon valamiféle ing, de rajtam is az volt. HA a piros ing fekete nyakkendőt "megtisztelésnek" tartjuk, akkor nincs miről beszélnünk, mert ennél még én is formálisabban voltam felöltözve.

A jegyző pedig halál komoly volt.

Az érveimre pedig még mindig nem érkezett válasz. Szokásokra meg "tiszteletre" hivatkoztok, ami még mindig csak a személyes erkölcsi nézeteken alapszik. Szerintem pl. a piros inges fekete nyakkendős tanárom egyáltalán nem volt "Megtisztelően" felöltözve, de ebbe semmi beleszólásom nem volt, és a vizsga menetét sem zavarta (ahogy az én öltözetem se). A "Probléma megoldó" képességemre hivatkozás pedig csak egy átfogalmazott "szemét egy alak vagy".

Még valami: én csak azt kérdeztem jogilag hogy áll az ügy, szóval ha valakinek van megfelelő végzettsége (bár ezt a válaszok kidolgozottsága alapján kétlem) akkor kérem válaszoljon.

U.I.: Sajnálom hogy diákként is embernek képzelem magam. És sajnálom hogy nem tekintem az iskolát az atyaúristennek, az elveiket meg szent szövegnek (miközben a törvénnyel ütköznek). Mindezt úgy, hogy abból a pénzből élnek, amit állam bácsitól kapnak utánunk, tanulók után...

2013. jún. 18. 22:43
 17/25 anonim ***** válasza:
91%

Miért nem költözöl vissza külföldre, ha az ottani normákat várod el itt is? Amikor valami itt jobb, mint abban az országban, azért is háborogsz? Vagy azért meg ott veszekszel?

Az iskolának egyébként nincs jegyzője, maximum az érettségi bizottságnak.

Ha utánaolvasol az érettségi vizsga szabályozásának, látni fogod, hogy a beosztást a bizottság a nyitóértekezleten hagyja jóvá, ezért hivatalosan nem is létezik az előző napon. Tehát ha azt várod el, hogy napokkal vagy hetekkel előre megmondják neked órára, mikor vizsgázol, akkor lehetetlent vársz el. Megmondták, melyik napokon van az érettségi, ezen belül nem tudják előre megmondani.

Fenyegetést pedig nem látok benne. A tanárok részéről természetes, hogy meg szeretnék őrizni az érettségi komolyságát és méltóságát, ez a dolguk.

2013. jún. 18. 22:57
 18/25 A kérdező kommentje:

Nem csak az érettségi menetével van bajom. Ahogy írtam, én bementem a kért időpontra. Csak éppenséggel nem pont fehér ing és fekete nadrágba(aminek amúgy rengeteg köze van Magyarország történelméhez, elveihez, jelképeihez...) Hanem egy elegáns, csíkos ingbe, és farmerba. Ugyanabba az öltözetbe, amibe állásinterjúra is mentem, és amivel felvettek.

Azt nem bírom elfogadni, hogy képes egy állami intézmény (az iskola) megszegni (állami) törvényeket. Mindezt úgy, hogy közben ők tanítják a jövő állampolgárait...

A "Menj külföldre ha bajod van" érvet meg már kedves Gyurcsány elvtárs el lőtte párszor, kíváncsi vagyok mit szóltál hozzá akkor.

Az érettségi képéről meg annyit, hogy ha annyira fontos lenne akkor nem díszelegnének tanárok piros ingekbe és fekete nyakkendőkbe.

Lehetne mondjuk az időpontok korszerűbb módon való megosztásával, a menetrend betartásával, és a törvénytelen elvárások illetve fenyegetések kihagyásával. De gondolom nincs eléggé fejlett megoldóképességem hogy megértsem, miért fontosabb a kommunizmusból ránk maradt fehér ing fekete nadrág, mint az érettségi tényleges színvonala.

2013. jún. 18. 23:12
 19/25 A kérdező kommentje:

Amúgy meg nem mondták meg melyik nap lesz az érettségi. Nem azt mondom, nem tudom, hogy elméletileg meg kéne-e, csak jelzem, hogy beleolvasol a leírtakba olyan tényeket, amik egyszerűen nem szerepelnek.

Továbbá tagadod hogy fenyegetés történt volna, pedig szó szerint ez hangzott el:

"Ha csütörtökön, érettségi átadón nem ünneplőbe jelensz meg, nem veheted át az érettségi papírodat, és a bizonyítványodat". Mivel ezek átadásának megtagadása önmagában bűncselekmény, igenis fenyegetés történt.

A fenyegetés nem feltétlenül fizikailag értendő. Ha munkahelyről való kirúgással, a családod anyagi tönkretételével, vagy a hivatalos papírjaid elrablásával próbálnak megfélemlíteni, hogy rábírjanak valamire, akkor fenyegetés (és/vagy zsarolás) áll fent.

Ha a munkáltatód (ha egyáltalán van) azt mondaná, hogy holnaptól muszlim köpenybe kell bejárnod, és ha nem teszed akkor elveszik a személyidet, fel lennél háborodva. Itt pont ez történt, csak mivel az Iskola ugye szent, a diák meg természetesen hülye, ezért próbálod megindokolni, miért is jó dolog törvénysértéssel fenyegetőzve rábírni a diákot hogy az ősmagyar, érték-gazdag fekete nadrágot és fehér inget vegye fel, az amúgy teljes mértékben elfogadható öltözete helyett.

2013. jún. 18. 23:42
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

Az teljesen normális gondolat, hogy a felesleges formalitást nélkülözve is fent tud maradni egy társadalom, én is egyetértek azzal, hogy a kiöltözés egy értelmetlen hagyomány. Viszont az a gond, hogy te elvárod a realista gondolataid tiszteletben tartását, míg a jegyzőtől bürökratikus viselkedést vársz el. Ha azt hiszed, hogy nem kaptad volna meg az érettségi bizonyítványodat, ha nem a megfelelő ruhában érkezel, miközben ez ellenkezik a hatályos joggal, akkor te nagyon naiv vagy, hogy más szót ne használjak.

Tehát röviden: ha elvárod, hogy más is szóról szóra tartsa be a szabályzatot, akkor ez önmagadra is legyen érvényes, és legyen benned annyi, hogy nem jelensz meg érettségin utcai ruhában. Ha meg elnéző hozzáállást vársz el, akkor te is legyél toleráns. Ha itt tervezel maradni az országban, akkor jobb ha hozzászoksz ehhez, mert ha minden embert perelhetnénk, lecsukathatnánk 1-1 kijelentéséért, akkor a fél ország börtönben, a másik fele meg a bíróságon ülne.

2013. jún. 19. 08:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!