Egy plágium kinek a felelőssége?
Ez melyik suli, melyik szak? És milyen szint? (alapképzés vagy mesterképzés?)
Amúgy sajnos a diáké. De pl egy BA/Sc dolgozatnál nem is nagyon muszáj irodalomismertetésnél többet tenni.
Illetve milyen következményei lesznek a dolognak?
Meg ki vette észre a plágiumot? Nem csak 1 opponáló volt?
De miért a diák hibája? Honnan tudja a diák, hogy amit csinál az hibás, és rossz, hogyha a saját konzulense javasolja neki hogy ezt így kell megcsinálni? És mikor hajtja a diák, hogy önálló kutatást akar írni, akkor a konzulense lebeszéli róla, mondván hogy "jóezígy'". Senkivel sem konzultáltam érdemben, szakirodalmakat nem kaptam, magam állítottam össze a dolgozatot, majd 3 tanár hagyta jóvá hogy ez mennyire jó munka. Mikor továbbvittem, akkor az ország legelismertebb tanárai mondták h ez bizony plágium.
Én utánanéztem a plágium szó pontos jelentésének, és azt jelenti hogy szöveg átvétele, hivatkozás nélkül, és a szöveged a szerző a sajátjaként tünteti fel. Nekem ilyen nem volt! ott volt alatta a hivatkozás, csak azt kifogásolták hogy más kutatása szerepelt benne az enyém helyett. A szakmaiak egyértelműen a konzulensem tartották felelősnek, mivelhogy nem készített fel érdemben, és neki kellett volna megtanítania engem az alapvető formai, és tartalmi követelményekre. Mindez elmaradt. Kétszer találkoztam a konzulensemmel, akkor is közölte h neki csak egy fél órája van, és h ne vegyem ezt az egészet túl komolyan, szarjam le (bocsánat). A probléma h szentül elhittem a konzulensem és a másik két tanár szavát, bíztam bennük, cserben hagytak, pedig ambiciózus diák vagyok, formálható, képlékeny, és bíztam a segítségben hisz az a terület érdekel amiből a dolgozatomat írtam. Roppant kellemetlen az egész. Következménye nem lesz, mert nem az én hibám, de elhihetitek hogy mennyire égtem... a dolgozatomat 3 tanár látta, többször, mégis hemzsegett a formai és tartalmi hibáktól! Elavult rendelkezések voltak benne, és basszus, senki nem vette észre?:S Ha nekem, mint hallgatónak azt mondja 3 tanár hogy ez mennyire remek munka, persze h elhiszem, hisz az adjunktusok, és egy egyetemi tanár szavát hogy vonhatnám kétségbe?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!