Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mit csináljak? Hagyjam ott az...

Mit csináljak? Hagyjam ott az egyetemet?

Figyelt kérdés
Egyáltalán nincs kedvem tanulni, pedig 5 vizsgám lesz jövő héten, pénteken pedig egy. Egész nap csak ülök a tanulnivaló felett, de nincs hozzá erőm+kedvem. Lehet, hogy rossz szakot választottam? (történelem) Ez az első vizsgaidőszakom nagyon elkeserít, hogy ennyire nem megy.19/L

2013. jan. 9. 18:07
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Szerintem ezek az érzések nem jelentik feltétlenül azt, hogy nem neked való a pálya.

Mint írtam, szerintem sokan szembeülnek azzal, hogy (főleg az első időkben) nem azt kapják, amit vártak. Ez alapból szül egy stresszhelyzetet, negatív érzelmi állapotot, így ha még pluszban nem is sikerülnek úgy a vizsgák, ahogy az ember szeretné, akkor még lentebb kerül lelkileg.

Próbáld meg azt tudatosítani magadban, hogy ez most egy ilyen negatív érzelmi hullám az újdonság, a változás, a nem várt stressz miatt, ami ahhoz vezet, hogy sokkal szürkébben látod a dolgot, mint egyébként.

Aztán következő lépésben azt gondold végig, hogy maga a cél az még vonzó-e a számodra. Azaz a cél az még továbbra is tetszik, csak a hozzá vezető út az, ami elgondolkodtatott, vagy úgy érzed, hogy igazából már a végcél sem (azaz hogy történész/tanár stb. legyél) vonzó?

Ha az előbbi, akkor gondolj arra, hogy mindenki életében vannak negatívabb periódusok. A vizsgák is nagyban függnek a tanártól, a szerencsétől, az érzelmi állapottól stb. Az, hogy egy vizsgád nem sikerült/nem jól sikerült, nem azt jeleni, hogy totál alkalmatlan vagy az egészre.

Erőt kell meríteni, fel kell állni és továbbmenni. Kitűzni egy kisebb, elérhetőbb célt, így könnyebben fog siker érni. Ha lesz sikerélmény, akkor a negatív hullámból is könnyebb lesz kimászni.

Továbbá ne engedd, hogy teljesen elhatalmasodjon rajtad a vizsgák miatti stressz és depresszió.

Ilyenkor az ember hajlamos arra, hogy semmit nem csinál, csak otthon ül és próbál tanulni.

De ez természetesen nem megy, hiszen nem lehet egész nap koncentrálni, főleg nem akkor, ha ilyen gondolatai vannak közben, mint amiket érzel.

Így persze az ember nem tud odafigyelni, nem megy jól a tanulás, lemarad, amitől persze csak még rosszabb lesz, hiszen elkezd enni a bűntudat. "Már megint nem haladtam semmit, az én hibám, totál elcsesztem az egész napom stb.".

Ez így nem megy. Néha ki kell kapcsolódni, pihenni, eleget aludni.

Próbáld meg kicsit beosztani az időt. Mondjuk "megtanulok x tételt, ha az megvan, akkor pihenek". Mindenképp olyan célt tűzz ki, ami elérhető. Utána pedig menj el egyet sétálni, kávézni, hívd fel valamelyik barátnőd, menj el sportolni, vagy csinálj bármit, ami kikapcsol. De ennek is határold be az idejét. Ez egy kicsit feltölt, és akkor talán jobban fog menni a tanulás.

A vizsgának meg úgy állj neki, hogy te megtetted azt, amit tudtál. Ha nem sikerül, akkor még egy kicsit rá kell gyúrni, és menni fog.

2013. jan. 10. 17:24
 12/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a a biztatást, ez most nagyon jól esett a lelkemnek. Megfogadom a tanácsodat.
2013. jan. 10. 18:05
 13/13 anonim ***** válasza:
Örülök, ha segítettem:)
2013. jan. 10. 18:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!