Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ékszerész képzés. Létezik...

Ékszerész képzés. Létezik ilyen? Mint szakmáról mit gondoltok róla?

Figyelt kérdés
2012. aug. 17. 01:56
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Ékszerész, mint mi? Ékszerbecsüs, ékszerkészítő, eladó...?

Ékszerbolti eladónak tanultam és mindig volt műhely az üzletekben ahol dolgoztam. Nekem nagyon tetszik szép szakma. Csak az a probléma, hogy a csiszoló gyantától olyan lesz a kezed, mintha a krumpliföldön dolgoztál volna és alig lehet letisztítani.

A másik meg az, hogy nem egy olyan szakma, amivel tele van az Expressz és társai. Inkább családi vállalkozások ezek és rengetek pénz beindítani egyet. Rengeteg gép kell, szerszámok, engedélyek, stb.

De ékszerbecsüst se nagyon keresnek. Épp munka nélkül vagyok aktívan keresgélek hát biztos feltűnne.

Esetenként a BÁV-nál keresnek ilyeneket de nagy gyakorlattal.

Egyébként üsd be a gugliba, hogy ékszerész képzés és egy csomó találatot kidob.

2012. aug. 17. 02:09
 2/7 A kérdező kommentje:
Engem a készítés érdekelne :) Minden szép szakmának megvannak a hátrányai. Lehet ezt hobbi szinten űzni? Mármint, egyetem után dolgoznék pár évet, míg nem lesznek meg az alapvető anyagi feltételek (kocsi, ház, stb. ), és akkor már lenne pénzem beindítani egy vállalkozást. Azaz a kérdésem: lehetne ezt hobbi szinten űzni?
2012. aug. 17. 02:49
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Ezt nem lehet hobbi szinten űzni mert irtózatos befektetésekre lenne szükséged már a legalapvetőbb gépekhez is, mint egy forrasztó vagy polírozó, csiszoló. Milliós tételek. Plusz az engedélyek. Az ügyfélkör kiépítéséről meg ne is beszéljünk mert ugye ők tartanak el.

Na és kell egy műhely is hozzá. Ez nem az a hobbi foglalkozás sajna. A legtöbb, amit tehetsz, hogy bemész aranyművesekhez, ötvösökhöz és elbeszélgetsz velük mennyi az esélyed elhelyezkedni.

2012. aug. 17. 13:27
 4/7 A kérdező kommentje:
Értem. Köszi a válaszokat, hasznosak voltak!
2012. aug. 17. 15:27
 5/7 anonim válasza:
100%

Egyáltalán nem drága egy polírozó, vagy egy kis kézi maró. Ráadásul ha igazán szép és egyedi dolgokat akarsz csinálni, akkor azt kézzel fogod tudni elérni.

TÉVHIT, hogy gépekkel minden jobb. Ugyan pontosabb, szimetrikusabb, szabályosabb, de az ilyeneket tömegesen okádják mindenhonnan, ez nem érték. Sokkal szebb és saját bőrömön tapasztalva több öröm is van a készítésében annak amit kézzel készítesz, ráadásul amin te majd morogni fogsz, hogy né ott is, meg itt is elrontottam, azon más mosolyogni fog mert nem is látja, ráadásul ezek valamilyen oknál fogva jobban tetszenek az embereknek.

Én nem ékszerésznek tanultam, de mesterem tanulta azt is így sok mindent megmutatott ebből is, sokszor éjfélkor is maszekolgattam, mert valami hajtott, hogy csináljam, csináljam.

Majd meglátod, hogy ha igazán szereted, nem fogod győzni mondani az embereknek, bocsánat de nem csinálok még egyt ebből, bocsánat de nem akarom ezt megcsinálni ÉS EZ FONTOS. Én sem hittem el, pedig mondták: nem szabad bevállalni olyat amit nem szeretsz igazán!

Ráadásul még ha lenne is időd megcsinálni, meg kedved is van hozzá, de az ember akinek csinálnád éppenséggel hidegen hagy, akkor vagy nagyon lassan fog haladni a munkafolyamat, vagy a végeredmény egy átlagos valami lessz ami ugyan szép lessz, de nem fogja mindenki azt akarni valami megmagyarázhatatlan ok miatt.

Szeretet kell a kézművességhez és ezt gépekkel nemcsak nehéz, de szerintem nem is lehet átadni.

Persze kellenek gépek a nagyoláshoz, az unalmas részek felgyorsításához, de a ruhát kézzel add rá ;)

2017. szept. 4. 16:57
 6/7 anonim válasza:
100%

Előző vagyok.

Még annyit, hogy ékszereket nem csak aranyból vagy ezüstből lehet készíteni, márpedig e kettőhöz kell csupán képzés. Akár fából, rézből is lehet szépeket varázsolni.

Ráadásul ma már van egy KATA vállalkozói engedély, ami havonta 50.000Ft és ebben benne van az olyan is mint a TB. Továbbá lehet igényelni hat hónap támogatást, ami vissza nem térítendő!

Nem olyan nehéz az, csak igazán akarni kell.

Nekem a legnehezebb, hogy találjak egy olcsó parasztházat, ott az ember kimegy eszik egy almát, hallgatja a madarakat s közben kiötli mit is szeretne teremteni, majd ha kedve van hozzá elkészíti.

Azt hinnénk, hogy erre nincs idő, akkor éhenhal az ember. Nos, egyrészt éhen falun nem lehet halni, másrészt tévhit, hogy ez lassú munkatempó. Városban tényleg az volna, ott az ember sanyarog, gyötrődik, falun a boldog idő, amit alkotásra használsz sokkal-sokkal több, ha jól csinálod, még álmodban is alkotsz s mikor felkelsz már csak rajzolsz majd el is kezded csinálni, alkotni, teremteni :)

2017. szept. 4. 17:04
 7/7 anonim ***** válasza:
51%

most rákerestem:

vannak oktatások, de ... szerintem pár év és jórészt ezt is robotok csinálják, vagy rabszolgák, amelyik olcsóbb.

Ha gyorsan olcsón meg lehetne tanulni, másodállásnak, szabadúszós munkának jó lehetne. Ékszerész-Aranyművest találtam, nem tudom mennyire aktuálisak.

2018. dec. 6. 16:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!