SOS! Elbúcsúzzak végleg az álmomtól, hogy valaha orvos leszek vagy EZ tényleg REMÉNYTELEN? (többi lent)
Ebben a tanévben leszek végzős (2012/2013).Amióta az eszemet tudom,orvos szeretnék lenni.Elszánt vagyok,tudják rólam,hogy egyik napról a másikra nem szeretek és nem is tudnék feladni dolgokat.
Biológia és kémia fakultációra járok.A biosz jól megy (voltam versenyen is belőle,jó helyezéssel),de kémiának a számolás része szörnyű :( Itt be merem vallani,hogy év végén kettes lettem fakton.Járok különtanárhoz is,de a faktos tanárom már tavaly kijelentette,hogy szerinte a kémia emelt reménytelen lenne számomra jó eredménnyel (80% környéke).Az elmélet kémiából is megy.A problémák állítólag ott kezdődnek nálam,hogy matek,pedig abból sem vagyok alapórán vészedesen rossz,4-es vagyok.A többi fő tárgyam ötös,amit vinni fogok.
Nyelvvizsgám három van (angol,német közép és német felső),októberben szeretném letenni az angol felsőfokot.Van egy előrehozott nyelvérettségim,ami 96%-os lett.
Járok különtanárhoz amúgy sullidőben matekból is (egy hajszál választott el az ötöstől,nagyon dühített a vitt pontok miatt,most nyáron angolból és kémiából járok.De kémiában nem nagyon fejlődöm...bár most nyáron azért még nem szakadtam bele.
Szóval a kérdésem:kémiából ebben az egy hónapban lehet valami jelentős fejlődést produkálni? Vagy ha már annyira reménytelen,hagyjam? Nagyon félek még a gondolátatától is,hogy feladjam az álmom!
Kérdezem én:van még remény??? Láttatok már ilyet?
Légyszi őszintén válaszoljatok,hogy ti mit gondoltok erről? Feladjam vagy ne? (Tudom,tudom hogy van a mondás hogy soha ne add fel,de ha nincs más kiút?)
Előre is köszönöm szépen!!!
UI.:Ha úgy döntök,akkor leadom a kémia fakultációt még év elején!Ti esetleg mit javasoltok még orvosi helyett?
A helyesírási hibákért elnézést!
A "láttatok már ilyet" alatt azt értem,hogy valaki annyira felfejlődőtt,hogy mégis orvos lett a végén? Pedig nem sok jóval bíztatták...
Köszönöm :)
Arra is gondoltam,hogy esetleg tényleg nem nekem való pálya lenne,mert nagyon szélsőséges az érdeklődési köröm,iromdalom a másik nagy kedvenc a biosz és kémia mellett.Nagyon szeretek írni,talán ez a másik szenvedélyem (csak úgy mellékesen leírom,hogy költő-tanár ebbe az irányba bíztat).
Lehet,hogy nem lennék boldog ezen a pályán? Nem tudom...
Szerintem, ha a biosz emelt érettségit megcsinálod 95% felett a kémiát pedig mondjuk "csak" 75%-ra akkor mág esetleg megvan az esélyed arra, hogy felvesznek orvosira.
Mert akkor tudod duplázni a kémia és biosz érettségit. (95+75)*2=440 pontod lenne amivel talán megvan az esélyed, bár attól függ milyen karra akarsz menni és persze, hogy meglyik egyetemre.
Ha nem adod fel és gőzerővel tanulod a kémiát, anyagi helyzeted megengedi a különtanárt és oda is jársz, akkor még megvan az esélyed. Bár bejutni és bentmaradni nem ugyan az. Ha nem megy a kémia, akkor nagyon meg fogsz szenvedni az orvosin. Persze nem lehetetlen megcsinálni. Hajrá, sok siekrt hozzá!
Jujj köszönöm Nektek :)
Már visszadtátok a lelkesedésemet a válaszaitokkal is,mindeki megkapta a zöld kezecskét!Rég' kaptam már ennyi hasznos választ ezen az oldalon :)
Utolsónak:sajnálom azt a három pontot :( (Engem ezért bosszant az a matek négyes,mert mi lenne ha enge az vinne be?) Te se add fel! Remélem,jövőre együtt az orvosin :)))
(Bárcsak úgy lenne....)
Szerintem nem sok olyan orvos van aki a napi gyakorlatban kémiai számolásokat csinál. Szóval ez ne tántorítson el ettől. Amúgy szerintem túlparázod a dolgot, mert két felsőfokúval és egy emelttel (biosz) már így is elérnéd a maximális vihető pluszpontokat, nem? Bár én 2007-es vagyok és azóta nem követem (nagyjából 1-2 évente változik..), de ha így van akkor fölösleges is lenne kémia emelt. Bár a fene se tudja, hogy most kötelező lesz-e két emelt is az orvosira.
Lényeg a lényeg, hogy ne add fel.
Én igazán nem szeretnék beleszólni, de inkább leírom a véleményem, mert tényleg csak a jó szándék vezérel. Ha van már német felsőfokúd és angol közeped, az már nagyon szép eredmény, én a helyedben nem "pazarolnám az időmet" egy angol felsőfokúra is, mert perpill az felesleges neked. A német felsőfokúd önmagában is elég lenne, sőt, ahhoz, hogy bejuss az orvosira, még szükséged sincs rá... (tudom, hogy a diplomához majd kell) Az, hogy év végén 2-es voltál kémiából, nem lenne óriási probléma, mert még igenis van időd felkészülni. Viszont akkor úgy tűnik, hogy változtatni kellene a prioritásodon. Kémiát szigorúan 1. helyre kellene venned, inkább abból járjál magántanárhoz, mint angolból, komolyan, abból már úgyis van egy nagyon szép előrehozott érettségid. A másik pedig, hogy a magyar, matek, töri is szoruljon kicsit hátrébb. Legyen meg az ötös, de ha nincs is meg valamiből, akkor is kevesebbet veszítesz, mintha a kémiádat jól elrontanád.
Gondold végig logikusan: a töri középszint nem igényel túl nagy töritudást, az atlasz hatalmas segítség. A magyar érettségi egy szövegértés + egy érvelés/műelemzés/összehasonlítás, ehhez sem kell agyontanulnod magad. A matek érettségi már húzósabb, de mivel ezeket átlagolják, az angol, magyar, töri sokat húzhat rajta. Félre ne érts, nem azt tanácsolom, hogy egyáltalán ne tanulj, igyekezz 5-ös lenni, de az semmiképp se menjen a kémia rovására. Ha a kémiába és bioszba nem adsz bele mindent, akkor sajnos tényleg esélytelen... Tapasztalatból beszélek egyébként. Tudom, hogy tisztában vagy a pontrendszerrel, nem azért írom: 500 pontból 100 már csak a két emelt, ami alapból kötelező, 100 az év végi jegyek, tavalyi matekoddal azt hiszem 4 pontot veszítettél a 100-ból, tehát 96-nál jársz. 100 pont az érettségi átlag, ha lenne 85, akkor 15 pontot veszítenél. A kémia és biosz viszont önmagában 100-100 pont. Tehát ha a bioszod szóbelivel mondjuk 90%, a kémiád pedig 70%, akkor ez együtt 160 pont. Így lenne 441 pontod, ami vidékre nagy valószínűséggel elég, de lehet, hogy Pestre is. Viszont ha a kémiád csak mondjuk 50% lenne szóbelivel, akkor már csak 121 pontod lenne, az már mindjárt neccesebb...
Lényeg, hogy én a helyesben nem adnám fel, mert láttam már olyat, aki így képes ilyen előzményekkel volt bejutni! (komolyan mondom!) De csakis akkor, ha a hangsúlyt a kémiára helyezed és a bioszra. Ha a többit is meg tudod tanulni 4-esre és 5-öesre, akkor ezt is meg fogod tudni tanulni. A magántanárt pedig inkább ebből javaslom. Sok sikert! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!