Nehéz a kisérettségi?
Nálunk most volt 11.-ben kisérettségi, én nagyon paráztam tőle, de utólag belátom, nem kellett volna. :D
Irodalomból, németből és töriből volt kisérettségi.
Irodalomból 20 tételünk lesz érettségink, ezért most - mivel kisérettségi - fele annyi volt, tehát adott volt a 10 tétel, amiből fel kellett készülni. Egyszerre 3-4 ember ment be a terembe, az asztalon összehajtva le voltak rakva a tétel címek és húzni kellett egyet. Aztán volt kb. 20-30 perc felkészülési idő, ez alatt vázlatosan leírtuk, ami az adott tétellel kapcsolatos stb. Ez egyébként nagyon hasznos, érettségin lesz ilyen, felolvasni nem lehet, de néha bele lehet pillantani és akkor szépen fel tudod építeni a feleletet. Aztán a felkészülési idő után kimentünk az első padba leültünk és elmondtuk, amit tudtunk. A végén a tanárnő értékelte a feleletet, tanácsot adott, esetleg kérdezett. A naplóba egy jegyet írt, de pirossal írta és bekeretezte, hogy tudja, hogy ez a kisérettségi jegy, ami 3 jegyet ért.
Németből 4 témakör volt megadva, amit már korábban tanultunk. Szintén le volt téve a papír a témakörök címével és húzni kellett. Utána volt kb. 10 perc felkészülési idő, majd kimentünk és elmondtuk, amit tudtunk. A végén a tanárnő értékelt és jegyet adott. Ez egyébként egy jegyet ért.
Töriből még év elején lediktálta tanárnő az összes tétel címét, ami érettségin is lesz majd és bejelöltük azt a 13 vagy 14 tételt, ami kellett a kisérettségire. Aztán húztunk 1-1 papírt, amin egy szám volt. Felírtuk a számot a lapra, utána elmondta a tanárnő, hogy melyik tétel hanyas számú és azt kellett leírni. Nekem ez annyira nem tetszett, azt gondoltam, hogy felelni fogunk, talán jobb is lett volna, mert ritkán felelünk és szokni kellene, hogy milyen a 'vizsgahelyzet'. Mindegy, hát leírtam és jól sikerült. Egyébként ez is egy jegynek számított.
Mind a három tanár azt mondta, hogy a kisérettségi eredménye jól tükrözi azt a szintet, ahol tartunk. Ennek örültem, mert nekem mind a három ötös lett. :)
Ha megbuksz, nem kell újrajárnod a 9.-et, szerintem, de nem vagyok benne biztos. Iskola válogatja. Tesóm gimibe járt, nekik ia 10.-ben volt kisérettségi, és minden tárgyból, még választható tárgyból is. És ott, aki megbukott a kisérettségin a 10. évet újra kellett járnia, hiszen ez a tanév része, amit ugye nem teljesített elégségesre. Egy barátnőm azért jött át a mi sulinkba, mert megbukott kisérettségin. Nálunk viszont ilyen nincs olyan, hogy kötelezően évet kell ismételni. Sőt, sehol nincs külön feltüntetve, hogy kisérettségiztünk, csak tudjuk, hogy volt ilyen.
Tudom, hogy úgy is parázni fogsz, de fölösleges. Ha rendszeresen tanulsz és készülsz majd a kisérettségire egy négyest lazán összeszedsz mindenből. :)
Nálunk mondjuk azoknak lett egyes a kisérettségije, akik nem szoktak tanulni, nem érdekli őket a suli stb., viszont sok esetben ez annyit rontott az átlagukon, hogy meg is buktak. De ez ugye nem kötelező évismétlés, hiszen pótvizsgázhatnak augusztusban.
Szóval tényleg kb. minden iskolában máshogy vagy. Azt gondolom nálunk inkább azért csinálnak kisérettségit, hogy szokjuk a vizsgahelyzetet és hogy felmérjük, hogy éles helyzetben hogyan tudunk számot adni a tudásunkról. Végülis ez egy tükröt tart elénk, hiszen, ha aki mondjuk a 10 irodalom tételt meg tudta tanulni négyesre, ötösre, az jó eséllyel jövőre a 20 tételt is meg fogja tanulni. :)
Aki viszont ezt nem tudta idén megtanulni, annak jövőre nagyon nehéz lesz..
Megjegyzem nálunk nincs egységesen kisérettségi, az adott tanár dönti el, hogy csinál-e vagy sem.
Összességében azt gondolom, hogy jó dolog ez. Persze a normális diákoknak okozhat néhány álmatlan éjszakát, néhány gyomorideggel eltelt órát, de később ez előnyükre válik. Én a magyartól féltem nagyon, volt olyan, hogy éjszaka felébredtem és rájöttem, ezt sem tudom, azt sem tudom stb. Persze, tudtam amúgy, másnap délután el tudtam mondani. Csak voltak ilyenek, hogy felriadtam meg hasonlók.
17/L
A "kisérettségi" kb egy témazáró dolgozatnak felel meg, csak nagy a téma. :D
Ha ezen megbuksz, semmiképpen nem kell újra járnod a 9.-et, erre is fogsz kapni egy jegyet, ami esetleg jobban beleszámíthat az év végi jegybe ( a részletekről kérdezd meg a tanárt). Ennyi.
Az egész kb arra jó, hogy felkészítsen a nagy érettségire. Tanulnod kell rá kicsit többet, mint egyébként tanulsz és alaposan be is leszel fosva, mint a nagy érettségin. Gyakorlod a felelést. Ennyi.
Nem mellesleg, azért is hasznos, mert amit megtanulsz kisérettségire, könnyeben eszedbe fog jutni a rendes érettségin is. ( tapasztalat.)
Egyébként meg a rendes érettségi sem nehéz, úgyhogy a kis-érettségitől pláne nem kell tartani.
Tulajdonképpen, ha " év végi nagy felelet" lenne a neve, akkor is ugyan ez lenne, csak így komolyabban hangzik. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!