Probléma! Ennyire komolytalanok a diákszövetkezeteknél?
Kedves egyetemisták!
Sosem dolgoztam még, és éppen ezért ideje lenne már kipróbálnom, mi is az a munka(nem nagyon vagyok rászorulva pénzügyileg, de azért jól jönne egy kis rálátás a dolgokra).
Szeretném diákmelózni, be is regisztráltam egy diákszövetkezethez, és azt mondták, hogy egy hét múlva vigyem a papírokat(nyelvvizsga bizi, tüdőszűrő papír, stb). Vissza is vittem egy hét múlva, erre mit mond a nő???
Majd elveszem máskor. Beregisztráltál már?
Mondom igen, pont egy hete mondta a kollégája, hogy jöjjek vissza, ha megvannak a papírok. Rámkeresett az adatbázisukban, és mi derült ki? Semmi!!! Feltette ugyanazokat a kérdéseket, mint amit egy hete tettek fel nekem, ebből arra következtettem, hogy amikor megkérdezgettek, el se mentették az adataimat, de a papírok intézéséért elküldtek... Menjenek nyaralni!
Ez volt egy hónapja... Ugye ha van meló, hívnak. Félek, most sem mentették el az adataim. Nincsenek kapcsolataim, hogy elmehessek más módon dolgozni, és ezen a nyáron nagyon jó lenne, nem tudom ezután hogy alakulnak majd a nyári szüneteim(egyetem miatt).
Mit tanácsoltok, mit tegyek? Hívogassam őket, amíg nem adnak valamit? Esetleg regisztráljak valahová máshová? Ti mit tennétek?
Hívogatni, hívogatni, hívogatni kell őket.
Addig, amíg nem kapsz munkát, nem igazán fognak veled szerződést kötni.
Hívogasd őket, vagy még jobb, ha a nyakukra jársz. Komolytalanok, de mégiscsak rajtuk keresztül kaphatsz munkát.
Azt ne várd meg, amíg a netre kiírják, a munkák nagyját soha nem írják ki (te is láttad, milyen a munkamorál), ezért kell őket zaklatni. Ha már megkaptad a munkát, akkor már úgyis tökmindegy, milyenek, onnantól a munkaadóval leszel kapcsolatban.
A hívogatás nem olyan jó megoldás, tapasztalatom szerint a személes megjelenés a legcélravezetőbb.
Egyébiránt amikor én ilyet játszottam, akkor egyik nap bementem, megmondták milyen papírok kellenek, másnap bevittem, harmadnap már mentem is melózni. az biztos, hogy ők nem fognak hívogatni, maximum akkor, ha már kipróbált munkaerő vagy.
Én a Rébusznál vállaltam diákmunkát 2009 novemberében, mert albérletbe költöztünk a párommal, és a szüleink sajnos nem tudnak eltartani minket. A diákszövetkezet oldalán regisztráltam egy konkrét munkára (gyorsétterem), néhány nappal később behívtak beszélgetésre, kitöltöttük a tagsághoz szükséges papírokat. Segítőkészek voltak (na, nem a "portán" kint ülők, ők tökéletesen alkalmatlanok mindenféle feladatra, hanem már a gyorsétterem ügyintézője), kerestek olyan éttermet nekem, ami közelebb esett a lakásunkhoz, mint a hirdetésben szereplő. Kb. 3 nappal később telefonáltak, hogy van munka, felvételi beszélgetésre kell mennem 2 nap múlva. Az is megvolt - már az étteremben, az étteremvezetővel -, ők azt hiszem 1-2 nappal később telefonáltak, hogy felvettek. Még el kellett intéznem az EÜ kiskönyvet meg a tüdőszűrőt, és mehettem is dolgozni. Azóta is ott dolgozom, a fizetést is mindig időben megkapom, azóta sincs semmi probléma.
Ezt azért írtam le ilyen részletesen, hogy lásd, gördülékenyen is működhet a dolog. DE. Ha valaki "csak úgy" regisztrál egy iskolaszövetkezetnél, és arra vár, hogy majd felhívják, és ajánlanak neki munkát, soha nem fog dolgozni. Rengeteg jelentkező van minden munkára, és nyilván azok élveznek elsőbbséget, akik konkrétan az adott feladatra jelentkeztek. Emellett pedig ha a szövetkezettől nem jelentkeznek, természetesen utána kell járni a dolognak, bemenni, telefonálni, stb.
Nagyon jó dolog, hogy dolgozni akarsz, főleg, ha nincs rá szükséged, és ez lesz az egyik első dolog, amit a munkának köszönhetően (is) majd megtanulhatsz: önállónak kell lenned, kiállnod magadért, és utána menni a dolgaidnak. Kevés ember olyan szerencsés, hogy állandóan a szájába repül a sült galamb.
És végül: lehet, hogy van olyan szövetkezet, aki a rengeteg egyéb teendője mellett keres neked munkát, ha csak regisztrálsz, szóval lehet, hogy tévedés, amit fent leírtam. De arra az iskolaszövetkezetre én még nem találtam rá. :) Sok szerencsét.
Akkor ez egy szar diákszövetkezet. Pécsett van vagy 4-5 én a Meló-diáknál voltam. Mindig hívtak, ha volt valami, elég korrektül kezelték az embereket, facebookon is mindig írták az aktuális melókat.
Én a helyedben kilépnék (jobb helyeken visszaadják a reg.díjat) és keresnék egy másik ilyen helyet.
Nálunk két isk.szöv. van, a meló diák és a fürge diák. Sok ismerősömmel beszélgettem, és azt szűrtem le, hogy a meló diáknál ugyan van meló bőven, nagyon bizonytalan (sokat késtek a fizetések, sokat vontak le stb.), viszont a fürge diákról szinte csak jókat mondtak és a legtöbben ezt ajánlották. Ezért tavaly regisztráltam a fürge diáknál és a neten kb. naponta néztem a melókat + kb. hetente mentem be hozzájuk, de nem volt semmi. Végül sikerült dolgoznom, de ezt nem a fürge diáknak köszönhetem, hanem némi protekciónak és hatalmas szerencsének. Az a cég, ahol anyum dolgozik, vette fel 1 hónapra diákokat a boltokba, így sikerült dolgoznom. Úgyhogy a cég szerződést kötött a fürge diákkal, én pedig a fürge diákkal és így tudtam dolgozni. Végülis, miután értesültem a lehetőségről anyummal mi intéztük el, hogy tudjak menni dolgozni.
Most sajnos nem tudok menni ehhez a céghez és parázok is, mert alig van munka. Voltam bent az irodába, van néhány meló, de sajnos 18 éven felüli, nappali tagozatos diákokat keresnek. Végső elkeseredésemben a neten néztem szét, találtam két munkát is, ami helyben van és jó lenne (az egyik ráadásul árufeltöltői munka, ez talán annyiból jó is, hogy tavaly is árufeltöltő voltam, így van tapasztalatom). Emailben kell jelentkezni a munkára, írtam is nekik tájékozódó jellegű emailt, de még nem választottak rá.
Viszont a fizetés pontosan megjött, nem vontak le sokat (regisztárciós díj+biztosítás:1500Ft, ennyit vontak le). A mikor a papírokat vittem vissza, teljesen korrektek voltak velem, még meg is dícsértek a végén, hogy milyen szépen vezettem a papírt, hogy melyik nap, hánytól hányig dolgoztam stb.
17/L
Én eddig leginkább csak pórul jártam ezekkel a szövetkezetekkel. Beregisztráltam, elvittem minden szükséges papírt és hitegettek, hogy majd akkor hívnak, de biztos, hogy egy héten belül, mert most volna pénztáros munka.
Kb 3 hét múlva visszahívtak, hogy akkor kéne menni kukoricát címerezni. Nem akadtam ki nagyon, hogy nincs pénztárosi meló, amúgy is gondoltam, hogy nem fognak nekem ilyet adni. Rákérdeztem milyen ez a címerezés és azt mondták, hogy igazából bármikor ki lehet szállni, akkor menjek amikor úgy gondolom, nem is kell róla előre szólni, most már fenn leszek a listán, majd ott úgy is felírják, hogy voltam e és aszerint lesz a fizetés. Elmentem, de 1. nap után nem tudtam lemenni még egyre. Gyilkos volt. Aztán mégis összeszedtem magam, és 1 nap kihagyás után megint mentem. Akkor reggel mindenki előtt el kezdtek velem üvöltözni, hogy mégis hol voltam tegnap, kivel beszéltem arról, hogy nem jövök, nem volt elég ember és még csak nem is szóltam. Álltam mint kiszáradt fa a Szavannában, nem értettem hogy mi van, mert a szövetkezetnél kifejezetten azt mondták, hogy nem baj, ha nem megyek egy vagy két napot, mert úgy is sok ember van, szólnom sem kell róla. Hát ennyit erről. Azt már ki sem fejteném, hogy a csoport vezetők milyen stílusban és milyen lekezelően beszéltek velünk. Ilyen lehetett a középkorban egy parasztnak is kb, legalábbis ahogy ott ordibált velünk, ebédelni nem lehetett leülni, ja persze WC lehetőség az nincsen, mert a kukoricás kellős közepére ki rakna ki ilyet? Inkább nem írnám le, hogy lányként hogy éltem meg az ottani WC-zési szokásokat. Többet nem mentem címerezni. A mostani munkámat sem diákszövetkezetnél kaptam, hanem ismerős által, mert szerencsém volt, de ahogy elnézegettem a mostani diákmelókat, címerezésen és szórólapozáson kívül nagyon nincs semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!