Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Milyen betegségekért lehet...

Milyen betegségekért lehet kapni pluszpontokat a felvételinél? Pl. Diszlexia?

Figyelt kérdés

2012. márc. 1. 23:43
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
42%
Azért mert olvasási nehézségei vannak? Na ne röhögtess!
2012. márc. 4. 22:34
 12/26 anonim ***** válasza:
42%
Amúgy áruld már el nekem, miért lenne ő különb annál, akinek nincsenek olvasási nehézdégei? Miért tudna ő jobban helytállni az egyetemen. Mellesleg kívánom neked kedves kérdező, hogy diszlexiás orvos kezeljen, ha ne adj isten orvosi segítségre lenne szükséged. Ő el tud olvasni egy 1000 oldalas könyvet probléma nélkül?
2012. márc. 4. 22:36
 13/26 A kérdező kommentje:
Te meg diszgráfiás vagy!
2012. márc. 4. 22:41
 14/26 anonim ***** válasza:
17%
Kedves kérdező te még nem gépeltél el semmit? Hozz normális érvet, vagy pedig menj a francba, mert én éretlen hülyegyerekekkel nem vitázok!
2012. márc. 4. 23:13
 15/26 A kérdező kommentje:
Hát pedig azt teszed!
2012. márc. 5. 19:28
 16/26 anonim ***** válasza:
56%

Bocs minden diszlexiástól,de diszlexiásnak plusz pontot adni olyan,mintha fizetnék egy kar nélküli embernek,hogy sebész legyen..

Aki annyira hátráltatva érzi magát,az mégis hogy fog megbirkózni több ezer (!) oldal anyaggal,amit nemcsak el kell olvasni,de fel is kell fogni és meg is kell érteni?

Az ilyennek nem kellene plusz pontot adni, (a könnyitett érettségi mellett) ,hanem neki saját magának kéne megkeresnie az erősségeit,és az irányban szakmát tanulni esetleg. mert aki egy normális érettségire nem tud felkészülni (amit egy csimpánz is megír körülbelül 4esre,tehát tényleg nagyon nehezen kell menjen az értő olvasás-tanulás) ,annak semmi keresnivalója az egyetemen.

Felháborítónak tartom,és valahol nagyon nagyon igazságtalannak tartom,hogy egy személy aki azt állitja magáról,és papirja is van róla hogy NEM TUD NORMÁLISAN OLVASNI ,amég plusz pontokat is kap,ráadásul nem is keveset,másoknak egy nyelvet kell középszinten elsajátitaniuk uyganennyi pontért..

Tényleg nem akarok bunkó,vagy sértő lenni,de ez nem fair szerintem.Engem már nem érint mondjuk hál istennek.

2012. márc. 5. 19:50
 17/26 A kérdező kommentje:
Bocs de egy normális szakra 480 pont a határ! Tehát dupla emelt érettségi, ami nem árt ha persze hibátlan! + két nyelvvizsga.
2012. márc. 5. 22:01
 18/26 anonim ***** válasza:
0%

Kedves kérdező, egy normális szakra például orvosira a 480-as rendszerben 420-435 volt a ponthatár. Ez az 500-as rendszerben 430-450 maximum.

Továbbá ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy egy diszlexiásnak nem szabadna plusz pontot adni.

2012. márc. 5. 22:05
 19/26 anonim ***** válasza:
55%
teljes mértékben egyetértek azzal a hozzászólóval, aki ki van akadva a pluszpontok miatt...! erről mindig eszembe jut az, hogy volt egy osztálytársam, aki az utolsó évben kitalálta, hogy ő diszlexiás (értitek, addig senkinek nem tűnt fel:) ). tényleg vétett 1-2 helyesírási hibát, de ahhoz inkább a nyelvtani szabályokat kellett volna megtanulni rendesen... a lényeg az, hogy ő ezért a papírért több pontot kapott a felvételinél, mint mások egy középfokú nyelvvizsgáért, amiért viszont tényleg évekig kell dolgozni. iszonyat bosszantó, hogy azoknak szórják a pontokat, akiknek semmi keresnivalójuk az egyetemeken, és kitúrják azokat, akik viszont tisztességesen megdolgoznak azért, hogy bekerüljenek a felsőoktatásba.
2012. márc. 6. 23:55
 20/26 anonim válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Lehet kapni plusz pontot.. ugyanannyit, mint aki látáskárosult/vagy halláskárosult. (Gondolom az itt írók ezekkel a fogyatékossággal küzdőknek sem adnának plusz pontot, hiszen az ilyen ember mért tanuljon tovább.. el kéne gondolkodni, hogy nem mindenki született makk egészségesen) [link]

Sajnálattal olvastam a hozzászólásokat. Sajnos nagyon sok a kis IQ-val illetve EQ-val megáldott ember. Hogy helyre tegyem a félreértést. Többfajta diszlexia létezik.. Az első a diszfonetikus csoport, akik globális olvasási technikát használnak, sok hibával: kihagynak, beletesznek betűket, szótagokat, könnyen tévesztik a szavakat, mást behelyettesítve. A diszeidetikus csoport fonetikus stratégiát alkalmaz. Nehezen ismerik fel a szavakat, mint egészeket, így lassan, nehezen olvasnak. A harmadik a kevert csoport, amelynek a fonetikus és a globális területen is nehézségeik vannak. A legtöbb iskolai probléma náluk tapasztalható (Boder, 1973).

De ezek nagy nagy szorgalommal áthidalhatóak. Én pl rengeteget olvasok, pedig diszlexiás vagyok, de mivel nagyon zavart kiskoromban, hogy a többiek jobban olvasnak mint én így éjjeleket töltöttem azzal hogy behozzam a lemaradásomat és behoztam : idén kapom meg a 3. diplomámat... Sok ilyen diszlexiás ismerősöm van, a diplomák számával kompenzálunk:) Igazából a diszlexiások élete az általános iskolában az igazi küszködés,illetve a középiskolában a nyelvórák, ahol újra egy másik nyelv alapjait veszik, utána ha felveszik valahova akkor már gyalog galopp az egyetem, hiszen már lehet számítógépet használni, így ott a helyesírás ellenőrző és a rengeteg program ami felolvas.

De ami necces a felvételi pontoknál, az általában a nyelv. Sajnos a legtöbb diszlexiás képtelen megtanulni idegen nyelvet.. Így nyelvvizsgája kevésnek van.. És nem azért mert nem tesz meg érte mindent.. hanem mert az agyunk másképp dolgozik... De most ne gyertek majd azzal, hogy mit kezd az életben nyelv nélkül.. akkor én kérdezhetném hogy a sok sok diák aki sík matekból és alig megy át 2-el az hogy fog boldogulni..Mindenki kompenzálja a hiányosságait mással.

Aki diszlexiás ne csüggedjen az ilyen hozzászólások miatt, inkább gondoljon arra, hogy Albert Einstein , Thomas Edison , Alexander Graham Bell , Leonardo da Vinci , Walt Disney, Winston Churchill, Cher,Whoopi Goldberg, továbbá Greg Louganis, Bruce Jenner és Jackie Stewart sportolók mind mind diszlexiások voltak.. és azért vitték valamire:)Ajánlom figyelmetekbe a "The gift of dyslexia" című könyvet,ami bemutatja, hogy a diszlexiás gondolkodása mennyire hasonlít a zsenik gondolkodásához (na ez nem azt jelent, hogy minden diszlexiás zseni;) )

(ui: tudom tudom, hogy sok hibát vétettem az írásnál, de ez azért is van mert ha felbosszantanak képtelen vagyok ilyenekre odafigyelni:) )

2012. márc. 14. 16:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!