Nem gondolnak arra, hogy akárhogyan is csűrik a pluszpontokat, csak a ponthatár fog lejjebb menni, és nem a színvonal emelkedni?
Én is így vagyok, csak én most kezdem a 2 éves OKJ-t, de ugyan ebben a helyzetben leszek, mint te.
Csak arra akartam célozni a kérdéssel, hogy akárhogy variálhatnak, csinálhatnának akár 1000 pontos rendszert is, a lényeg, hogy van egy berögzült színvonal, ezért teljesen felesleges változtatni az egészen.
Szerintem az 500 pontos rendszer sem fog sok mindenkit arra biztatni, hogy 2 emeltet tegyen. Ha meg mégis, 2 emeltet faszán megírni nagyon nem egyszerű. És az 80%+ emelt és felsőfokú nyelvvizsga kombó sem menne annyira túl sok embernek. Ugyanúgy 2 közepet fognak tenni középfokú nyelvvizsgával.
Egyik megoldás talán a kötelező emelt lenne, de szerintem ez ugyanúgy lejjebb húzná a színvonalat. Főleg ha megnézzük, hogy a kb. 500 000 érettségiből 27 000 volt emelt. És asszem 140 000 állami támogatott hely van, ebben nem vagyok biztos.
A minőséget szerintem az államilag támogatott helyek drasztikus csökkentésével lehetne emelni, másképp nem hiszem.
Az már igaz, hogy felesleges a pontszámításban keresni a hibát, az csak egy szám tulajdonképpen, arányaiban nem változik semmi, akárhogy csavarják.
Azzal, hogy az emeltért több pont jár, biztos motiválni akarják a diákokat, viszont aki jó eredményt akart, az eddig is elég motivált volt már önmagában is, aki meg nem, azt ez nem fogja meghatni, szóval egyáltalán nem ezen múlik a szint. Talán a kötelező emelt segítene egy kicsit, de az is lehet, hogy csak rontana a helyzeten.
Az eredményhez vezető utat és annak a színvonalát kéne átgondolni és változtatni rajta, nem az értékelését. Szerintem.
Kedves előttem írok!
Azért jár majd kevesebb pont a nyelvvizsgákért, mert bár tény, hogy nehezebb, de mondjuk egy orvosin fontosabb talán a biosz, mint az angol, vagy egy műszakin a matek. Az lenne igazságtalan, ha pusztán nyelvtudással kerülhetnél be egyetemre, olyan szakra, ahol más nehezebb tárgyakból kell megfelelni. Pontosan azért csökken drámaian az oktatás színvonala, mert már mindenre osztogatnak + pontokat. Itt nem a nyelvvizsgára gondolok. Támogatom, hogy egyetemre csak emelt szintű érettségivel lehessen bekerülni, mert aki egyetemre akar járni, az tudjon legalább egy tárgyból emelt szintet tenni és érjen el legalább 60%, vagy vezessék vissza a külön egyetemi felvételit, az sem lenne könnyebb. Én idén érettségiztem, és egyik sem volt egyszerű, töriből emelteztem és egyáltalán nem volt egy bonyolult dolog. Nem kell tőle félni, és mindenkit bíztatnék rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!