Miért kell osztályozni a testnevelést és az éneket?
Miért kell egyest adni annak a szerencsétlennek, aki a Cooper futás hatodik köre után kidől, mert nem bírja? Annak a másik szerencsétlennek, amelyik nem mert felmászni a gerendára? De bezzeg magasugrani tud, csak tériszonyos. Azt bezzeg nem érdekli a tanárt. És az, amelyik nem tud fölmászni a kötélre? Nem nem akar, hanem nem tud. Fizikai képtelenség. Miért kell minden egyes szert leosztályozni? És mégcsak nem is a gyerek saját magához való teljesítménye alapján, hanem a legfürgébb, legbátrabb, legfittebb az ötös, a leggyávább, leglassúbb, esetleg olyan, aki nem bírja a futást (de minden mást igen), az meg bukik? Főiskolákon van olyan, hogy megfelelt vagy nem felet meg. Ez miért nem elegendő?
Aztán ott az ének-zene. Kottát olvasni, írni, zenetörténetet bárki meg tudja tanulni, ezzel nincs is gond. De ha megfeszült a szerencsétlen, akkor se lesz se hangja, se hallása. Minek osztályozni, hogy ki milyen szépen énekli a Madárka, madárkát? Hiszen a jó hangúak amúgy is az énekkarba kerülnek, akiknek meg nincs, azoknak kínszenvedés a szereplés.
A rajzosztályzásba nem szólok bele, mert a rajz tanulható, és ott is van elmélet. Bár sokaknak az is szenvedés.
(Én már nem vagyok középiskolás, csupán felvázoltam a véleményemet.)
Olyan nincs, hogy valaki nem tud megtanulni kötélre mászni, vagy futni, aki akarja, az meg tudja csinálni. Akinek tényleg nem megy, az meg jobban teszi, ha lefogy emberi méretre és sokkal többet tornázik, mint elötte, mert ebböl az derül ki, hogy nincs rajta izom.
Ha még nem is osztályoznák, akkor még kevesebben igyekeznének rendesen megcsinálni a gyakorlatokat.
Az énekre is igaz, hogy szorgalommal meg lehet tanulni tisztán énekelni, legfeljebb a hangszine nem szép.
A rajz meg legalább annyira problémás annak, akinek nem sok tehetsége van, azt sem kellene más kategóriába sorolni.
ha lefogy emberi méretre és sokkal többet tornázik, mint elötte, mert ebböl az derül ki, hogy nincs rajta izom.
vékony vagyok de tériszonyos. Soha nem tudtam csak a feléig felmászni mivel utána besz@rtam nem kicsit nagyon. És ezen én nem tudok változtatni..
A tériszonyt le lehet gyözni, csak éppen erölködni kell, és nem elhagyni magad. Tapasztalatból mondom, régebben egy székre sem tudtam felállni, mert annyira féltem, aztán egy lakásátépités miatt hónapokig csak egy fél méter széles deszkán lehetett kijárni a lakásból a magasföldszintröl. Munkába kellett mennem, más kijárat nem volt - és mire vége lett az átépitésnek, addigra már elmúlt. Igaz, hogy eleinte négykézláb másztam végig rajta, de idövel egyre jöbb lett. Szóval ez sem kifogás.
Ha meg annyira félsz, hogy meg sem akarod próbálni, akkor lehet felmentést kérni.
Neked van igazad. A kötélre mászást NEM lehet megtanulni,akkor sem.,ha vékony valaki és akarja! Ehhez adottság kell. Én pl. a távolugrást sem tudtam megcsinálni.
Akinek nincs jó hallása és énekhangja,az soha nem tud jól énekelni. Éneknél csak az elméletet kellene osztályozni,mert az valóban megtanulható.
"a legfürgébb, legbátrabb, legfittebb az ötös, a leggyávább, leglassúbb, esetleg olyan, aki nem bírja a futást (de minden mást igen), az meg bukik?"
Azért ez így nem igaz. A tanár nem a legjobbhoz mérten osztályoz, testnevelésből ugyan úgy tantervi követelmények vannak, mint bármely más tantárgyból. Ha valaki valamelyik részében gyenge, attól még nyilván nem bukik meg, mert mással kompenzál. Szerintem még senki nem bukott testnevelésből azok közül, akik az órán rendszeresen részt vettek, és dolgoztak. Nekem inkább az a furcsa, ha valaki mindenből ötös, mert olyan, hogy gyors is, kitartó is, hajlékony is, erős is nincs.
valamilyen szinten muszáj osztályozni, mert ha nem tennék ezt, akkor senkit sem motiválna az egész. Nyilván valakinek jobbak, valakinek meg rosszabbak az adottságai az adott tárgyhoz.
ha a tanárnak van egy kis esze és látja h az (egyébként abszolút tehetségtelen) illető próbálkozik az adott tárgyból, akkor legalább kettest megadom neki. Nyilván nem olyan irányban fog továbbtanulni, szóval teljesen mind1 számára, hogy milyen jegyet kap, csak ne bukjon meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!