Miért akar mindenki főiskolára és egyetemre menni?
Azért, mert diploma nélkül még inkább kitörölheted a segged. Mindenki mondja, hogy felesleges a diploma, de érettségivel meg OKJ-vel nem sok helyre vesznek ám fel....
Olyan munkakörbe is csak diplomást vesznek fel, ahova semmi szükség nem lenne a diplomára..
Hát most már jóval kevesebben fognak bekerülni felsőoktatásba az tuti.
Különben én is ilyen vagyok. Nálunk a családban MINDENKINEK van/lesz diplomája. Belém is ezt nevelték: hogy diploma az kell. Ezért úgy gondoltam, hogy ha nem vesznek fel álmaim szakára akkor megyek egy másikra. De egy diplomát mindenképpen szerzek.
És mindezt nem úgy értem, hogy akinek nincs diplomája az értéktelen vagy lenézendő. Semmi ilyesmi. Sőt! Egyszerűen csak belé ezt nevelték.
És szerintem sokaknál van ez a helyzet.
Másik eset: Egy ismerősöm szerint meg biztonságérzetet ad. Mármint a tudat, hogy van egy diplomája, amivel ha ügyes, akkor vagy itthon vagy külföldön, de legalább tud valamit kezdeni.
Azért akar mindenki főiskolára és egyetemre menni, mert A) lusták nekikezdeni dolgozni/nem találnának munkát (így kapnak plusz 5 év haladékot, ugye) B) az van belénk nevelve társadalmilag, hogy a diploma a jó élet kulcsa.
Nos, valójában ha nincs diplomád, nem fogsz éhen halni, sem pestisben elhunyni, sem semmi ilyesmi. Megeshet, hogy olyan munkát találsz, amivel többet keresel, mint egy diplomás (Magyarországról beszélünk). AZ orvosok nem tudnak jól elhelyezkedni és sírnivaló a fizetésük. Az andragógia egy kitalált szak, amit az egyetem azért vezetett be, hogy felvegyen rá embert és így hidalja át a költségvetési problémáit. A bölcsész szakokat nem kell leszólni, mert minden egyéb tudomány bölcsője voltak és nem ők tehetnek arról, hogy a társadalmi megbecsülésük a kapitalizmusban kevesebb a nullánál.
A diploma valóban nem ér sokat, sőt. De érettségivel még kevésbé tudsz elhelyezkedni, ugyanis semmihez nem értesz. A szakközép már más kérdés. Az hasznos dolog. Sok ismerősöm elment szakközépbe érettségi után, mert az egyetem nem éri meg. Irgalmatlan összegekbe kerül egyetemre járni és 15 év munka, mire megtérül, HA megtérül a belefektetett pénz.
A világmegváltást az egyetemi végzettséggel társítani megint ostobaság, az igazán zseni emberek egy félévet se jártak egyetemre (Einstein, Ben Franklin, stb), és az igazán gazdag emberek se (Steve Jobs, stb). Ha benned van a potenciál hogy milliomos vagy zseni legyél, az leszel egyetem nélkül is. Ha meg nem, akkor három diplomád is lehet, ugyanannyit fogsz érni, mint az eladó a boltban. Az intelligencia és az egyetemi végzettség párhuzamba hozása is ostobaság, undorítóan buta és műveletlen emberek léteznek akár két diplomával is.
A felsőoktatás úgyis összeomlik 5 éven belül. A jövő az OKJ-s képzéseké. Már az egyetem is egy gigantikus OKJ-s képzésként működik. Nem a tudás megszerzése a lényeg, hanem pénz kipaszírozása egy papírért. Vizsgafelkészítés van, nem tanítás. Mint egy tanfolyam. Pénzért. Még egy. Első éves vagyok, minimum 3 év, mire állandó értelmiségi munkát kaphatok, mert érettségivel nem vesznek fel. Egy ismerősömet nem vették fel egyetemre, OKJ-ra ment, három állásajánlata van mire végez májusban. 10-20 ezer forint közötti órabérrel. Ennyit az egyetemekről.
18/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!