Orvos akarok lenni, nagyon, de megéri ennyit küzdeni?
Gondolj az utolsó mondatodra: ha nem leszel orvos egy életen át bánni fogod. Mi ennél nagyobb büntetés? Én is meginogtam egy másodpercre amikor 90 000 fizetést olvastam, de megmondom őszintén engem ez se tántorított el. Én tényleg nem tudtam mást elképzelni magamnak és mindennél jobban orvos akartam lenni, és most felsőbb éves fejjel, ha belegondolok mit veszítettem volna ha nem ide jövök, beleborzongok. A megélhetésem meg majd megoldom valahogy. Azért jópáran maradnak az országban így is fiatalok, ők is megoldják valahogy a dolgot.
Az előző válaszolónak teljesen igaza van abban, hogy nem normális hogy ennyien kimennek külföldre. De az az igazság, hogy nekik fogalmuk sincs semmiről. És még nekem se. Éppen ezért nekem például eszem ágában sincs kimenni külföldre. És amikor azt mondják, hogy majd máshogy gondolom nem akarom elhinni.
De ne a fizetés tartson vissza. Még mindig megvan a lehetőséged külföldön dolgozni. És itt Magyarországon sem minden orvos keres rosszul.
Szerintem hiába van egy jól fizető állásod, még ha szereted is, mindig ott lesz az a "mi lett volna ha...". Egész életeden át.
A rezidensi fizetések tényleg megalázóak, de azért mindegyik megoldja az életét, hacsak a paraszolvenciatarifákat megnézed. (Nem sajnálom, de a pi.csogást sem értem.)
A baj az, hogy sokan összekeverik a megélést a meggazdagodással.
Nem értem miért beszél olyan, aki marhára nincsen képben...
66%-os: Szerinted egy rezidensnek ki ad hálapénzt? Elárulom neked: SENKI. A hálapénz az a főorvos úrnak megy.
Nem kellene olyan dolgot terjeszteni, ami baromira nem igaz.
És persze, abban igaza van az elsőnek, hogy elvárható lenne, hogy ha vki itt tanult, akkor itt is dolgozzon.
De:
1. Az állam is az adófizetőktől szedi be a pénzt, szóval vszínű az orvostanhallgatók szülei igen is megfizették már a gyerekük taníttatását.
2. Ne várja már el senki, hogy egy orvos áldozzon fel mindent. Neki nem lehet családja? Neki nem lehet gyereke? Neki nem lehet kocsija, lakása? Unokatesóm kint dolgozik Angliában. Húzta itt egy ideig, de mivel ketten a feleségével nem tudtak annyi pénzt keresni, hogy gyereket tudjanak vállalni, így elmenekültek. És igazuk van!
Undorító ez az érzelmi zsarolás, ami itt megy. Ha azt akarják, hogy maradjon orvos, akkor ne tetves 90 ezer forintot adjanak a kb. 11 év tanulásért.
Félreérthetően fogalmaztam valóban, arra gondoltam, hogy a szakorvosok oldják meg.
De:
- A környékünkön élő háziorvosok mind nyugati kocsival szaladgálnak, nem ritkán terepjáróval. A rendelőintézetis orvosoknak szintén palotáik vannak, nem dolgozó feleségeik, egy fészekalj gyerekük. Nem, nem a rózsadombon lakom, még csak nagyvárosban sem. Oké, tudom, a 100 000 forintból lízingelik és közben valójában hajléktalanok... Legalább ha sírnak, gondolkozhatnának a 180-as IQ-jukkal (például az a kis hülye Magor is a tízmilliós kocsi helyett egy szerényebbel is érkezhetne, esetleg gyalog, akkor talán a rezidensi követelések hitelesebbek lennének, és Csehországhoz hasonlóan itt is rendeznék a fizetéseket az időhúzás helyett).
-Az meg hogy a te szüleid fizetik az adókat, hát ettől nem ülök a szék mellé. Mások is fizetik, de az ő gyerekeik az orvosképzés költségeinek töredékéért taníttatják a gyerekeiket, tehát igen jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy te a fenekedet melegítsd a boncteremben vagy a mikroszkóp mellett.
- 11 év után meg nem 90 rongy jár, ezt te is tudod, úgyhogy ha kikéred magadnak a ferdítést, magadtól is várd el a korrektséget.
- Magyarországon mindenkinek sz@r (igen, tényleg, nem dőzsöl mindenki a szegény rezidenseken kívül pályakezdőként), senkit nem hibáztatok, ha elmegy. Csak undorító, hogy a rezidensek rinyálnak egyfolytában, hogy így a fizetésük, úgy a fizetésük, de valahogy a HIVATÁS és a BETEGÉRT szó soha nem hagyja el a szájukat. Szerinted miért nem állnak ki a betegek az orvosok mellett? Miért van az, hogy az emberek jelentős része helyesnek tartja a taníttatási költségek egy részének megtéríttetését a külföldre távozókkal? Talán érzik, hogy fordítva ülnek a lovon az orvosok, még mindig nem a beteg van az orvosért...
- De jöhetnék azzal a(z egyébként demagóg) szöveggel is, hogy hat év nincs olyan régen, akkor is nagyon jól tudta mindenki, hogy mit választ, és mik a kilátások. Jah, ha külföldre szándékozik távozni, akkor miért nem rögtön külföldön kezdték az egyetemet? Ó, akkor megtudták volna, hogy mennyibe is kerül VALÓJÁBAN az oktatásuk?
Ettől függetlenül még egyszer leírom, egyetértek a rezidensi-orvosi fizetések rendezésével, a túlóráik és plusz munkáik honorálásával és azzal is, hogy erősen szabályozzák, mennyit is dolgozhatnak (az 50 órás folyamatos munka tarthatatlan), javítsák a munkakörülményeiket, stb, cserébe viszont análba vágni azt, aki a hálapénzt elfogadja, sőt követeli.
Nem fogok mindenre reagálni, mert úgyis meddő vita. Neked van egy véleményed, nekem meg egy másik, és valószínűleg a kettő sosem fog egyezni.
De azért néhány dolgot kiemelnék:
1. Nehogy azt hidd már, hogy ránk költik azt az 1 millió/forintos tandíjat évente. Tudod mire megy el az a baromi sok pénz? A KLINIKÁKRA. Azokat tartják fen belőle... Szted a klinikák csak azért vannak, hogy az orvostanhallgatók tudjanak hol gyakorolni? Hát marhára nem. Ott bizony gyógyítás folyik...
2. Nem értem miért irigykedik mindenki arra, hogy nekünk milyen baromi sok a taníttatásunk..hát kéremszépen, ha annyira irigyli vki, hogy utánam 1 milliót fizet az állam, nem 150 ezret, akkor menjen orvosira. Bárki megteheti. És akkor majd verheti a mellét, hogy milyen baromi jó neki, hogy ennyit fizet utána az állam...
Abban igazad van, hogy 11 év után nem 90 ezret keres egy orvos, hanem 110-et. Nah puff neki, azzal aztán ki van segítve.
És lehet mondani, hogy mindenkinek szar, úgyhogy a rezidensek fogják be a pofájukat, de talán a 8 osztályt végzett, gyártósor mellett ülő muksó munkája, meg az orvoslás között van némi különbség. És mielőtt kiforgatja vki ezt a mondatom:
Emberileg nem felsőbbrendű egy orvos, és tudom, hogy mindenki munkája fontos. Mert az orvos sem tudna mondjuk konzervet venni, ha nem ülne vki a gyártósor mellett. Csak marhára nem mindegy, hogy mennyi tanulás szükséges egy munkához. Mert ha hirtelen nem lesz egy darab gyári munkás se, és azonnal elő kell teremteni őket, akkor az orvosokat mondjuk nem túl sok idő átképezni...
Viszont ha nem lesz egy darab orvos se? Akkor majd elküldjük a 8 osztályt végzett janibácsit a gyártósor mellől az orvosira?
"- A környékünkön élő háziorvosok mind nyugati kocsival szaladgálnak, nem ritkán terepjáróval. A rendelőintézetis orvosoknak szintén palotáik vannak, nem dolgozó feleségeik, egy fészekalj gyerekük. "
És szerinted a hivatalos fizetésükből szedték össze? Vagy esetleg a baromi sok hálapénzből?
Hát bocs, hogy én vagyok a szar alak, amiért nem hálapénzből szeretnék magamnak lakást venni. Ha tisztességes fizetést kapnának az orvosok (itt nem milliókra gondolok!!!!), akkor a többségük (nyilván nem az összes, de elég nagy részük) megelégedne azzal, és nem tartaná a markát.
És bizony akármennyire is furán hangzik, pont a tisztességesebb orvosok mennek külföldre. Mert akinek van bőr a képén, az itthon marad, és eléldegél a hálapénzből, amit elszed a betegektől. Aki meg nem így akar megélni, hanem tisztességesen, a saját fizetéséből, az inkább elhúz külföldre.
"Csak undorító, hogy a rezidensek rinyálnak egyfolytában, hogy így a fizetésük, úgy a fizetésük, de valahogy a HIVATÁS és a BETEGÉRT szó soha nem hagyja el a szájukat."
Úgy látszik, te nem hallgatod végig őket.
Ugyanis pont azt mondják el elég sokszor, hogy a munkára baromira rányomja a bélyegét az, ha azon kell gondolkodni, hogy fizessék ki a számláikat. És ha máshol jár az eszük, akkor pont a BETEG fogja a kárát lenni ennek. Szóval nem csak az orvosok, hanem a betegek érdeke is, hogy az egészségügyi dolgozókat normálisan megfizessék, és normális munkaidejük legyen, ne legyenek túlhajszolva.
Mert itt a hibákon életek múlnak....
"De jöhetnék azzal a(z egyébként demagóg) szöveggel is, hogy hat év nincs olyan régen, akkor is nagyon jól tudta mindenki, hogy mit választ, és mik a kilátások. Jah, ha külföldre szándékozik távozni, akkor miért nem rögtön külföldön kezdték az egyetemet? Ó, akkor megtudták volna, hogy mennyibe is kerül VALÓJÁBAN az oktatásuk? "
Akármennyire is hihetetlen, de mikor olyan kérdést látok, hogy "Mo.-n szeretném végezni az orvosit, de külföldön akarok dolgozni" akkor bizony megmondom az illetőnek, hogy ez esetben talán menjen ki, és csinálja meg ott.
Tudod 18 évesen, mikor az embert a szülei tartják el, marhára képtelen felmérni azt, hogy 90 ezerből nem tud megélni. Akkor még benne van az, hogy majd ő megváltja a világot, és akkor is itt fog robotolni, ha nem fizetnek érte semmit, mert ez az álma.
Az emberek 95%-a így kezdi el az orvosit. Aztán ahogy potyog le a tojáshéj a seggéről, rájön, hogy igen is szeretne családot, gyereket, de a fizetéséből még az albérletét is alig tudja fizetni. És majd harmad meg negyedév tájékán, mikor belekóstol a dolgokba, mikor a kórházba jár gyakorlatra, akkor veszi észre, hogy milyen baromira nagy tévedésben élt. És hogy ha nem akarja a saját egészségét és a saját életét feláldozni mártírként, akkor elhúz külföldre és megszedi magát. Aztán vagy visszajön, vagy nem.
Én nem értem miért ilyen az átlag magyar hozzáállás.
Én nem vagyok orvos, de sokat járok Angliába kezelésre a betegségem miatt, és jól ismerem az ottani kórházi szokásokat. Jó pár hasonló sorsú beteggel beszélgettem már.
És hiszitek vagy sem, az emberek ott TISZTELIK az orvosokat. És az orvosok ezt meg is hálálják. Egyikük másikuk fizetése az egeket verdesi, de tudja ő ezt nagyon jól, és ennek fényében végzi is a munkáját. Nincs akkora orvoshiány, nincs annyi túlóra, nincs állandó fáradság és ingerültség, több a fizetés, van kocsija, háza, családja, egy évben egyszer elmennek valami egzotikusabb helyre nyaralni... egyszóval jól él, de a munkájára sincs semmi panasz.
Nem azt mondom hogy túl kel fizetni az orvosokat, de szerintem aki elvégzett egy ilyen pokoli nehéz egyetemet, és ekkora felelőséggel járó munkája van, az megérdemelné, hogy normálisan meg tudjon élni. És igen, persze, vannak olyanok akik pofátlanul bezsebelik a pénzt, sőt olyan is, aki egy cseppet sem felelősségteljes de ilyenek mindig is lesznek.
És azt se értem aki azt mondja, hogy nem muszáj orvosnak menni. Ezzel csak maguk ellen beszélnek, mert ha mindenki ezt a gondolkodásmódot követné, akkor nem lennének orvosok. Talán azt szeretné az illető hogy a 80 éves doktorbácsi végezze el rajta a sérvműtétet? Ugye nem?
"1. Nehogy azt hidd már, hogy ránk költik azt az 1 millió/forintos tandíjat évente. Tudod mire megy el az a baromi sok pénz? A KLINIKÁKRA. Azokat tartják fen belőle... Szted a klinikák csak azért vannak, hogy az orvostanhallgatók tudjanak hol gyakorolni? Hát marhára nem. Ott bizony gyógyítás folyik..."
LOL, tehát a hatalmas elméleti tömbök fenntartása, a benne lévő eszközök mind ingyen vannak? Talán az égből pottyantak az eszközök biofizikára, élettanra, biokémiára? A mikroszkópok, szövettani eljárások...? Kérem, az orvostudomány nagyon drága! (Az persze nem egy átlag orvostan-hallgató hibája, hogy egy rakat tudományoscím-halmozót is honorálni kell.)
"2. Nem értem miért irigykedik mindenki arra, hogy nekünk milyen baromi sok a taníttatásunk..."
Irigykedik a kócfrancos nyavalya, EZ TÉNY.
"ha annyira irigyli vki, hogy utánam 1 milliót fizet az állam, nem 150 ezret, akkor menjen orvosira. Bárki megteheti. És akkor majd verheti a mellét, hogy milyen baromi jó neki, hogy ennyit fizet utána az állam..."
Más mást akar csinálni, de ez még mindig tény.
"Abban igazad van, hogy 11 év után nem 90 ezret keres egy orvos, hanem 110-et. Nah puff neki, azzal aztán ki van segítve. "
A különbség már két gyermekre járó családi pótlék. Ajvé, mégiscsak számít magyar viszonylatban, nem?
"És lehet mondani, hogy mindenkinek szar, úgyhogy a rezidensek fogják be a pofájukat, de talán a 8 osztályt végzett, gyártósor mellett ülő muksó munkája, meg az orvoslás között van némi különbség. És mielőtt kiforgatja vki ezt a mondatom:
Emberileg nem felsőbbrendű egy orvos, és tudom, hogy mindenki munkája fontos. Mert az orvos sem tudna mondjuk konzervet venni, ha nem ülne vki a gyártósor mellett. Csak marhára nem mindegy, hogy mennyi tanulás szükséges egy munkához. Mert ha hirtelen nem lesz egy darab gyári munkás se, és azonnal elő kell teremteni őket, akkor az orvosokat mondjuk nem túl sok idő átképezni...
Viszont ha nem lesz egy darab orvos se? Akkor majd elküldjük a 8 osztályt végzett janibácsit a gyártósor mellől az orvosira?"
Hogy jön ide egy gyári munkás? O_o Hidd el, nem 110e-et keresnek, hanem a töredékét (márha még léteznek, mert diákmunkán lehet ilyeneket látni max). De ha veszünk tanítókat, tanárokat, ők is kevesebbet keresnek, NEM PÁLYAKEZDŐKÉNT, igaz nem túlóráznak, de ott is igen nagy a felelősség, mégha más típusú is.
"És szerinted a hivatalos fizetésükből szedték össze? Vagy esetleg a baromi sok hálapénzből? "
Pontosan =)
"Hát bocs, hogy én vagyok a szar alak, amiért nem hálapénzből szeretnék magamnak lakást venni. Ha tisztességes fizetést kapnának az orvosok (itt nem milliókra gondolok!!!!), akkor a többségük (nyilván nem az összes, de elég nagy részük) megelégedne azzal, és nem tartaná a markát."
Ezt nem tudjuk biztosan, remélem eljön az idő, hogy tisztességes fizetést kapunk, és meglátjuk.
"És bizony akármennyire is furán hangzik, pont a tisztességesebb orvosok mennek külföldre."
LOL, mondjuk inkább azt, hogy aki annyira jó, hogy le tud lépni.
"Úgy látszik, te nem hallgatod végig őket.
Ugyanis pont azt mondják el elég sokszor, hogy a munkára baromira rányomja a bélyegét az, ha azon kell gondolkodni, hogy fizessék ki a számláikat. És ha máshol jár az eszük, akkor pont a BETEG fogja a kárát lenni ennek. Szóval nem csak az orvosok, hanem a betegek érdeke is, hogy az egészségügyi dolgozókat normálisan megfizessék, és normális munkaidejük legyen, ne legyenek túlhajszolva.
Mert itt a hibákon életek múlnak.... "
Örülök, hogy megemlíted a többi egészségügyi dolgozót, úgy látszik még van az emberekben annyi jóérzés, hogy a többi, még kevésbé megfizetett, rosszabb körülmények között dolgozó eü-sért is aggódik. Egyébként 10 nyilatkozatból maximum 1-ben hangzik, akkor is bújtatott zsarolásként, mint te is írtad ("nincs fizuemelés, ezé' nő a műhibák száma").
"Tudod 18 évesen, mikor az embert a szülei tartják el, marhára képtelen felmérni azt, hogy 90 ezerből nem tud megélni. Akkor még benne van az, hogy majd ő megváltja a világot, és akkor is itt fog robotolni, ha nem fizetnek érte semmit, mert ez az álma."
Na ez az, amit nem hiszek el. Két kezem kevés ahhoz, hogy megszámoljam, hány első-másodéves orvoshallgatót ismerek, egy részük bizonyos fokig egyetért még a röghöz kötéssel is, a többiek alapból külföldben gondolkoznak...
"Nem azt mondom hogy túl kel fizetni az orvosokat, de szerintem aki elvégzett egy ilyen pokoli nehéz egyetemet, és ekkora felelőséggel járó munkája van, az megérdemelné, hogy normálisan meg tudjon élni."
Ebben egyetértünk.
"És azt se értem aki azt mondja, hogy nem muszáj orvosnak menni. Ezzel csak maguk ellen beszélnek, mert ha mindenki ezt a gondolkodásmódot követné, akkor nem lennének orvosok. Talán azt szeretné az illető hogy a 80 éves doktorbácsi végezze el rajta a sérvműtétet? Ugye nem?"
Figyelj, nagyrészt ez van. Vannak szakok (pl. háziorvos), ahol az átlagéletkor nyugdíjkorhatár felett van... jó, ez most költői túlzás, de tényleg elöregedtek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!